Ena bolje varovanih skrivnosti je na kako različna področja sega uporaba pospeševalnikov. Če je zastavonoša uporabe v znanstvene namene LHC, pa so za naše vsakdanje življenje veliko pomembnejši nizkoenergijski elektronski pospeševalniki (če še niso, pa še bodo).

Slednja je v relativno širni uporabi ravno v Evropi (in verjetno je le vprašanje časa, predno se pojavijo iz trte izvite skrbi o zaužiti “ožarčeni” hrani). Skrbi so odveč, saj je energija elektronov dovolj nizka, da ne vzbuja jeder (torej ne pušča za seboj radioaktivnih elementov). Sterilizacija pa je posledica poškodovanih celic organizmov zaradi ionizacije. Eden velikih uporabnikov te tehnologije je tudi Gualapack v Italiji, tako da je povsem mogoče, da ste že zaužili z elektronskim pospeševalnikom sterilizirano hrano.. Na spisku kompotov v priročni embalaži sem sicer našel Carrefourjev kompot, ki smo ga kupovali med našim bivanjem v Ženevi (in je mimogrede odličnega okusa), morda pa prepoznate tudi kakšno znamko, ki ste je navajeni iz slovenskih supermarketov.
Še več o uporabi pospeševalnikov zunaj laboratorijev lahko preberete tukaj. Vsega skupaj je po svetu kar okoli 30 tisoč pospeševalnikov.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments