V novem podkastu Digitalna Slovenija, ki ga pod okriljem Ministrstva za digitalno preobrazbo vodita Zarja Muršič in Aleš Lednik, se bodo čez poletje ukvarjali z napredkom orodij umetne inteligence, ki smo mu priča zadnje mesece. Objavljamo povezavo na posnetek prvega pogovora v tem sklopu, ki ima naslov Uvod v umetno inteligenco:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Brane Slevec
Brane Slevec
10 - št. mesecev nazaj

Umetna inteligenca in predvsem umetne nevronske mreže niso neaj novega, tako za svet, kot tudi (socialistično) Slovenijo. Poizvedba obeh terminov v bibliotečnem sistmu Cobiss da kar precej zanimivih rezultatov, tako kronološko kot vsebinske. Če raziskovalca pač žene … entuzijazem, pa so seveda rezultati povsem drugačni. Še v socialistični Sloveniji je, med drugim, izšla neka knjiga (1988), brošura, ki je v Cobissu sicer ni najti, se pa najde istoimenski članek v zborniku Informatica 2/89, kjer avtor, Igor Kononenko iz Fakultete za elketrotehniko in računalništvo v daljšem članku, ki bi ga težko opredelil zgolj kot poljudno znanstvenega, že v uvodu razloži definicije,… Beri dalje »

shrink
shrink
9 - št. mesecev nazaj
Odgovor na  Brane Slevec

Seveda nevronske mreže v računalniškem smislu niso nekaj novega, je pa od leta 1988 preteklo mnogo vode glede njihove implementacije, da niti ne omenjam najnovejših algoritmov (Transformers, GANs, Reinforcement Learning in mnogih drugih), na katerih temeljijo uspehi umetne inteligence zadnjih let in pred desetletji niso bili poznani. Seveda je tudi današnji “ekosistem” umetne inteligence povsem drugačen od tistega izpred 35 let: včasih je bilo treba kodirati nevronske mreže “iz nule”, sedaj so na razpolago prosto dostopne program(er)ske knjižnice tipa TensorFlow in njihove implementacije (recimo Keras), ki vsakomur, ki zna vsaj malo programirati v Pythonu, omogoča njihovo uporabo. Tudi ne smem… Beri dalje »

Last edited 9 - št. mesecev nazaj by shrink