Izjava Komisije za enake možnosti na področju znanosti ob dogajanju na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Datum: 14. 2. 2020

Zadeva: Izjava Komisije za enake možnosti na področju znanosti ob dogajanju na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

Komisija za enake možnosti na področju znanosti se med drugim zavzema za zagotovitev etičnega delovanja raziskovalnega sistema v Sloveniji, pri čemer je pozorna tudi na opozarjanje raziskovalcev o opaženih etično spornih praksah. V zadnjem času smo bili iz medijev še posebej opozorjeni na dogajanje na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki daje vtis, da je opozarjanje na nepravilnosti ali na neetično ravnanje sankcionirano na zelo drastične načine, celo z odpuščanjem. To ocenjujemo kot nedopustno in škodljivo. Oglašanje raziskovalk in raziskovalcev z argumentiranimi kritikami mora biti povod za razmislek o izboljšavah, nikakor pa ne sme biti kaznovano.

prof. dr. Andreja Gomboc
predsednica Komisije za enake možnosti na področju znanosti

-
Podpri Kvarkadabro!
50 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

Ne poznam oznanja zgodbe in ne bom sodil, kdo ima prav – tudi zato, ker vem o dogajanju v slovenski znanosti verjetno več kot večina tule. Nisem želel komentirati ampak tale zadnji odgovor me je pa pogrel! Dr. Iglič, tole je pa pod vsako kritiko. Lahko razpravljamo o znanstvenih dosežkih, ne morete in ne smete pa se spuščati na osebno raven in natolcevati o prenavljanju hiše v Murglah ali sodnih postopkih. Lepo vas prosim, kakšno vezo ima to s čimer koli! Očitno ni naključje, da radi daste intervju za Demokracijo. Tako polna usta so vas o varčevanju in smotrni porabi… Beri dalje »

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonymous

Nimam toliko časa kot dr. Opara, da bi odgovarjal na vsa vprašanja, ki se postavljajo na medmrežju, saj potem ne bi mogel opravljati službenih obveznosti. Dr. Opara je bila do približno leta 2015 del programske skupine/laboratorija, ki ga/jo vodi prof. Topič (pa četudi je imela na ARRS lastno raziskovalno skupino). Torej ni bila samostojna glede na pravila organizacije, ki veljajo na Fakulteti za elektrotehniko (FE) UL. Tudi ni imela fizično svojega laboratorija (tako kot ga ima sedaj). Vredno se je potruditi in natančno raziskati dejstva preden se nekoga obtožuje laži in pobalinstva i.t.d.. Intervju v Demokraciji (na katerega sem ponosen)… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

>redno se je potruditi in natančno raziskati dejstva preden se nekoga obtožuje laži in pobalinstva i.t.d.. Anonimnost načeloma ne vpliva na kvaliteto argumentov, sam se niti ne spuščam v komentiranje zadev, ki očitno izhajajo iz popolnoma nefunkcionalnega in očitno tudi toksičnega delovnega okolja na FE. Vendar kako komentirati sporazum, ki ga je UOK podpisala leta 2014 v katerem je navedba: – V skladu s pravili delovanja FE in s prakso po večini raziskovalnih skupin/laboratorijev v SLO kot tudi po svetu se predstojnik laboratorija navaja na zadnjem mestu. Izjeme so možne, a le po predhodnem dogovoru s predstojnikom laboratorija. Povsem očitno… Beri dalje »

ASD
ASD
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Ankete študentov o kakovosti predavanj prof. Igliča kažejo jasno sliko o zelo nizkem nivoju. Po drugi strani ima prof. Iglič oziroma je imel do pred kratkim očitno plačni količnik na osnovi obremenitve 150%. In to na osnovnem predmetu študija na FE, vsak študent mora iti skozi ta predmet. Tudi študentje se očitno ne tepejo za delo v laboratoriju prof. Igliča. Po podatkih v Sicrisu je bil mentor 13 doktorantom in somentor 4 doktorantom. Od tega je bilo 5 tujcev in 6 iz drugih fakultet. Ostanejo torej 3+1 doktoranti iz FE. Zelo slab izplen za profesorja, ki že dvajset let predava… Beri dalje »

