Poleg bolezni, ki so posledica hepatitisa B, je rak materničnega vratu najbolj smrtonosna bolezen na svetu, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem. Večina bolezni, za katere so na voljo učinkovita cepiva za otroke, danes ne predstavlja več tveganja za javno zdravje. Kljub temu pa je leta 2020 zaradi raka materničnega vratu umrlo 342.000 žensk, čeprav je cepivo proti tej bolezni na voljo že 14 let. Povečanje obsega cepljenja je zato pomemben javnozdravstveni cilj, ki bi lahko pripeljal do skorajšnjega izkoreninjenja bolezni.

Približno 95 % primerov raka materničnega vratu je posledica okužbe s človeškimi papilomavirusi (HPV). HPV je tako razširjen, da se z njim okuži skoraj vsaka spolno aktivna oseba. Okužbe s človeškimi papilomavirusi so namreč najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi v Sloveniji. Večina ljudi okužbe sploh ne opazi, saj jo telo običajno premaga v dveh letih. Vendar se pri nekaterih ljudeh virus zadrži in povzroča spremembe na materničnem vratu, ki lahko postanejo rakave.

Rak materničnega vratu je drugi najpogostejši rak pri ženskah, starih od 15 do 44 let. V bogatih državah je petletno preživetje približno 70-odstotno. V najrevnejših državah, kjer se zgodi 90 % smrti zaradi raka materničnega vratu, pa naj bi manj kot ena od petih žensk preživela to bolezen. V zadnjih letih v Sloveniji letno zboli okoli 150 žensk in več kot 40 moških za rakom, ki je posledica okužbe z enim od visokorizičnih HPV.

Če se oseba cepi pred začetkom spolne aktivnosti, zagotavlja cepivo popolno zaščito pred HPV. Kljub temu je uvedba cepiva počasna, saj je bilo leta 2021 po vsem svetu cepljenih le 12 % deklic, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje. Precepljenost proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole v Sloveniji je v zadnjih letih znaša blizu 60 %, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje. Največjo precepljenost dosegajo v ravenski regiji, kjer je bila v šolskem letu 2019/20 kar 88,1 %, najmanjšo pa v goriški regiji, kjer je bila v šolskem letu 2019/20 43,4 %. V Evropi precepljenost več kot 70 % dosegajo Irska, Islandija, Norveška, Portugalska, Španija, Švedska, Velika Britanija ter belgijska regija Flandrija.

Prizadevanja za cepljenje proti HPV lahko ovirajo različni dejavniki. Mnoge države nimajo ustreznih sistemov za distribucijo cepiv, nekateri starši pa so zadržani do cepljenja mladih deklet proti spolno prenosljivemu virusu. Poleg tega se koristi cepljenja pokažejo šele v kasnejših letih, ko se običajno pojavi diagnoza raka materničnega vratu, kar je lahko 15-35 let po cepljenju.

Vendar pa sta zdaj odpravljeni še dve oviri. Svetovna zdravstvena organizacija je decembra sporočila, da en odmerek cepiva proti HPV zagotavlja popolno zaščito, kar bo močno pospešilo prizadevanja za cepljenje. Poleg tega pa podjetja na Kitajskem in v Indiji proizvajajo prva domača cepiva proti HPV. Indijski inštitut za serum načrtuje proizvodnjo 200 milijonov odmerkov cepiva v dveh letih, po cenah, ki so precej nižje od trenutnih tržnih cen. Njihova proizvodnja naj bi omogočila prvo nacionalno cepljenje v Indiji.

Eden od ciljev globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za izkoreninjenje raka materničnega vratu je do leta 2030 doseči 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. Raziskave z uporabo matematičnih modelov so pokazale, da bi z 80-odstotno precepljenostjo obeh spolov lahko dosegli izkoreninjenje genotipov HPV, ki so prisotni v cepivu.

Viri

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments