Z velikim časovnim zamikom so se pojavili tudi pri nas. 19.julija nas je pri Dnevniku na rtv Slovenija novinar Bojan Pečko obvestil, da je pri Krapju v Prlekiji pilot motornega zmaja odkril skrivnostne kroge v žitu, štiri s premerom 10 metrov in enega s premerom okoli 25 metrov. Že takoj na začetku so nam postregli z domnevo, da so krogi nadnaravnega izvora, ali pa vsaj delo vesoljcev. Veliko bolj verjetna razlaga, da so krogi delo človeških rok, pač ne pritegne tolikšne pozornosti, kot naslov: Vesoljci obiskali tudi Slovenijo?, kot so prispevek naslovili na skrajšanem internetnem prepisu televizijskega prispevka. No, resnici na ljubo so v prispevku dopuščali tudi tisto bolj zemeljsko možnost.

Naslednji večer nas je nato pričakala nadaljevanka prleške zanimivosti. To pot smo se lahko čudili razglabljanju po mnenju Bojana novinarja Pečka resnejšega analitika Primoža Škoberneta z Duhovne Univerze (sliši se imenitno, kajne?), ki je v pravem znanstvenem duhu jemal vzorce
klasov, prsti in vode, da bi pokazal kako je energijska vrednost vzorcev iz notranjosti krogov večja kot zunaj (ali bo za to uporabil bombni kalorimeter ali kaj drugega pa seveda niti besede). Je pa po mnenju g. Škoberneta krog pravi, in ni delo človeških rok, kar naj bi s strokovnim očesom razbral iz tega kako ležijo bilke.

Vse skupaj me je spomnilo na sestavek M. Ridleya, ki je opisal kako je v Angliji izdelal nekaj krogov v žitu. Sestavek smo pred časom tudi prevedli na Kvarkadabri, tako da si lahko o tem kako v resnici nastajajo žitni krogi preberete tukaj. V zapisu se pojavijo tudi “strokovnjaki”, ki naj bi razločili med “pravimi” in “ponarejenimi” krogi. A glej ga zlomka, eden od teh strokovnjakov, G. Terence Meaden, je na primer pred kamero potrdil, da je krog pravi, medtem ko je njegovo izdelavo s teptanjem žita v resnici posnela ekipa Britanskega Channel Four. A kaj, ko to ni niti malo pripomoglo k zmanjšanju popularnosti izvenzemeljskih in drugih neverjetnih hipotez o nastanku ostalih krogov. Po besedah M. Ridleya, ” ga je celotna zgodba naučila dveh stvari. Kot prvo, obravnavaj vsakega strokovnjaka s skepso, pri čemer tudi išči za njihovimi skritimi interesi…”. No, tukaj je nastanek krogov dal vsaj veliko dela pilotu, ki je kroge odkril, saj je naslednji dan vozil množice na panoramske oglede nenavadnega pojava. Ali je s tem kaj služil ali pa je letal iz dobre volje, pa novinar Pečko ni poročal.

(Jure Zupan)

Dodatek: Prvi žitni krog v Sloveniji naj bi nastal v noči z 19. na 20. junij leta 2000 v Pečarovcih pri Murski Soboti, do sedaj pa naj bi v Sloveniji nastalo šest žitnih krogov. Priporočam tudi ogled posnetka na spletnih straneh rtv Slovenija (dokler je še dosegljiv), o tem kako je Marcel Štefančič 26. julija na Studiu City skušal prepričati konspirologa Ivana Mohoriča in žitologa Janeza Ferjančiča v povsem nespektakularen izvor žitnih krogov.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments