Še vedno nimamo dobrega odgovora na vprašanje, zakaj se je Slovenija tako slabo izkazala v drugem valu epidemije? Razmišljam, če ne gre morda tudi tu za podoben problem, kot ga pri nas opažamo na marsikaterem področju. Zelo dobri smo namreč v ustvarjanju videza, da nekaj delamo, hkrati pa se nam zdi dokaj nepomembno, če ima to, kar počnemo, dejanski smisel oziroma učinek. Utapljamo se v množici pravil, ki jim nihče ne more več prav dobro slediti, čeprav pravila marsikje očitno niso učinkovita za doseganje želenih ciljev. Rešitev težav pa vidimo v novih “boljših” in morda še obsežnejših pravilih.

Ukrepi za zamejitev epidemije covid-19 so zadnje čase postali tako kaotični, da niti z najboljšimi nameni v njih težko najdemo nek smisel. In prav v tem je najverjetneje vir težav. V dolgih vrstah za hitro testiranje stojijo ljudje, ki imajo doma potrjeno pozitivne in bolne, s katerimi so bili v tesnem stiku. V urejeni državi bi bili vsi ti ljudje v karantenah, pri nas pa hodijo okoli, v trgovine, na delo in v vrste za testiranje. Ni čudno, da se število na novo pozitivnih ne začne zmanjševati.

Kot država imamo na papirju sprejete zelo ostre ukrepe, med katerimi je policijska ura, zaprtje šol, prepoved izhoda iz občine, ustavitev večine storitvenih dejavnosti ipd. Po drugi strani pa smo povsem razpuščeni tam, kjer bi bili ukrepi najbolj potrebni. To je v odrejanju karanten in izolacij za bolne, okužene in tiste, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi.

Po zgledu drugih držav, ki so bistveno bolj uspešne pri zajezitvi epidemije, bi morali ukrepe ciljno usmeriti v to, da bi ljudje, ki so dejanski vir širjenja okužb, ostali doma in se nikakor ne bi družili! Seveda bi jim morali med karanteno oziroma izolacijo polno nadomestiti izgubljen zaslužek, oziroma jim dati ustrezno nadomestilo. In to po zelo kratkem in enostavnem postopku!

Brez teh ključnih in razmeroma preprostih ukrepov lahko vse do poletja izvajamo avtokratski sadizem in birokratski mazohizem z množico raznih čudaških pravil in omejitev, pa se stanje ne bo prav nič izboljšalo. Še dobro, da se je začelo cepljenje in da smo del skupnega evropskega sistema za distribucijo cepiva.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

14 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj

Povsem enostavno je: potrebno je razmislit, kateri podatki, ki jih imamo, so sploh pravilni. Niti ni tako težko. Itak se nobena ‘uradna’ statistika ne ujema med seboj, ne Euromomo, sledilnik, podatki vlade (ti so interesantno še najbolj napačni), MZ, NIJZ, SURS- ne med seboj, ne z logiko. Vse je totalna farsa. Pa napišimo vsaj nekaj splošno znanih in preverljivih dejstev (ali bi taka morala biti) 2019 je bilo kot vsako leto 20.000 umrlih zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni, okrog 200 pa zaradi nalezljivih. In tako je bilo vsa leta prej. Je bilo res leta 2020 kar vse obratno? Kako nor moraš… Beri dalje »

marta
marta
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

od kdaj so kronične bolezni nalezljive?

Jure
Jure
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

“…vsako leto 20.000 umrlih zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni, okrog 200 pa zaradi nalezljivih.”
vprašanje ge. Marte je verjetno posledica vašega nerodno sestavljenega stavka…:)

Jure
Jure
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

– “s covidom ali zaradi covida”
V katero kategorijo bi vi uvrstili mojega prijatelja, ki je umrl pred 2 meseci:
– imel covid – prebolel
– imel pljučnico – telo ni zdržalo
a) umrl s covidom/korono (morda virus se vedno bil v telesu?)
b) umrl zaradi covida (sprejet v bolnišnico, prebolel covid, “fasal” pljučnico, ki jo doma verjetno ne bi)
c) ali kar oboje s in zaradi?

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj

Ali zdaj lahko rečemo, da kolektivno nimate kaj za povedat, tako, da v izogib molku – javno-zdravstveno podkovana Marta bistroumno vpraša, od kdaj so kronične bolezni nalezljive? A nisem napisal kronične nenalezljive bolezni, je to le poskus duhovičenja pri zelo resni temi, ali morda sofizem? Za začetek je treba natančno brat, cenjena ga. Marta, stran je sicer zelo slaba, a nekje je treba začeti: Noncommunicable diseases (who.int) Največja pomanjkljivost je seveda, da SZO meče vse države skupaj v isto statistiko in dela potem z najnižjim skupnim imenovalcem, pomaga le najbolj nebogljenim državam, ostale pa zavira, zato so izraziti negativci za… Beri dalje »

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj

Predpostavljam, da ste na Kvarkadabra vendarle dovolj intelektualno pošteni, da ste toliko radovedni, da boste iskali znanstveno resnico (tudi, če ni zaželena) in boste prvič in najmanj 1x predstavili tudi drugo plat covid-zgodbe, ki ima mimogrede po moji oceni okrog 100x močnejše argumente. Do zdaj ste navedli le 10 novic tipa- pro-vladne pravljice, pro-reset, pro-nujno-cepljenje, kako utišati ”teoretike zarote”, Krek-Beović-Logar-Ihan-Rozman-Lejko-Zupanc-Drosten-Wieler-Fauci = to je tista edina prava znanost, vsi drugi pa ne…,itd. Lepo bi bilo, da v 14 dneh daste resen, premišljen odgovor. Bodimo spoštljivi drug z drugim, tudi, če se v ničemer ne strinjamo. Torej, g. Jure, da pometem z… Beri dalje »

Jure
Jure
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

Hvala za komentar in vse dobro!
Over and out!

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure

Ja, g. Jure, je to vse, kar zaključujete, kar bela zastava in to brez izstreljenega naboja, so to vsi vaši argumenti, toliko komentarjev, pa tako malo vsebine? Hvala in na svidenje? Vzemite si le čas, vsi na Kvarkadabri, a 14 dni je dovolj, po mojem mnenju. Malo raziščite vendar tudi drugo plat. To bo dokončna ocena vaše resnične privrženosti znanosti, ali pa vam je od tega pomembnejše črpanje nečesa… Jaz svojih adutov še ne bom razkril, jih je pa res dovolj. Zaenkrat vas hočem le zbuditi. Za animacijo pa še članek iz zanimivega portala Necenzurirano, oni sledijo, a hkrati delajo… Beri dalje »

WuhanBat
WuhanBat
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

Daj človek, če že opletaš z nekimi številkami, pokaži vsaj kakšen vir za to.

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj
Odgovor na  WuhanBat

Se kaže, da celotna zbrana znanstvena skupnost na Kvarkadabri nima nobenih argumentov in sploh ni seznanjena z drugim mnenjem o tej ”pandemiji” TM? Videti je že tako. Sam sem napisal že okrog 25 argumentov, dodal nekaj virov, te najbolj splošne podatke o JZ v Slo. bi pa lahko vsak poiskal. Kdo si, Wuhan-bat, da si si sam dodelil tako smešno ime, da takole na prvo žogo komentiraš, sam mnogo bolj opletaš, kot obtožuješ druge, in nič ne prispevaš k nivoju razprave? Še 13 dni imate za prvi (in doslej edini) objektiven članek o pandemiji – Kvarkadabra – vsi, ki to… Beri dalje »

WuhanBat
WuhanBat
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

Glede na to, da kažeš, da si izvrstno podkovan o vsem, kar se tiče koronavirusa, bi pričakoval, da boš razpolagal s kakšnimi drugimi viri kot pa le tisti sestavek iz necenzurirano.si. In mislim, da si ti tisti, ki bi moral poiskati te podatke, ki jih navajaš, saj tako lahko potrdiš svoje trditve. Bom pa malo pobrskal, brez skrbi. Zaenkrat sem dobil tole recimo: Ker Register raka RS omejuje tehnologija zbiranja podatkov, saj je njihovih virov več, je za dokončanje letne zbirke podatkov, njihovo analizo in pripravo čim bolj popolnih rezultatov potreben čas, ki je pri nas in v drugih državah podoben, običajno… Beri dalje »

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj
Odgovor na  WuhanBat

Spet polnjenje besedila, argumentov pa žal ni od nikoder. Preštejmo jih: 0. Pričakovano. G. WuhanBat, dajmo bit vljudni, ste vsaj napisali, kateri moj podatek je bil napačen? Spet je odgovor ne. Človek bi moral predpostavljati, da občasno kdo ve kaj več od njega samega, v smislu: vem, da nič ne vem… Vsepovsod srečujem specialiste javnega zdravja, čudno je to. Noben moj komentar ni na pamet. Kaj pa če imam zanesljive podatke o manj odkritih rakih, kaj če so to sami povedali (Vesna Zadnik z RRS, SLORA, da je za tretjino manj odkritih rakov) – zakaj pa bi v ta podatek… Beri dalje »

Brane Slevec
Brane Slevec
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Vedno Dvomi

Nadvse cenjeni in spoštovani Večni Dvomljivec Jaz bi sicer z veseljem verjel vsem tvojim petindvajsetim argumentom, ampak so zelo dobro skriti in jih ne morem najti, čeprav ne spadam med najbolj ‘glupe’ zemljane. Torej moraš najprej jasno in nedvoumno povedati ali Covid mizerija obstaja ali ne obstaja, da bom vedel za vnaprej, ker iz vsega tega zmerjanja vsevprek to pač zares ni razvidno. Ker pa si že pri Kvarkadabri naročil članek, ki govori tebi v prid, celo časovni rok (tik – tak) si postavil, bom pa še jaz pristavil svoj lonček in se šel mimogrede še malo ‘dumpinga’ – tak članek… Beri dalje »

Vedno Dvomi
Vedno Dvomi
3 - št. let nazaj
Odgovor na  Brane Slevec

Dragi Piki, g. Slevec, se vam zdi, da sem le provokator in kje je kako zmerjanje? Hvala za mnenje, enako. Se pa vidi, da ponovno krepko šepa pri argumentih… saj jih tudi ne more biti kaj dosti. Tudi tema je preveč resna in življenje prekratko za duhovičenje in neke še tako eruditske anekdote, če bi bile takšne, so pa prej bizarne (osebno mi niso nič kaj všeč, zlasti čudne asociacije pri Saddamu povedo o vas več, kot mislite – pandemija povsem jasno škodi duševnemu zdravju) v neprimernem trenutku. Za nadpovprečnega, kar se očitno imate, res slabo klikate po strani Kvarkadabra,… Beri dalje »