V četrtek, 15. 3. 2018, je Društvo Mlada akademija, ponovno v sodelovanju z ARRS, že devetič zapored podelilo nagrado Mentor leta, ki je namenjena osebnemu priznanju dobrim mentorjem doktorskih študentov ter promociji dobrih mentorskih praks. Kaj študentje v splošnem cenijo pri svojih mentorjih, smo na podlagi vsebine lanskih nominacij v Mladi akademiji povzeli v preteklem prispevku za Kvarkadabro.

Nekdanji in sedanji doktorski študentje so letos podali 124 nominacij za 94 mentorjev. Izmed njih je bi za Mentorja leta 2017 izbran prof. dr. Primož Ziherl z Inštituta Jožef Stefan ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Ostali štirje finalisti so bili doc. dr. Borut Jug iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko in prof. ddr. Petra Čeferin s Fakultete za arhitekturo, oba z Univerze v Ljubljani, ter prof. dr. Mateja Sedmak iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Po uvodnem nagovoru predsednice Društva Mlada akademija, Urške Slapšak, je besedo prevzel direktor ARRS, dr. József Györkös. Poudaril je, da izkušnje nacionalnih raziskovalnih agencij, ki so združene v zvezo Science Europe, kažejo, da se celotna Evropa, in ne le Slovenija, spopada s podobnimi finančnimi težavami. Razmere so se glede na leto 2015, ko je bil slovenski znanstveni proračun na najnižji ravni, vendarle nekoliko izboljšale. ARRS je tako v letošnjem letu uvedla novo shemo financiranja mladih raziskovalcev, imenovano MR+, znotraj katere je razpisanih dodatnih 50 mentorskih mest v skupni predvideni višini 1,5 milijona evrov. Shema MR+ je usmerjena h generaciji mlajših mentoric in mentorjev od 11 do 17 let po končanem doktoratu.

Sledila je predaja nagrad skupaj z utemeljitvami izbora ter prikazom kratkih videov, v katerih so predlagatelji na kratko opisali izkušnje s svojimi mentorji. Zmagovalec, prof. dr. Ziherl, je v zahvalnem govoru opisal sodelovanje s predlagateljem, nekdanjim študentom dr. Matejem Krajncem, trenutno podoktorskim raziskovalcem na Univerzi Princeton v ZDA. Z dr. Krajncem sta začela sodelovati že v času dodiplomskega študija, ko je dr. Krajnc prišel k prof. dr. Ziherlu z izjemno zahtevnim problemom, ki ga do tedaj še nihče ni uspel rešiti; mentor se je zbal, da je zaradi tega študenta izgubil. K sreči dr. Krajnca to ni ustavilo – skupaj sta rešila problem, dr. Krajnc je nadaljeval doktorski študij pod mentorstvom prof. dr. Ziherla in ga tudi uspešno zaključil, sedaj pa ohranjata raziskovalno povezavo na osi Princeton–IJS. Prof. dr. Ziherl je ob tem izpostavil še zelo dober odnos s svojim mentorirancem.

Mentor leta 2017, prof. dr. Primož Ziherl

Slavnostno podelitev sta povezovala novinar in etnolog dr. Ambrož Kvartič ter matematik in stand-up komik doc. dr. Uroš Kuzman, ki sta program prireditve popestrila s šalami na račun akademskega vsakdanjika, predvsem življenja doktorskih študentov, ki sta ga jedrnato povzela v zaključni avtorski pesmi z naslovom »Za črki dve«. Za glasbeno spremljavo je poskrbel akustični duo Jasmine Café. Prireditve se je udeležilo približno 60 gostov.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments