Jure Leskovec je pravkar pridobil akademski tenure na univerzi Stanford. Tule je kratek opis, kaj ta pojem, ki nima ustreznega prevoda, sploh pomeni:

In the United States and Canada, tenure is a contractual right that grants teacher or professor permanent position or employment. It is given as a legal protection against summary dismissal without just cause. Tenure encourages the development of ideas and thoughts, even if they are not popular among the community. In those countries, tenure is granted only to professors and teachers who prove to be exceptionally productive in their careers. (Academic tenure in North America – Wikipedia)

Leskovec je za Siol predstavil postopek takšnega izbora:

Postopek izbora rednih profesorjev se na Stanfordu močno razlikuje od sistema napredovanja na slovenskih univerzah. Stanfordska univerza je namreč izbrala štiri Leskovčeve vrstnike, ki so že postali redni profesorji na Stanfordu ali primerljivih univerzah na njegovem raziskovalnem področju, in 15 že uveljavljenih profesorjev in znanstvenikov, ki so napisali priporočilna pisma in evalvacije Leskovca in štirih njegovih vrstnikov. Petnajsterica jih je rangirala, Leskovec pa je bil dovoljkrat na prvem mestu, da je bil imenovan za rednega profesorja. Pri ocenjevanju sicer štejejo tudi ocene študentov in nekdanjih doktorskih študentov.

“Objave, citati in projekti oziroma denar neposredno ne štejejo. Šteje raziskovalni vpliv, ki ga oceni tistih 15 ljudi. Tako lahko objaviš sto člankov ali pa samo enega, na koncu je najbolj pomembno, da drugi ocenijo, da delaš najboljše in najbolj vplivne raziskave,” pojasnjuje Leskovec. Nazadnje o izboru glasujejo vsi redni profesorji njegove fakultete, odločitev mora biti soglasna. Odločitev potrdita še zbor vseh inženirskih fakultet univerze in njen rektor.

(Vir: Jure Leskovec postal redni profesor na Stanfordu – siol.net)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments