Domov OZNAKE Umetna inteligenca

Oznaka: umetna inteligenca

Kako umetna inteligenca misli?

Kako stroji izvajajo opravila, za katera se nam zdi, da je zanje treba na neki način tudi misliti?

Skrivnost nenadzorovanega učenja

Pogosta pripomba, da lahko veliki jezikovni modeli, kot je chatGPT, le statistično predvidijo najverjetnejšo naslednjo besedo v zaporedju, ne upošteva bistva revolucije, ki smo ji priča na področju umetne inteligence.

Umetna inteligenca v šoli

Nova tehnologija jezikovne umetne inteligence se je izkazala za veliko bolj koristno za učence in učitelje, kot se je morda sprva zdelo.

Intervju o umetni inteligenci

Pogovor za podkast Digitalna Slovenija.

Tehnologija, ki podpira tisoč jezikov

Pri Meta AI so za številne jezike močno povečali možnosti za pretvorbo med govorom in besedilom.

Čudežni pisalni strojček

Kaj je bistvo nove tehnologije, ki jo prinaša revolucija na področju umetne inteligence?

Ustvarjanje slik z umetno inteligenco

Ob izjemnem napredku jezikovne umetne inteligence, ki smo mu bili priča v zadnjih mesecih, nas vse bolj navdušujejo tudi skoraj neverjetne zmožnosti slikovne umetne inteligence.

Vzgoja umetne inteligence

Moramo poskrbeti tudi za primerno vzgojo umetne inteligence? Uravnavanje umetne inteligence (AI alignment) poskrbi, da so sistemi umetne inteligence usklajeni z vrednotami in pričakovanji ljudi.

Etične dileme umetne inteligence

Etični premisleki o uvajanju novih tehnologij so vedno dobrodošli, vendar morajo izhajati iz dejanskega razumevanja novih tehnologij in skrbne analize bolj ali manj verjetnih možnih učinkov na posameznike in družbo.

Komuniciranje z umetno inteligenco

Pisanje učinkovitih pozivov oziroma ukazov umetni inteligenci (ang. prompt engineering) postaja vedno bolj pomembna veščina, ki bo kmalu postala nujni del splošne izobrazbe.

Kako deluje ChatGPT?

Predavanje o delovanju in uporabi jezikovne umetne inteligence.

Kako deluje chatGPT

Ko so Googlovi programerji leta 2017 prišli na idejo, s katero so želeli izboljšati kakovost strojnega prevajanja, si verjetno niso predstavljali, da bo njihova zamisel čez nekaj let povzročila pravo revolucijo na področju umetne inteligence.

Napredek jezikovne umetne inteligence

Verjetno vsi uporabljamo programe za preverjanje črkovanja, ki nas opozarjajo na morebitne tipkarske napake pri pisanju. Ta priročna orodja so nam v veliko pomoč pri urejanju besedil, vendar ne zmorejo narediti kaj več kot popraviti napačno napisane ali pozabljene črke. Zato smo lahko toliko bolj navdušeni nad novimi jezikovnimi tehnologijami, ki lahko izboljšajo tudi slog in razumljivost napisanega.

Kdaj bodo imeli stroji svobodno voljo?

Velike količine najrazličnejših digitaliziranih podatkov so skupaj z velikimi sistemi za strojno učenje zadnja leta spodbudile hiter razvoj umetne inteligence, za katero se zdi,...

Kako zgraditi umetne možgane

Vseh mehanizmov, ki delujejo v človeških možganih, ko le-ti tvorijo spomine, čustva in ideje, še ne poznamo povsem natančno, a smo si o dogajanju...

Kako delujejo avtomobili brez voznika

V začetku 21. stoletja si je ameriška vojska zadala nalogo, da bo poskušala avtomatizirati vozila, ki jih uporablja v vojaških spopadih. Agenciji za napredne...

Pomen nevednosti robotov

Strokovnjak za umetno inteligenco Stuart Russell se sprašuje, kakšna vrednote moramo vgraditi v robote, ki postajajo vse bolj inteligentni.

Preporod umetne inteligence

Računalniki znajo že vrsto let zelo hitro in zanesljivo izvajati najrazličnejša jasno določena zaporedja opravil. Zelo učinkoviti so denimo pri računanju in procesiranju podatkov,...

Druga doba strojev

Isaac Asimov, svetovno znani avtor odmevnih znanstvenofantastičnih in poljudnoznanstvenih knjig, ki veljajo za klasike žanra, je svojo kariero začel kot profesor biokemije na bostonski...

Ljudje v službi robotov

V kultni trilogiji filmov Matrica (Matrix) sta si brata Wachowski zamislila svet prihodnosti, v katerem si stroji povsem podredijo ljudi. V njuni znanstvenofantastični viziji...