Ravno sem razmisljal s cim bi prekinil svoj enotedenski molk na blogu. Moje opravicilo je bilo, da sem minuli teden prebil v Heidelbergu (z enodnevnim izletom v Aachen). Bi pisal o tem, kako poteka znanstveno sodelovanje v zivo – ko se zene/partnerji in otroci igrajo, medtem ko moski del premetava enacbe, odgovarja refereeju ali pa le izgublja cas na seminarjih? Ali morda o cem bolj zanimivem?

Potem pa me je iz zadrege potegnila ta bombasticna novica: slovenija je prek ministrstva za visoko solstvo, znanost in tehnologijo zaprosila za clanstvo v cernu! O novici pise na svojih straneh mvzt.

Cas je ravno pravi. Tako z znanstvenega stalisca – tik pred ponovnim zagonom LHC, kot tudi s strani industrije – ravno sedaj namrec tecejo zacetna nacrtovanja glede LHC upgrade-a (o tem je pred casom ze pisal Ilija). Pred nami (slovenskimi hep znanstveniki in z njo povezano visokotehnolosko industrijo) so torej svetli casi 🙂

Dodatek: O novici piše tudi Delo. Sicer debelo uro za “Laboratorijskimi dnevniki”, a so zato uspeli pridobiti tudi komentar s strani prof. dr. Mikuža z IJS in FMF: »Najbolj pomembno se mi zdi to, da se je s tem dejanjem Slovenija tudi v znanosti začela obnašati evropsko,« in »Kljub težavam s članstvom smo slovenski znanstveniki s Cernom odlično sodelovali, zdaj pa se odpira prostor tudi za slovenska podjetja. Cern namreč pri naročanju in kupovanju opreme daje prednost proizvajalcem iz držav članic«. Izvemo tudi koliko bo članstvo stalo: 500kEUR/leto v prvih petih letih in potem 2milijona EUR/leto za polno članstvo. Članarina se sicer plačuje kot fiksen odstotek BDP države članice, pri čemer vse članice plačujejo enak odstotek. Za primerjavo, pri Avstriji enak odstotek BPD pripelje do 16 milijonov EUR članarine na leto.

Še nekoliko kasneje so pod naslovom “Slovenija je vendarle zaprosila za kandidaturo za članstvo v Cernu” novico objavili tudi na Dnevniku.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

No, cestitam vsem vpletenim za ta korak. Zanima pa me, ali kaj veste, koliko sedaj Slovenija placuje za so-uporabo cerna? Ali priblizno enako, ali bo potem vec – ali celo mogoce manj?

zupan
14 - št. let nazaj

To je dobro vprasanje, na katerega ne poznam odgovora (in na kategera je verjetno kar tezko odgovoriti, saj denar za slovensko udelezbo v cernu sedaj prihaja iz razlicnih virov – tudi ali stejemo le to, koliko je RS dala za izdelavo delov v detektorjih, ali tudi place raziskovalcev, ki so delali?). Kar je lazje ugotoviti je, kako se denar za clanarino porabi. Priblizno polovica gre za narocila industriji (striktno po nacionalnem nacelu, torej koliksen delez vplacil je s strani neke drzave, toliksen po tudi narocil s strani cerna v to drzavo), drugi del pa za funkcioniranje cerna, place itd. Vsekakor… Beri dalje »