ASD
ASD
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Do sedaj še ni nihče ovrgel trditve UOK, da je njen takratni šef zahteval, da se piše na vse objave kot vodilni avtor, ne glede na dejanski prispevek. To je hudo kršenje etičnih pravil v znanosti. Neka interna pravila laboratorija ne morejo povoziti teh načel, ki veljajo tudi na nivoju UL, tako kot npr. neka pogodba ne more povoziti zahtev zakona. Glede peticije sem videl v medijih, da je bila objavljen odziv v imenu raziskovalk in pedagoginj iz FE. Podpisali naj bi ga raziskovalke in pedagoginje na FE ter predstavniki študentov. Menda je bilo od omenjenih 32 podpisnikov samo peščica… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj

Ko pride do javnega obračunavanja v stilu “jaz imam več člankov kot XY” potem je jasno samo, da je na omenjeni Fakulteti in Univerzi nekaj hudo narobe.

marko marinčič
marko marinčič
4 - št. let nazaj

Ni mi všeč ta kompleks večvrednosti, ki ga tehniki in nekateri naravoslovci gojijo do humanistike in družboslovja. Če bi na tehniške in naravoslovne fakultete enkrat prišla mednarodna evalvacija objav mimo ARRS, kot to počnejo ponekod po Evropi, bi se naenkrat pokazala čisto drugačna razmerja. Čudili bi se, kdo vse ima dopolnilno delo v programski skupini, čeprav nič ne dela. Hitro bi se pokazalo, da tudi v naravoslovju in tehniki “ni vse zlato, kar se sveti”. Kako je s tem v humanistiki in družboslovju? Ni enostavno. Po mojem heretičnem mnenju je prava formula objavljanje v čimboljših tujih revijah in pri čimboljših… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj

Z UOK se marsikdaj nisem strinjal (npr. pri javni likvidaciji doktorantke iz BF) toda, ko se establišment na takšen način loti posameznika mi pač zasvetijo alarmne lučke. Iz drugih virov sem izvedel, da je UOK morala podpisati dokument, da povsod piše šefa programske skupine na prvo mesto (dejansko sem videl ta papir na nekem drugem forumu), kar je seveda jasna kršitev vseh mogočih etičnih in verjetno še česa drugega. RAvno tako je dejstvo, da je UOK znanstvena svetnica (najvišji naziv). Torej do tega naziva je verjetno prišla na podlagi dosežkov, ne glede na to da sedaj posamezniki tukaj pišejo kako… Beri dalje »

Šokantno!
4 - št. let nazaj

“Ob podpisu dogovora o preklicu smo dekanu in rektorju predočili dokumente o tem, da je UL FE z imenom in referencami Urše Opara Krašovec nedavno pridobila milijonski evropski projekt in skrila to informacijo pred njo, da bi jo lahko odpustila iz poslovnega razloga. Kljub temu so se pritiski na sindikalno zaupnico nadaljevali. Nekateri profesorji še naprej zahtevajo od dekana, naj se je znebi, in širili javne klevete. Prepričali so tudi skupino mladih raziskovalk in članic ŠS v podpis pisma, ki ponavlja dekanove predhodne trditve, da Urša Opara Krašovec ni sindikalna zaupnica in da jo je odsloviti, ker nima projektov, in… Beri dalje »

AA_1
AA_1
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Šokantno!

Iz dopisa Šokantno izhaja, da dr. Urša Opara Krašovec pri pripravi projekta ni sodelovala. Zgodba se gradi brez poznavanja in pojasnitve dejanskega ozadja, zato je to zgolj nov dokaz nekorektnega in nekredibilnega postopanja sindikata. Sindikalist Marinčič naj končno že preneha s trosenjem popolnih laži! Dr. Urša Opara Krašovec se bo torej lahko še naprej »šlepala« itd. itd. Nadaljnje utemeljitve in odgovori bodo sledili!

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  AA_1

Šlepanje? Glede omenjenega projekta sem izpostavila, da sem na željo prijavitelja na projektni prijavi navedena kot “Key personnel”.

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj
Odgovor na  AA_1

Ob protestnem pismu raziskovalk in študentov Fakultete za elektrotehniko, objavljenem  v sobotni prilogi Dela z dne 22. februarja,  se je dr. Urši Opari Kraševec  (UOK) zapisalo » Sprašujem se: Ali bosta zmogli osebno ali javno opravičilo? Ali bosta ohranili popolno zaupanje dekanu in me še naprej popolnoma ignorirali? Po včerajšnji javni objavi informacije o neuspešno skritem projektu, je tudi vrabcem na strehi jasno, da je bilo negativno računovodsko stanje moje skupine umetno ustvarjeno. “Pojasnila” notranji in zunanji javnosti pa so imela cilj v javnosti vzbuditi čustva, da parazitiram fakulteto in odžiram sredstva drugim, celo študentom. Propaganda (PR) ni uspela. Gremo dalje!… Beri dalje »

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Ddr. Iglič, zanimivo, da spremljate moj FB profil, ker ga sami nimate. Razložite, kakšna usluga pa je to, da ti nekdo zataji dobljen EU projekt na katerega te je povabil? Ddr. Iglič, na koliko EU projektih pa ste vi bili? Po mojih informacijah ste upoštevajoč vaše standarde parazit na prvem EU projektu, ki ga je dobila vaša žena. Po bazi SICRIS ste bili parazit tudi na 20-ih ARRS projektih, sami namreč niste pridobili niti enega. Parazitirate tudi programsko skupino. Hmm, zakaj pa vam ves ta čas pripada 120-150 % plača iz javnih sredstev? Ali ste morda vi preverjali po bazah… Beri dalje »

AA_1
AA_1
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Šokantno!

Javno pojasnilo v zvezi z delovanjem dr. Urše Opara Krašovec   Ker je v javnosti dejansko stanje v zvezi z dr. Uršo Opara Krašovec zmanipulirano in je javnost popolnoma zavedena, je nujno potrebno določene stvari vsaj delno pojasniti. Dr. Urša Opara Krašovec z uporabo raznoraznih zvez in kanalov v številnih medijih že več let objavlja popolnoma izkrivljeno podobo o svojem znanstvenem delu in popolnoma neupravičeno blati Fakulteto za elektrotehniko in njene sodelavce.   Ne bom neposredno odgovarjal na njene laži in zavajanja, zadevo bom skušal osvetliti zgolj z nespornimi dejstvi.   Dr. Urša Opara Krašovec se hvali s tremi mentorstvi… Beri dalje »

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  AA_1

Po stilu pisanja je pisec “kolega” iz FE, član laboratorija prof. Topiča, ki mi zgleda še vedno zameri, da sem l. 2003 prekinila tradicijo – ustaljeno prakso, navajanja njega kot soavtorja na objave brez avtorskega prispevka.

AA_1
AA_1
4 - št. let nazaj

Pisec tega prispevka nikoli od nikogar ni zahteval in ne pričakoval, da se ga piše kot soavtorja brez avtorskega prispevka.

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  AA_1

To niti ni bilo potrebno, ker je bilo to do l. 2003 samoumevno. Sicer pa, naj se “Pisec” identificira ali pa preneha pod krinko anonimnosti s klevetami.

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj

Na nizkotna zavajanja ddr. Igliča, ko se je oglasil prvič se mi ni zdelo vredno odgovoriti, a ker se ne ustavi, je to očitno potrebno. Ddr. Iglič, prihaja sami sebi v kontradikcijo. Pritrjuje mojim vsebinskim pripombam glede ARRS, a mi sočasno očita nesposobnost pridobitve projektnih sredstev. Z zavajanjem in demagogijo povsem sledi populistični retoriki dekana in delno tudi rektorja UL, ki pa se je v zadnjih izjavah “popravil”. Ker je to že drugi prispevek ddr. Igliča in že prvi je tako dolg in vsebuje toliko zavajajočih trditev, bom odgovorila v več delih z namenom, da bo lažje slediti replikam. V… Beri dalje »

