Po ekstremnih vremenskih razmerah, neurjih, toči in poplavah, ki so prizadele Slovenijo, je seveda treba hitro ukrepati in pomagati ljudem. Imamo dober sistem civilne zaščite, ki učinkovito usklajuje takojšnje odzivanje na nevarnosti in izredne razmere. A prav tako kot hitro, bo treba ukrepati tudi pametno, strateško in predvsem z uvidom v prihodnost.

V slovenski zgodovini smo imeli več obdobij, ko je hudim katastrofam sledilo obdobje hitrega razvoja, ko je prišlo do bistvenega izboljšanja kvalitete življenja ljudi. Potres v Ljubljani leta 1895 je povzročil ogromno škodo, vendar njegove posledice niso imele le negativnih učinkov, saj se je v Ljubljani po potresu marsikaj spremenilo na bolje. Za razvoj mesta je bil takrat posebej zaslužen župan Ivan Hribar, ki je v razmeroma kratkem obdobju “iz dolge vasi napravil sodobno mesto”.

Po ljubljanskem potresu leta 1895 je arhitekt Maks Fabiani izdelal nov urbanistični načrt, ki je postal podlaga za razvoj mesta. V petnajstih letih od leta 1895 do 1910, ki mu pravijo tudi “obdobje Hribarjeve Ljubljane”, je zraslo skoraj petsto novih stavb, še bistveno več pa jih je dobilo prizidke. Zgradili so nove mostove, spomenike, parke, kanalizacijo, vzpostavili telefonske linije, uredili odvoz smeti, ustanovili več novih šol, vzpostavili elektrarno, mestno hranilnico, tržnico in podobno. Obdobje med letoma 1896 in 1910 pa ni spremenilo le zunanje mestne podobe, ampak je vplivalo tudi na reformo mestne uprave, zdravstvo, šolstvo, turizem in dalo mestu Ljubljani slovenski videz, saj so med drugim table ljubljanskih ulic in trgov opremili z vidnejšimi slovenskimi napisi.

Podobno vizijo razvoja, kot jo je dal Ljubljani po potresu župan Ivan Hribar s sodelavci, potrebuje danes celotna Slovenija. Očitno je, da smo močno izpostavljeni podnebnim spremembam. Glede tega si ne smemo več zatiskati oči in upati, da nekako že bo. Aktivno, a pametno, se je treba začeti prilagajati na nove razmere. Najslabše bo, če se bomo začeli medsebojno obtoževati ali iskati vzroke težav nekje drugje. Potrebujemo dobro premišljeno in strokovno podprto vizijo razvoja, ki bo imela večinsko podporo in ki jo jo bomo skupaj tudi uresničili. Pred dobrim stoletjem smo v bistveno slabših razmerah to zmogli. Imeli pa smo tudi izjemno sposobnega, razgledanega in vizionarskega voditelja.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments