Vabilo na javni posvet
Ugled znanosti v javnosti
v okviru Civilnodružbenega monitorja etike v znanosti
v četrtek 19. 1. 2017 ob 19h
v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana)

 napoved dogodka —

V nedavno objavljeni raziskavi Ogledalo Slovenije so bili znanstveniki po stopnji zaupanja, ki ga imajo v javnosti, umeščeni na zavidljivo drugo mesto takoj za gasilci. Presenetljivo pa so bili bistveno nižje kot znanstveniki (60% zaupanje) na lestvici univerzitetni profesorji (le 5% zaupanje), čeprav gre v obeh primerih večinoma za iste ljudi.

Kaj pomeni tako velika razlika v javnem ugledu med znanstveniki in univerzitetniki in zakaj je do nje prišlo, se bomo pogovarjali na tretjem srečanju v okviru cikla Monitor etike v znanosti. Zanimalo nas bo, ali gre v tem primeru zgolj za napačne predstave, ki jih ima širša javnost o slovenskem akademskem svetu, ali rezultati javnomnenjske meritve dejansko opozarjajo na resno krizo akademske sfere? Vprašali se bomo tudi, kakšna je sploh razlika med znanstvenikom in profesorjem, kaj je družbena vloga znanosti in univerze ter kaj lahko storimo, da se ugled slovenske akademske sfere ponovno poveča.

Kot gosti se nam bodo tokrat pridružili: direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh, poslanec Državnega zbora Luka Mesec, novinarka radia Slovenija Maja Ratej in Janja Hojnik iz PF-UM.

Organizatorji: Luka Omladič, Sašo Dolenc, Urša Opara Krašovec, ZRC SAZU in Kvarkadabra – časopis za tolmačenje znanosti.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
STAkrog
STAkrog
7 - št. let nazaj

STAkrog: Na ZRC SAZU razpravljali o ugledu znanosti v javnosti https://krog.sta.si/2347421/na-zrc-sazu-razpravljali-o-ugledu-znanosti-v-javnosti