Nobelovo nagrado za fiziko za leto 2018 so prejeli Američan Arthur Ashkin, Francoz Gerard Mourou in Kanadčanka Donna Strickland za odkritja na področju fizike laserjev. Arthur Ashkin je prejel polovico nagrado za razvoj optične pincete in njeno uporabo v bioloških sistemih, Gerard Mourou in Donna Strickland pa si delita drugo polovico nagrade za iznajdbo metode za proizvajanje visokointenzivnih, ultrakratkih optičnih pulzov.

Donna Strickland je šele tretja ženska po Marie Curie in Mariji Goeppert-Mayer, ki se je pridružila 209 Nobelovim nagrajencem za fiziko. Zanimivo je tudi, da nagrajenka na University of Waterloo v Kanadi, kjer je zaposlena, nima naziva redne profesorice, hkrati pa so uredniki Wikipedije še pred nekaj meseci zavrnili geslo o njej, ker naj ne bi bila dovolj pomembna (vir).

Podelitev Nobelove nagrade za iznajdbo optične pincete je za nas zanimivo tudi zato, ker imamo v Sloveniji podjetje Aresis, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev optičnih pincet.

Tule je nekaj posnetkov dela z optično pinceto, ki so jih posneli na Inštitutu za biofiziko in v nekaterih drugih laboratorijih po Sloveniji.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimno
Anonimno
5 - št. let nazaj

Med posnetki manjka video, ki ga je sam Gerard Mourou posnel