Rezultati evropske raziskave javnega mnenja na temo “Znanje in odnos evropskih državljanov do znanosti in tehnologije“, ki je bila objavljena septembra 2021, za Slovenijo niso vzpodbudni. Po tej raziskavi imamo Slovenci najbolj negativno splošno mnenje o znanstvenikih in znanstvenicah med vsemi državami EU.

Od evropskega povprečja močno odstopamo, zlasti ko gre za prepričanje, da so znanstveniki nemoralni, ozkogledni, arogantni in slabo komunicirajo.

Glede mnenja, da so znanstveniki ozkogledni, celo bistveno izstopamo med vsemi evropskimi državami, v katerih so izvedli anketo.

V samem vrhu EU smo tudi po prepričanju, da so znanstveniki nemoralni.

Glede odnosa do posameznih tehnologij smo od povprečja EU bolj skeptični do cepiv, kognitivnih izboljšav, biotehnologije in genskega inženiringa hkrati pa bolj podpiramo jedrsko energijo.

Zanimivo je tudi, da med vsemi državami EU najmanj podpiramo idejo, da bi morala vlada spodbujati podjetja k ukrepanju glede podnebnih sprememb.

Pri vprašanju, na katera področja bodo imele raziskave in inovacije največji vpliv naslednja leta, smo bolj od povprečja EU optimistični pri energetiki, manj pa pri medicini in spopadanju s podnebnimi spremembami.

Glede virov informacij o znanosti in tehnologiji smo dokaj podobni povprečju EU, le malo več gledamo dokumentarce ter beremo knjige in revije.

Še nekaj zanimivih vprašanj z morda presenetljivo porazdelitvijo odgovorov:

  • Viruse so izdelali v vladnih laboratorijih, da bi nadzorovali našo svobodo.
  • Zdravilo za raka obstaja, vendar ga komercialni interesi skrivajo pred javnostjo.
  • Kisik, ki ga dihamo, izvira iz rastlin.
  • Prvi ljudje so živeli hkrati z dinozavri.
  • Ljudje, kot jih poznamo danes, so se razvili iz predhodnih živalskih vrst.

Vir: European citizens’ knowledge and attitudes towards science and technology Eurobarometer (september 2021).

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments