Pa smo ga končno dobili. Opravičilo, namreč.

Pred časom sem o družbi, v katero je (za)padla Slovenija, tudi tu že pisal. Zdaj pa se je kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof, ki se je na tovrstno primerjavo z ZDA prav tako večkrat skliceval, končno opravičil:

V več kolumnah sem prizadeto pripomnil, da imamo v zdravstvu slabšo statistiko kot Slovenija. Tako sem denimo opozoril, da ima ameriški otrok dvakrat toliko možnosti kot slovenski, da umre v svojem prvem letu. Prizvok – slabša od Slovenije! – je globoko prizadel Slovence. Zamerijo, če se njihovo sijajno splošno zdravstveno zavarovanje primerja z notorično nedelujočim ameriškim sistemom.

Kolikor lahko sklepam, mi je pisal vsak Slovenec. Dvakrat. Zato se vam, Slovencem, globoko opravičujem za krivično primerjavo naših zdravstvenih sistemov. Vendar pa še vedno ne vidim, da bi bilo kaj narobe, če bi si Američani prizadevali za zdravstvo, ki bi bilo tako dobro kot vaše.

Ob tem bi rad tudi sam dodal svoje opravičilo za to, da sem si malo “izposodil” vaša imena, ko sem gospodu Kristofu poslal onih par milijonov pisem, ki jih je prejel.

[Da ob moji hudomušnosti iz zadnjega stavka slučajno ne bo pomote – sam mu seveda nisem pisal. Tovrsten aktivizem me ne popade skoraj nikoli in me po mojem spominu ni, vse odkar sem nazadnje žel sadove svojega truda.]

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments