Najprej opravičilo (predvsem Juretu, ki je zato sam nosil plamenico), da sem bil par tednov tiho. Preveč je bilo poti in opravkov, pa so nenujna opravila odpadla. Zato, preden uspem napisati kakšno bolj tehtno misel, najprej nekaj naivnih vprašanj, ki so se mi porodila – ali so mi jih postavili – v zadnjih dneh.

Na tej lestvici je bila Slovenija leta 2007 15. država na svetu, leta 2008 je padla na 16. mesto, letos pa prišla celo med prvih deset, na deljeno 9. mesto! O kateri lestvici je govora? O tej, seveda.

Če gre reklama za jezikovno šolo (ali karkoli že) nekako takole: “Rekla mi je, da sem wunderbar in sehr sympathisch, pa sem pogledal v slovar in videl, da mi je rekla, da sem beautiful,” ali to pomeni, da bi tudi bad publicity morali prevesti kot dobra reklama?

Če se akademik pojavi v množičnem občilu, ali je še pravi akademik? (O tem je, čeprav z malo drugačnim poudarkom, nekoč pisal tudi že Umberto Eco.)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Nadvse nenavadna tale lestvica. Nisem zasledil, kje piše kaj konkretnega o zbranih podatkih, same visokoleteče ocene. Tu je nekaj pojasnil:http://www.visionofhumanity.org/images/content/GPI-2009/2009-GPI-ResultsReport-20090526.pdf Ampak če jih prebereš, boš videl, da so kriteriji iz vroče pare stisnjeni. Za sestavljalce te lestvice je civiliziran spor z drugo državo, pravni, trgovinski, kakor želiš, nekaj tako groznega, da padeš za eno stopnjo dol. Ne morem verjeti! Čemu potem sploh mednarodni zakoni? Nisem pravnik, ampak če "indeks miru" štejemo po številu pravnih sporov, pri čemer večje število pravnih sporov z zunanjimi entitetami ali najbrž tudi z notranjimi indeks zmanjšuje, potem bi bilo pametno osvežiti, čemu res pravo in… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
14 - št. let nazaj

Imaš prav, predaleč sem šel. V tistem hipu sem moral izliti, kar sem imel v glavi. Čeprav so določene reči po mojem še bolj grozne. Mislim, da se bomo slejkoprej morali pošteno zamisliti, ko bomo presojali, kaj od tistega, kar pravijo razni strokovnjaki, drži in kaj ne drži, kaj je res in kaj ni, kaj je res kriterij in kaj ni. Mogoče ljudje, ki so pisali traktat, niso imeli tako zlih misli, kakor sem menil, mogoče so čisto običajni misleci, ki želijo izboljšati svet. Pohvalno, nedvomno. Ampak koliko takih kriterijev, lestvic, točkovnikov ipd. že obstaja? Od nekega unicefa, amnestyja, evropskih… Beri dalje »