Portugalsko je covid zadnjo zimo zelo močno prizadel, saj je bil njen zdravstveni sistem nekaj časa zaradi velikega števila okuženih na robu sesutja. Tudi cepljenje prebivalstva je potekalo počasi. Dobrega pol leta kasneje je stanje v državi povsem drugačno. Kar 87 % portugalskega prebivalstva je že prejelo vsaj en odmerek cepiva, 81,5 % pa je bilo cepljenih v celoti. Tudi v starostni skupini od 12 do 19 let je cepljenih že več kot 85 % mladih. Zdi se, da se je Portugalska v dobrega pol leta iz katastrofe preoblikovala v eno najuspešnejših držav v boju z virusom. Kako ji je uspelo?

Podmorničar v boju z virusom

Ključna oseba novega pristopa pri spopadanju z epidemijo je bil viceadmiral Henrique Gouveia e Melo, ki je začetku leta prevzel  koordiniranje državne delovne skupine za cepljenje. V dobrega pol leta je izvedel zelo uspešen projekt množičnega cepljenja prebivalstva, ki velja za eno najuspešnejših kriznih operacij v vsej zgodovini države. Viceadmiralov slog vodenja, kamuflažna uniforma in preproste besede, s katerimi je pojasnjeval zapletena vprašanja, so se izkazali kot zelo učinkovit odgovor na nezaupanje, ki je bilo pred tem prisotno med ljudmi, saj so pri odgovornih videli predvsem širjenje zlorab in koristoljubja.

Naloga delovne skupine je bilo usklajevanje in povezovanje različnih vladnih služb, ki sodelujejo pri pripravi in izvajanju strateškega načrtovanja procesa cepljenja, v smislu logistike, izvedbe in komunikacije. Viceadmiral Gouveia e Melo je deloval kot nekakšen katalizator, ki je ljudi združil v kolektivno prizadevanje za dosego jasnega končnega cilja.

Ko je februarja prevzel položaj, se je soočil s slabo delujočim sistemom, ki mu ljudje niso zaupali. Zato si je za prednostno nalogo zastavil, da zagotovi verodostojen načrt za izvedbo cepljenja. V štabu delovne skupine je zbral nekaj več kot trideset elitnih vojakov (matematikov, zdravnikov, analitikov, strokovnjakov za strategijo), ki so sledili trem ciljem: reševanje življenj (starostni kriterij je postal vodilo), delovanje države in oživitev gospodarstva.

Naučil sem se pogajati do onemoglosti”

Svojo nalogo je opisal takole: “Že na začetku sem dejal, da želim, da sodelujoči prevzamejo odgovornost. Vsakdo se mora počutiti vključenega, razumeti mora, da je pomemben za celoto, v dobrem in slabem. Odgovorni akter je veliko bolj dejaven. To je najpomembnejše.”

Vendar proces nikakor ni bil enostaven, saj koordiniranje civilistov in uradnikov nikakor ni enako kot poveljevanje vojakom: “Naučil sem se delati v manj hierarhičnem sistemu, kjer je bistven pogajalski proces, kar se v vojski na splošno ne dogaja. Naučil sem se pogajati do onemoglosti, saj so pogajanja lepilo celotne operacije. Pogajal sem se in razpravljal o idejah, dokler ni bilo doseženo skoraj skupinsko soglasje. Od takrat naprej stvari delujejo kot magnetno polje in vsi delci gredo v pravo smer. Velikokrat sem uporabil izraz ‘magnetno polje’, ki vodi delce sistema v isto smer in mu ni treba dajati ukazov.”

Njegova pristnost je prepričala ljudi

Pristop k vodenju viceadmirala, ki je prej poveljeval podmornicam in vodil portugalsko mornarico, se je znašel v središču zanimanja portugalske javnosti, zato so ga podrobno preučili tudi nekateri strokovnjaki za vedenje in organizacijo.

Samozavest, pristnost, disciplina in komunikacijske spretnosti so nekatere ključne besede, s katerimi ga opisujejo. Poudarjajo pa, da za uspešno vodenje ni dovolj le prava oseba, ampak je treba ustvariti ustrezen proces, k čemer prispeva več dejavnikov.

“Viceadmiral je imel zelo jasen cilj, ki ga je moral izpolniti, in to mu je pomagalo. Odločilna je bila njegova tehnična usposobljenost, usmerjenost v poslanstvo, ki je zelo značilna za vojaško osebje, in njegova odlična sposobnost komuniciranja. Že sama izbira kamuflaže je bila element strateškega komuniciranja, s katerim je želel povedati: smo v vojni, zato nosim uniformo!”

Plemenitost poslanstva je močna motivacija

S svojimi odločnimi in strokovno utemeljenimi odgovori je viceadmiral izražal pristnost in si tako pridobil močno zaupanje ljudi. Njegov pristop je uvedel svežino v uradno komuniciranje, ki pred tem ni bilo dobro. Z mirnostjo in empatijo je uspel odstraniti mnogo dvomov in nezaupanja glede cepljenja. Njegova pristnost je za seboj potegnila ljudi, saj niso imeli občutka, da imajo viceadmiral in njegova ekipa še kak drug postranski interes. Tega pri politikih niso začutili.

Seveda pa za uspešno izvedbo krizne operacije nikakor ni dovolj le, da pride na vodstveno mesto prava oseba. Vodenje je proces, ki ne vključuje le voditelja, ampak tudi ljudi, ki jih vodi, in okoliščine, v katerih se vsi nahajajo. Na Portugalskem je vse dobro delovalo, ker se je na tisoče ljudi, ki so vedeli, kaj morajo storiti, trudilo do onemoglosti. Pri tem se nihče ni pritoževal, ampak so vsi naredili maksimalno in za to niso potrebovali ukazov. Plemenitost poslanstva se je izkazala za zelo močno motivacijo.

Viceadmiral Henrique Gouveia e Melo svojo nalogo koordinatorja cepljenja sedaj počasi zaključuje, saj je zadani cilj dosežen. Portugalska ima največji delež cepljenih prebivalcev na svetu, takoj za Združenimi arabskimi emirati. Gre za izjemen dosežek, iz katerega se lahko vsi veliko naučimo.

Pred nekaj dnevi se je za Radio Slovenija s portugalskim viceadmiralom pogovarjal Iztok Konc: Portugalska zgodba o uspehu.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments