MyCol je zagonsko podjetje v lasti štirih raziskovalk, v katerem razvijajo materiale, ki spremenijo barvo pri poljubni temperaturi, zato so odlični pripomoček denimo za temperaturni nadzor živil in drugih izdelkov. Raziskovalke so podjetje ustanovile leta 2017 kot rezultat skupnih raziskav kromogenih materialov na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Osnovni izdelek podjetja je pametna nalepka, na katero natisnejo poljubno obliko temperaturno odvisnega materiala, ki ob prehodu določene temperature spremeni barvo.

Najbolj preprosta aplikacija inovacije, ki jo je razvilo podjetje, je v živilski industriji. V primeru, če je zamrznjeno živilo nepravilno skladiščimo in se ob tem za krajši čas pregreje, bomo lahko to izvedeli preko spremenjene barve nalepke, tudi če nas takrat ne bo v bližini. Nadzor spremembe barve na nalepki lahko poteka s prostimi očmi ali z video kamero, zato ne potrebujemo električnega napajanja in povezav za prenos podatkov. Takšna aktivna barvna nalepka omogoča zelo preprost nadzor nad nedovoljenim segrevanjem občutljivih živil, zato je inovacija nedavno prepričala ocenjevalce evropske komisije, ki so zagonskemu podjetju MyCol dodelili dober milijon evrov subvencije za nadaljnji razvoj.

Takole so o dosežku poročali v časopisu Finance Novi uspeh slovenskega znanja: startup MyCol do milijonske subvencije EU za razvoj inovacije:

“Družbi MyCol je v okviru EIC Acceleratorja uspelo pridobiti 1,1 milijona evrov subvencije za nadaljnji razvoj v okviru 1,57 milijona evrov vrednega projekta. … Tiskarska barva je trenutno v fazi laboratorijskega prototipa. EIC Accelerator Green Deal financira razvoj na ravni tehnološke razvitosti (Technology Readiness Level) od stopnje 6 do 8. »To pomeni, da bomo s sredstvi projekta T-sense Cold financirali razvoj produkta z vsemi potrebnimi certifikati, postavili začetno proizvodnjo ter izvedli demonstracijo in validacijo.« … Po izvedbi projekta, EIC Accelerator določa, da imajo podjetja od 12 do 24 mesecev časa za dokončanje, nameravajo začeti osvajati trg temperaturnega nadzora izdelkov s povratno ali stalno barvno spremembo. V okviru projekta T-sense Cold bodo razvili indikatorje z nepovratno barvno spremembo za hladno verigo (pod 15 stopinjami Celzija), v drugem projektu pa take indikatorje za visoke temperature (med 70 in 200 stopinjami Celzija).”

Tule je še pozetek intervjuja z Marto K. Gunde, raziskovalko z Odseka za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu in soustanoviteljico podjetja MyCol:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments