Zmaga statistikov

Obama je seveda zmagal, in ni bilo niti približno blizu – nepresenetljivo vsaj za vsakogar, ki razume oz. verjame v številke. Prav zanimivo je bilo opazovati kako so “govoreče  glave” na tv napadale agregatorje anket javnega mnenja, kot je npr. Nate Silver na blogu fivethirtyeight (538 je število elektorskih glasov). In kako je bilo še pred dnevom dni mogoče brati o volitvah, ki so zelo blizu in jih ni mogoče napovedati…

Kar nekaj sarkastičnih opomb so si zaslužili s strani Krugmana, recimo tukaj in tukaj.

In xkcd je odličen kot vedno:
Math

Matej, do kdaj ste vztrajali na rtvslo?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Matej Accetto
11 - št. let nazaj

Jure, opažam nevarno tendenco v tvojih stališčih: zelo odločno se postavljaš na stran znanosti in racionalnosti, da ne rečem razuma. Ne vem, kam to vodi, ampak gotovo ne v prid norosti in iracionalnega sanjaštva. To je zaskrbljujoče, saj so nas ravno ameriške volitve v preteklosti naučile, da je matematika meglena in nevarna. Za odtenek resneje: ja, tudi pri nas je veliko komentatorjev, ki radi prisluhnejo svojemu občutku – včeraj sem govoril z enim takim, s katerim sva si stala nasproti z napovedmi. "Saj vem, kaj pravijo številke," je rekel, "ampak moj občutek mi pravi, da bo Obama v težavah." Res… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Mislim, da je bolj zaskrbljujoče, da novinarji in politiki ne razumejo kontinuitetne enačbe. Tudi če si sanjač boš rabil elektriko in kruh oz. nekoga, ki bo to proizvedel.

Sašo Dolenc
11 - št. let nazaj

Tule je povezava na zanimiv članek o novih prijemih v predvolilni tekmi, ki temeljijo na obdelavi ogromnih količin podatkov: Obama Wins: How Chicago's Data-Driven Campaign Triumphed | TIME.com Že začne se fajn:"In late spring, the backroom number crunchers who powered Barack Obama’s campaign to victory noticed that George Clooney had an almost gravitational tug on West Coast females ages 40 to 49." Pa še zadnji odstavek:"That data-driven decisionmaking played a huge role in creating a second term for the 44th President and will be one of the more closely studied elements of the 2012 cycle. It’s another sign that the… Beri dalje »