Palestina je postala članica UNESCO

  UNESCO (svetovna organizacija za izobraževanje, znanost in kulturo) je v današnjem glasovanju s potrebno dvotretjinsko večino potrdila članstvo Palestine. Slovenija je bila med 107 članicami, ki so Palestino podprle. Za sprejem je bilo potrebnih najmanj 81 glasov. Pritiski so bili izredno veliki: ZDA so zagrozile, da bodo umaknile financiranje, ki sedaj znaša več kot 20% proračuna. Tudi vse evropske države niso glasovale enotno, Nemčija je bila denimo proti, Velika Britanija pa se je vzdržala.
  Do Unesca osebno nisem nevtralen, zdi se mi zelo  pozitivna institucija, zato sem toliko bolj vesel, da je prva velika mednarodna organizacija, ki je pritrdila Palestincem.

  9 KOMENTARJI

  1. Zdaj se bo začela kampanja proti Unescu, češ da je to relativna organizacija, ki nič ne šteje.

   Kaj je s temi Američani?! A se ne zavedajo, da z vsaki korakom k priznanju Palestine antisemitizem izgubi nekaj vetra izpod svojih jader?

   (zdravapamet)

  2. Žalostno, kaj se je zgodilo s Kvarkadabro.

   Postala je politično trobilo.

   RIP Kvarkadabra, kot smo jo poznali včasih.

  3. ZdravaPamet, zakaj misliš, da ameriški administraciji ne odgovarja antisemitizem?

   Eden o Rothschild-ov je pred mnogimi leti izjavil nekaj takega: "Ko teče kri, kupuj zemljo."

   problemi

  4. Če sem iskren, problemi, jaz vedno manj razumem situacijo v Izraelu. Take norosti se tam dogajajo, da jih dojeti ne morem.
   Ameriška drža pa me bega zato, ker sem mislil, da bo Obama kaj drugačen od predhodnikov.

  5. Kdor koli se smatra za normalnega, pa lahko "normlano" razumemo v zelo širokem smislu, ne more tega dojeti.

   Do Obame sem bil kritičen že pred njegovo izvolitvijo, mislim, da sem o tem pisal na forumu. Obama je projekt "ekspertov". Drugače vpakirano isto. Če kaj lahko spremeni v ameriški zunanji politiki so določene okoliščine, ki bi jih prisilile v takšno počtje. Recimo, če bi arabske države spremenile politiko do Izraela, bi začelo zelo "štrleti" izraelsko nedopustno početje zoper Palestince. Antisemitizem prinaša amariški administraciji, verjetno tudi kapitalu, določene koristi. Verjetno velike.

   problemi

  6. Meni je pa (malo mimo teme sicer) hecno, da se omenja upanje v nekega predsednika ZDA. (recimo – sem imel upanje, da bo Obama drugačen in podobno). Saj predsednik ZDA, kot tak, nimam nobenega vpliva. Deluje le v skladu z doktrinami, napisanimi že pred več kot 100 leti. Dosledno in načrtno. Če hoče ali ne.

   A.

  7. V resnici to ni res. Če bi delovali po doktrinah Thomasa Jeffersona itd., bi bilo vse skupaj precej bolje!

   (ZdravaPamet)

  8. To drži. Samo kaj, ko so Jeffersona v imenu gospodarske prevlade in prostega trga že zdavnaj pozabili. Zdaj so v igri Monrojeva doktrina, Wilsonove doktrine, nadgrajene z Bushevo doktrino o preventivni vojni ter neoliberalni umotvori Miltona Friedmana (za razliko od Adama Smitha, ki ga tako radi "selektivno" citirajo). Če tako pogledaš seznam vseh diktatur, ki so jih, recimo od konca 19.stoletja, podpirale ZDA, ter vseh "groznih vlad", ki so jih (posredno ali neposredno) zrušili in nastavili svoje "demokratske" lutke ugotoviš, da je čisto vseeno, kdo je uradni predsednik. Razlika je le v intenzivnosti nastopa, besedah, ki jih uporablja za taista dejanja (glede tovrstnih "prijemov" priporočam knjigo Oblast manipulacije) ter nenazadnje tudi v barvi kože (Obama) in osnovni pismenosti (Bush jr).

   A.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.