Na straneh MVZT se je danes pojavila novica, da je “… Vlada RS [..] na današnji seji sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma evropske sodelujoče države med Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) in Republiko Slovenijo…” V nadaljevanju izvemo tudi nekaj več o tem, na kateri stopnji sodelovanja z ESA je RS:

Status evropske sodelujoče države ESA, za katerega si prizadeva Slovenija, ESA podeli tistim državam članicam EU, ki imajo z njo že podpisan sporazum o sodelovanju, ki zaprosijo zanj in imajo hkrati dovolj raziskovalno razvojnega potenciala za sodelovanje pri vesoljskih projektih. Osnovni namen takšnega statusa je na čim bolj učinkovit način pripraviti državo članico EU na polnopravno članstvo in ji omogočiti, da ob tem na ustrezen način zgradi lastne raziskovalno razvojne in industrijske kapacitete za kompetitivno sodelovanje pri skupnih vesoljskih projektih.

Status Evropske sodelujoče države je povezan s sodelovanjem v posebnem Programu za evropske sodelujoče države (Programme for European Cooperating States, PECS). Od države članice se v okviru PECS pričakuje minimalni prispevek en milijon evrov letno. Predvideva se, da se več kot 90 odstotkov sredstev vrne v obliki projektov za podjetja, raziskovalne inštitucije in študente nazaj v Slovenijo.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments