Slovenec, ki je na Berkeleyju nasledil nobelovca

  Uroš Seljak, najbolj citirani slovenski znanstvenik, je od nobelovca Georgea Smootha prevzel vodenje Centra za kozmološko fiziko v Berkeleyju.
  Na spletni strani RTV Slovenija si lahko preberete zanimiv intervju z njim. Tule je zgolj nekaj odlomkov:

  Pred kratkim smo prejeli večjo donacijo zasebnega donatorja iz San Francisca, ki nam je podaril sedem milijonov dolarjev. Donator pričakuje, da s tem denarjem naredimo nekaj smiselnega. … Donatorji določajo teme, hočejo podpirati tisto, česar državne agencije ne podpirajo. … vsaka donacija je neobdavčena, to je osnovni razlog, zakaj je donatorstvo v ZDA tako razširjeno: ker je davčno privlačno.

  Študiral sem fiziko, diplomski in magistrski študij v Ljubljani, potem sem se odločil za študij v tujini, ker pri nas študija kozmologije ni bilo. Sprejet sem bil na Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), po podoktorskem študiju na Harvardu (Harvard-Smithsonovo središče za astrofiziko) sem sprejel profesorsko mesto na Univerzi Princeton, od koder sem prišel v Berkeley.

  Ideja, da znanstveniki niso dobro plačani, ne drži, so precej dobro plačani … Ogromno komuniciram z nobelovci. Vsi ti ljudje so zelo prijazni, nobenega problema (smeh).

  1 Komentar

  1. Še ena izjava, ki izstopa v pozitivnem smislu:

   "V Sloveniji so me na fakulteti vedno podpirali, vedno so podpirali kakovost in jo še vedno."

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.