Pri Pionirski knjižnici vsako leto izdajo Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig. Priročniki vseh let, vključno z zadnjim, so v pdf formatu dostopni na spletni strani knjižnice.

Navajamo odlomek iz sestavka Poučne knjige so temelj razvoja družbe, ki ga je Samo Kreft napisal za zadnjo izdajo priročnika:

Formalna izobrazba, četudi na univerzitetnem ali doktorskem nivoju, ni garant široke razgledanosti. Celo ljudje, ki se poklicno ukvarjamo z znanostjo, smo danes prepogosto ozko usmerjeni in sledimo le znanstvenim dognanjem, ki so znotraj našega “vrtička”. Zanimanje za znanost, sledenje njenemu napredku na vseh raznolikih področjih in branje poljudnoznanstvenih člankov in knjig je tako koristno, oziroma celo nujno za vse, od otrok, mladine, do upokojencev, ter od nekvalificiranih delavcev do univerzitetnih profesorjev.

Ljudje, ki smo po naravi radovedna bitja, se z veseljem zanimamo za znanost, če nam jo le ne priskutijo dolgočasne strokovne razlage. Otroci in mladina so še posebno radovedni in tako idealna ciljna skupina za poučne knjige. Po drugi strani pa so otroci in mladina manj vztrajni, zato je toliko bolj pomembno, da jim ponudimo dobre, zanimivo in razumljivo napisane poučne knjige. Nikakor se ne sme zgoditi, kot je nekdo napisal, da “je žanr otroških strokovno-poučnih knjig že tako ali tako v prvi vrsti podajanje informacij in dejstev. Zato so te knjige včasih celo zelo plitke in preveč poenostavljene.”

3 KOMENTARJI

  • Odgovor na dilemo o ustreznosti izbora knjige “Evangelij za pitbule” za zlato hruško je lepo prikazan na:
   http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174518285
   Posebno pomemben je kriterij, ki ga najdemo na 9:50 – to je skoraj na koncu prispevka.
   Ali strokovni odbor, ki je sodeloval pri tem dejanju, pozna ta mednarodna načela?

 1. Menim, da bi moral portal, ki se zavzema za kritično misel, ob tem nekoliko oglasnem sporočilu vsekakor podati tudi dokaj aktualni kontekst iz povezave Mitje V. Iskrič.

  Sicer v primerih spornih knjig Zlate hruške (npr. Evangelij za pitbule) ne gre za ‘poučno zvrst’ v smislu tega članka, vendar pa je opevanje ‘dragocenega delovanja Mladinske knjižnice Ljubljana’ toliko splošno, da je vsekakor potrebno podati še nekatera druga splošna videnja o tem njihovem delovanju.

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.