Ig Nobelove nagrade za dosežke znanosti, ki naj se jih ne bi dalo (ali smelo) ponoviti, nemara že poznate. Podeljevanje teh nagrad poteka že osemnajst let in dobitnikov je že kar veliko – zato je revija Popular Mechanics objavila seznam desetih najboljših Ig Nobelovih nagrad “vseh časov” po svojem okusu (navajam via Volokh Conspiracy).

Če nas že prava Nobelova nagrada grdo ignorira (in s tem služi tudi kot argument kritikom tradicionalnega pristopa k pravni teoriji), lahko pravniki ugotovimo, da se pri Ig Nobelih odrežemo dosti bolje. Med desetimi najboljšimi nagrajenimi dosežki je tudi tisti nekega avstralskega patentnega pravnika, ki je leta 2001 uspel patentirati (pa čeprav le na nevarovani avtomatični stopnji registracije) kolo oziroma “krožno napravo za olajšanje prevoza“.

Seznam vseh preteklih nagrajencev si sicer lahko ogledate tu ali v nekoliko bolj berljivi obliki tu. Med njimi je seveda še več pravnikov ali pravniško obarvanih zmagovalcev, pa tudi veliko dosežkov na drugih področjih znanstvenega delovanja, ki jih ne gre prezreti.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
zupan
15 - št. let nazaj

Si si, ko si bil na Harvardu, tudi ogledal ceremonijo na katerijo podelijo ignobele? Bi bilo zanimivo izvedeti vtise iz prve roke, pa ceprav je ta pravniska 🙂