Radio Kvarkadabra – podcast za tolmačenje znanosti

10. Znanost zdravilnih rastlin (Samo Kreft)

Samo Kreft s Fakultete za farmacijo pojasni ozadje letošnje Nobelove nagrade za medicino in predstavi metode znanstvenega preučevanja zdravilnih učinkov rastlin. (28.1.2016)

 

09. Kako Slovenija onemogoča podoktorsko izpopolnjevanje v tujini (Marko Fonović)

Z Markom Fonovićem, vodjo laboratorija za proteomiko na Inštitutu Jožef Stefan, sva se pogovarjala o naši davčni zakonodaji, ki slovenske znanstvenike v tujini prisili, da pretrgajo vse stike z domovino, mladim pa onemogoča, da bi odšli denimo na podoktorsko izobraževanje in si ob tem ne ustvarili velikanskega dolga do države. Več informacij je v zapisu na Kvarkadabra blogu. (22.1.2016)

 

08. Strategija pametne specializacije (Peter Wostner)

S koordinatorjem priprave Strategije pametne specializacije Petrom Wostnerjem iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sva se pogovarjala o procesu nastajanja tega pomembnega strateškega dokumenta, o viziji razvoja Slovenije, kot je opredeljena v dokumentu in o razpisih, ki bodo kmalu objavljeni na osnovi strategije. (6.1.2016)

 

07. Kaj je dobra znanstvena praksa? (Urša Opara Krašovec)

Z Uršo Opara Krašovec sva se v njenem laboratoriju na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pogovarjala o sončnih celicah, pametnih oknih, etiki in integriteti znanstvenega dela ter ustanavljanju častnega razsodišča v znanosti. (17.12.2015)

 

06. Algoritmi velikega podatkovja kot pomoč sodnikom pri odločanju (Jure Leskovec)

Posnetek predavanja Jureta Leskovca z naslovom: Zakaj se sodniki motijo? Uporaba pristopov velikega podatkovja v pravosodnem sistemu na kolokviju Pravo v dobi velikega podatkovja : Ali lahko računalnik sodi bolje kot sodnik? ki ga je organiziral Inštitut za kriminologijo. (31.8.2015)

 
 

05. Znanost med Da Vincijevo šifro in Indiana Jonesom (Jana Kolar)

Z Jano Kolar sva se pogovarjala o preučevanju starih knjig, o visokotehnološkem podjetništvu in svetovanju avstrijskemu ministru za znanost. (19.8.2015)

 

04. O pravu, plagiatih in Portugalski (Matej Accetto)

Z Matejem Accettom sva se pogovarjala o pravniških tv serijah, življenju v Lizboni, skrbi za akademske vrednote, pravici do pozabe, potrebi po prilagajanju prava napredku tehnologije in še o marsičem drugem zanimivem. (8.8.2015)

 

03. Kaj je Mlada akademija? (Jernej Zupanc)

Z Jernejem Zupancem, pobudnikom Mlade akademije, sva govorila o medgeneracijsko odgovorni znanstveni in visokošolski politiki. (18.6.2015)

 

02. O kvarkih, žarkih in sploh vsem (Jure Zupan)

V drugi oddaji se z Juretom Zupanom pogovarjava o skrivnostih vesolja, fiziki visokih energij in tv nanizanki The Big Bang Theory. (5.6.2015)

 

01. Aktualni izzivi okoljske etike (Luka Omladič)

V prvi oddaji novega podcasta Radio Kvarkadabra sva se Luka Omladič in Sašo Dolenc pogovarjala o okoljski etiki in podnebnih spremembah. (7.5.2015)

Zadnje daljše objave