Danes na Pravni fakulteti spet praznujemo svojo obletnico, tokrat že 91 let od inavguralnega predavanja Leonida Pitamica 15. aprila 1920 na temo “Pravo in revolucija”.

Med drugim pa – zlasti za vse tiste, ki vas zanima Evropska unija – danes na fakulteti gostimo tudi turškega ministra za zadeve EU in vodjo pogajalske skupine za pristop k EU Egemena Bagişa. Njegovo predavanje bo ob 16h v Modri predavalnici.

Spomnim se, kako je pred leti Janez Potočnik kot vodja Ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU govoril, da je “obsojen na uspeh” – da je vsem na obeh straneh pogajalske mize jasno, da bo Slovenija pogajanja uspešno zaključila in pristopila k EU. Če vas zanima, kakšen je v tem oziru občutek glavnega turškega pogajalca, pa vabljeni na PF!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

11 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Ervin Hladnik M. je pred kratkim na to temo objavil odličen komentar:"Ko so leta 1963 povabili Turčijo v proces pridruževanja tedanji Evropski gospodarski skupnosti, so naredili genialno potezo. Turčijo so prisilili v politični in gospodarski razvoj sinhronizacije institucij z evropskimi normativi. Dežela je v skoraj štiridesetih letih približevanja EU naredila fantastičen razvoj. Proces približevanja standardom priključitve namreč na vse države kandidatke deluje kot silovit spodbujevalni dejavnik razvoja. S strani Evrope pa je bila perspektiva tudi sijajna. Evropske zastave bi vihrale na meji z Iranom, Irakom in Sirijo. To bi nujno pripeljalo do oblikovanja strateškega vpliva na tri od petih najpomembnejših… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

"Slišati je bilo najrazličnejše traparije od tega, da je islam nekompatibilen z liberalno demokracijo, do tega, da turška laična država ogroža verske pravice lastnega prebivalstva." Ampak Luka, deloma je to res. Ne tisto drugo, ampak prvo pa zagotovo. Islam je zagotovo (še) nekompatibilen, s celo civilizacijo, bi rekel. Nisem opazil, da bi iz Korana kaj ven metali, kot so to že davno naredili krščani s svojimi skriptami. Govorim namreč o tem, da tistih zloveščih doktrin svetopisemske vere ni več zunaj.Edina država na svetu, kjer je islam kompatibilen s sekularno državo in z vsem ostalim, je Bosna. Pa še to so… Beri dalje »

problemi
13 - št. let nazaj

ZdravaPamet, zakaj islam ne bi mogel biti komaptibilen z liberalno demokracijo? Koliko pa poznaš/razumeš islam, da bi lahko trdil, da ni? Aja, a ni v takšnem razmišljanju manjša pomanjkljivost, saj liberalno demokracijo postavimo kot nek ideal, nakar za druge ideologije ugotavljamo koliko so ali pa niso kompatibilne le tej. Ampak ali lahko liberalno demokarcijo res smatramo za nek ideal? Mene veliko bolj zanima teza, ki se jo da izčitati iz naslednjega stavka: "Ko so leta 1963 povabili Turčijo v proces pridruževanja tedanji Evropski gospodarski skupnosti, so naredili genialno potezo. Turčijo so prisilili v politični in gospodarski razvoj sinhronizacije institucij z… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

"ZdravaPamet, zakaj islam ne bi mogel biti komaptibilen z liberalno demokracijo? Koliko pa poznaš/razumeš islam, da bi lahko trdil, da ni?" Ali nisem dal primera? Ali nisem namesto "liberalne demokracije" uporabil besedo "civilizacija" in "sekularna država"? In ne, prav vse izjave vere (=religija) smatram v vsakem primeru inferiorne pojmu svobode. Da je liberalna demokracija ideal, nisi prebral od mene. Od mene bi kvečjemu lahko slišal, da obstaja resničen koncept svobode in resničen koncept demokracije (in sekularnosti). V odnosu do vere pa mi je bolj važna sekularnost. "@ZdravaPamet: "Iskati razloge za obračanje Turčije v bolj versko smer namesto v bolj grobo… Beri dalje »

problemi
13 - št. let nazaj

ZdravaPamet: "Ali nisem dal primera? Ali nisem namesto "liberalne demokracije" uporabil besedo "civilizacija" in "sekularna država"?" Toliko "huje" oziroma zakaj islam ne bi mogel biti kompatibilen z "civilizacijo"? In pa, o kateri "civilizaciji" sploh govoriš? Tudi če bi mi zagrozil z "vrtanjem luknje v koleno" bi ti vseeno moral odgovoriti, da nimam pojma kaj mi hočeš povedati s svojimi argumenti. No kakor koli svoje si povedal. Mogoče samo na naslednje: "Kolikokrat si še pripravljen predati sekularno državo, da si ne bi nakopal težav lastne vesti zaradi morebitne degradacije razmer v drugi državi?" Prosil bi, če se vzdržiš patetičnega blebetanja o… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

"Toliko "huje" oziroma zakaj islam ne bi mogel biti kompatibilen z "civilizacijo"? In pa, o kateri "civilizaciji" sploh govoriš?"

Seveda je toliko huje. Za islam. Za družino Phelps, za mormone, za… Zato pa sem uporabil izraz civilizacija. Katera civilizacija? Koliko civilizacij pa ti poznaš. Jaz poznam samo eno (važno). Imenuje se človeški rod.

"Mene v osnovi ne zanima ali je neka država sekularna ali ne, temveč me zanima kakšno je bivanje v le tej – ali je "človeka vredno". "

Ja, saj to je tisto. Patetično.

(ZdravaPamet)

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Aja, pa še to. Dobra ekonomija ni rešiteljica problemov, problemi, kot si to po moje naivno predstavljaš. Islam (ta pravi islam) ni rezultat ekonomske nepravičnosti.

(zdravapame)

Luka Omladič
13 - št. let nazaj

Top Five “najbolj krščanskih” držav pa so Pitcairnski otoki (zadnja britanska kolonija na Pacifiku), Vatikan (država, katere voditelj je uradno nezmotljiv), Ekvador (s frekvenco izmenjave vojaških hunt in državnih udarov na ene 7,5 let), Armenija (“"Semi-consolidated Authoritarian Regime", po oceni ameriške Freedom House) in Ekvatorialna Gvineja (BBC: “The corruption watchdog Transparency International has put Equatorial Guinea in the top 12 of its list of most corrupt states.”

@ Zdrava Pamet
"Slišati je bilo najrazličnejše traparije od tega, da je islam nekompatibilen z liberalno demokracijo …” Ampak Luka, deloma je to res.

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Ja, Luka, ampak nisem ciljal na to (na prisotnost religije kot le prisotnost ali kot državno institucijo). Če bi, potem bi ne omenjal islama posebej, ampak bi na sploh govoril o religiji. Edina moja referenca na krščanstvo je bila ta, da sem rekel, da je le-to postalo relativno benigno (oz relativistično) v primerjavi z islamom, kakršen se izvaja. A me razumeš? Nikakor ne odstopam od kritike religije in boja zoper njo, ampak to je čisto druga (načelna) stvar. Vatikan je vedno na mojem jedilniku, če se razumeva. Upam si trditi (saj me kar malo srce boli, ampak moram to reči),… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
13 - št. let nazaj

Po moje je razlog, da je krščanstvo postalo tako, iskati v protestantizmu. Rabimo muslimanske protestante.

(zdravapamet)