Domov OZNAKE Covid-19

Oznaka: covid-19

Pomen komuniciranja znanosti

Zadnje čase mi vse pogosteje zastavljajo vprašanje, zakaj bi bralci sploh zaupali mojim zapisom o znanosti in covidu, saj nisem virolog?

Kaj se zgodi v telesu, ko se cepimo?

Vbrizganje cepiva v telo lahko primerjamo s prijavo na tečaj samoobrambe, na katerem se naučimo prepoznati in premagati točno določenega nevarnega napadalca.

O zaupanju v času pandemije

Kopija daljšega intervjuja za časopis Primorske novice o covidu, pandemiji, zaupanju v stroko, komuniciranju znanosti in problemih demokracije.

Kako je uspelo Portugalski?

Portugalsko je epidemija zadnjo zimo močno prizadela, saj je bil njen zdravstveni sistem nekaj časa na robu sesutja. Dobrega pol leta kasneje je stanje v državi povsem drugačno. Kaj se je spremenilo?

Poskus klasifikacije covid škodljivcev

Kdo povzroča največ škode in zmede pri razumevanju epidemije v javnosti?

Geografija cepljenja

Zakaj takšne razlike v odnosu do epidemije med evropskimi državami, ki se po vrednotah prebivalcev ne razlikujejo prav dosti?

Intervju o covidu in cepljenju

Kopija intervjuja iz revije Mladina z odgovori na najrazličnejša vprašanja, ki jih odpira epidemija.

Odgovorno novinarstvo v času krize

Da je konstruktivno soočanje mnenj v jasnosti sploh mogoče, se moramo vsi udeleženi vnaprej strinjati glede okvira, v katerem poteka debata.

Kdaj lahko zaupamo znanosti?

Zgolj boljše informiranje ne bo odpravilo zadržanosti do cepljenja. Pomembno je, da ljudi na cepljenje vabimo na način, da v njihovih glavah ne prihaja do kognitivne disonance oziroma da njihova identiteta in življenjski stil s povabilom na cepljenje nista ogrožena.

Pandemija in prihodnost znanosti

Čeprav je znanost sinonim za prihodnost, o njenem razvoju skorajda nikoli ne razpravljamo. Nekako kar predpostavljamo, da bo znanstvena metoda avtomatsko delovala enako dobro tudi v prihodnje. Toda ali ta predpostavka dejansko drži?

Zaupanje v času pandemije

Za spodbujanje cepljenja je pomembno, da pridejo spodbude do tistih, ki še niso odločeni, iz čim več različnih koncev. Pri odločanju za cepljenje gre namreč bolj kot za pojasnjevanje in soočanje argumentov za vprašanje zaupanja in vsi pač ne zaupamo istim avtoritetam.

Kako proizvajajo cepivo mRNK?

Postopek proizvodnje posamezne serije cepiva mRNK traja pri podjetju Pfizer približno dva meseca, pri čemer poudarjajo, da je več kot polovica časa namenjena analizi kakovosti in čistosti vmesnih produktov ter končnega izdelka.

Za več dobre in manj »odlične« znanosti

Življenjske izkušnje znanstvenice Katalin Karikó in izjemen uspeh tehnologije cepiv mRNK pričajo o tem, da se moramo začeti zavzemati za več dobre in manj odlične znanosti.

Etične dileme cepljenja

Cepiva so dobrina, ki nam je trenutno dostopna v zelo omejenem obsegu. Iz načina, kako se posamezna družba loti razdeljevanja redke dobrine, lahko izvemo veliko o njeni etični ozaveščenosti.

Kako smo obnemeli

Kako bomo od študentov pričakovali kritično mišljenje in avtonomnost, če smo v kritičnih trenutkih kot ustanova in njeni posamezniki izbrali pot molka in udobja?

Nove različice virusa SARS-CoV-2

Britanska različica z oznako B.1.1.7 ima kar 23 mutacij glede na izvorni genski zapis virusa, kot so ga prvič določili v začetku leta 2020 na Kitajskem. Kar 17 od teh mutacij pa se je pojavi to naenkrat, najverjetneje pri posamezniku z oslabljenim imunskim sistemom, ki je bil dolgo časa bolan.

Intervju o znanosti in epidemiji

"Če zna raziskovalec pojasniti vsebino in smisel svojega dela širši javnosti in kolegom iz drugih ved, je zelo verjetno, da ima njegovo delo dejansko dolgoročni pomen za družbo. Komuniciranje znanosti sam razumem kot nekakšno aplikativno filozofijo znanosti, ki izvaja hkrati s sintezo vsebine tudi analizo in osmišljanje raziskovalnega dela skozi širšo družbeno in idejno perspektivo."

O šoli na daljavo

Danes za osnovnošolce kot vse kaže poteka zadnji dan šolanja na daljavo. Mogoče je zato koristno, da poskušamo skupaj zbrati svoje vtise o tem nekajmesečnem zanimivem obdobju. Prepričan sem, da so opažanja otrok, učiteljev in staršev zelo različna. S tem zapisom bi rad predvsem opozoril, da problematika nikakor ni tako črno-bela in enoznačna, kot se morda zdi za osnovi tega, kar trdijo tisti, ki so v medijih najbolj glasni.

Doba genetskih cepiv

Pri novi tehnologiji genetskega cepiva v tovarni ne izdelajo in nato v telo ne vbrizgajo dejanskih virusnih beljakovin, ampak le informacijo v obliki molekule RNK ali DNK. Ko te molekule prispejo v celice telesa, začnejo izdelovati beljakovine, ki jih nato kot tujke prepozna imunski sistem in izdela posebej prilagojeno orožje za obrambo.

Nevarne lepljive ideje

V javni razpravi nikoli ne gre le za razumsko izmenjavo idej, ampak tudi za poseganje v sfero prepričanj in emocionalnih odzivov javnosti