Ig Nobelove nagrade – deset najboljših?

  Ig Nobelove nagrade za dosežke znanosti, ki naj se jih ne bi dalo (ali smelo) ponoviti, nemara že poznate. Podeljevanje teh nagrad poteka že osemnajst let in dobitnikov je že kar veliko – zato je revija Popular Mechanics objavila seznam desetih najboljših Ig Nobelovih nagrad “vseh časov” po svojem okusu (navajam via Volokh Conspiracy).

  Če nas že prava Nobelova nagrada grdo ignorira (in s tem služi tudi kot argument kritikom tradicionalnega pristopa k pravni teoriji), lahko pravniki ugotovimo, da se pri Ig Nobelih odrežemo dosti bolje. Med desetimi najboljšimi nagrajenimi dosežki je tudi tisti nekega avstralskega patentnega pravnika, ki je leta 2001 uspel patentirati (pa čeprav le na nevarovani avtomatični stopnji registracije) kolo oziroma “krožno napravo za olajšanje prevoza“.

  Seznam vseh preteklih nagrajencev si sicer lahko ogledate tu ali v nekoliko bolj berljivi obliki tu. Med njimi je seveda še več pravnikov ali pravniško obarvanih zmagovalcev, pa tudi veliko dosežkov na drugih področjih znanstvenega delovanja, ki jih ne gre prezreti.

  2 KOMENTARJI

  1. Si si, ko si bil na Harvardu, tudi ogledal ceremonijo na katerijo podelijo ignobele? Bi bilo zanimivo izvedeti vtise iz prve roke, pa ceprav je ta pravniska 🙂

  2. Podelitve Ig Nobelov si nisem ogledal, sem bil pa v tistem letu nekajkrat v Sanders Theatru, veliki dvorani, ki služi tako za posebne prireditve kot za nekatera predavanja (kar pri 1100 sedežih ni mačji kašelj). Dvorana je super, smisel organizatorjev in sodelujočih za humor oziroma ceremonialnost pa je bil ponavadi tudi.

   Mimogrede – tudi letos sem “obiskoval” predavanja, ki so se odvijala prav v tisti dvorani: za alumne Univerze Harvard so omogočili, da smo prek spleta “hodili” na predavanja enega od priljubljenih predavateljev Collegea. Predavanja so množična in organizirana za dodiplomske študente, zato niso na posebno visoki zahtevnostni ravni, a vseeno ne napačna. Na uvodni strani si lahko (vsaj še do sobote) spodaj ogledate tudi demo posnetek, kjer se dobro vidi Sanders Theater: http://post.harvard.edu/sandel/

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.