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj

MOJE PEDAGOŠKO DELO NA FE UL Od l. 2003 sem izražala željo, da bi se na FE vpela tudi v pedagoški proces, ki pa je bila vedno preslišana. Ddr. Igliča pozivam, da poda študentska mnenja, ki bodo pokazala kako zadovoljni so študentje z njegovim pedagoškim delom. Ddr. Iglič naj predstavi kriterije na podalgi katerih mu je dodeljena več kot 150% pedagoška obremenitev in pove zakaj drugim preprečuje možnost za sodelovanje v pedagoškem delu. Prav vsi štirje doktorski študenti, ki sem jih vodila (od 2004 do 2017) so prejemniki najvišjih stanovskih nagrad. Dvakrat so me nominirali za mentorico leta in enkrat… Beri dalje »

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj

RESNA UNIVERZA Strinjam se z ddr. Igličem, da slovenska javnost ni seznanjena z načinom delovanja resnih univerz, ker pozna samo delovanje UL. Zato sem tudi vseskozi opozarajala na napake, ki si jih naša univerza ne bi smela privoščiti. Med te sodi tako prisvajanje avtorstev s strani šefov kot tudi kvazi znanstveni doktorat. Resna univerza bi ob prijavi prisvajanja avtorstev ukrepala proti kršitelju, resna univerza bi zavrgla kvazi znanstveni doktorat, resna univerza ne bi pedagoško nadobremenila slabega predavatelja ampak bi iskala alterantive in prav tako ne bi pavšalno razdeljevala raziskovalnih sredstev ampak bi poskrbela, da le ta sredstva dobijo tisti, ki… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj

Torej skupina je po odhodu UOK dosegla bibliometrično boljše rezultate (odhod pa je bil letos, ki pa je itak bil že preklican)? Kot rečeno z UOK se dostikrat nisem strinjal, toda eliminacija znanstvene svetnice z delovnega mesta je skrajen ukrep (ne glede na trenutno pridobljene projekte). Da je postala znanstvena svetnica je verjetno kakšne rezultate že morala izkazati. Očitno je tudi, da gre za neka čudna medsebojna razmerja na FE. Kar se tiče ostalega, bi samo komentiral zgolj to, da na resnih univerzah tudi ni kršenja etičnih standardov v stilu dajanja avtorstva na članke na podlagi administrativnih funkcij. KEr imamo… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj

Ne glede na vse, je pravzaprav škandalozno, da se povsem ignorira na FE uveljavljena in z navodili/pravili institucionalizirana praksa akademskega parazitiranja (to je pač dejstvo ne glede na to, katere projekte je UOK pridobila ali jih ni pridobila ali koliko člankov je kdo na FE napisal ali bil na njih napisana kot soavtor).

Protestno pismo
4 - št. let nazaj

“Potek dogodkov pred odpovedjo delovnega razmerja namreč kaže na očitno zvezo med kritično naravnanostjo znanstvene svetnice in odpovedjo: menimo, da je bil namen odpoved utišanje, discipliniranje in kaznovanje. To so v demokratičnem znanstvenem okolju nedopustna ravnanja, še posebej, ker se zdi, da ne gre za enkraten dogodek, temveč za sistemsko diskriminacijo po spolu: v kratkem času so bile s fakultete odpuščene tri znanstvenice. … Poudarjamo, da je za zaposlitev uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev predvideno stabilno financiranje na raziskovalnih programih. Dr. Opara Krašovec so iz tega financiranja izločili kljub njeni nesporni znanstveni odličnosti, mednarodni uveljavljenosti in relevantnosti njenih raziskav na področju… Beri dalje »

aaaa
aaaa
4 - št. let nazaj

Vse pisarije s strani Urše Opare Krašovec imajo predvsem namen, da bi se zameglilo očitna dejstva (kot v Andersenovi pravljici Cesarjeva nova oblačila): –       raziskovalna skupina dr. Urše Opara je objavila v letih 2015-2020 pet (5) člankov, ki so bili citirani nekaj več kot 20 krat, kar je dosežek malo boljšega doktoranda –       raziskovalna skupina dr. Urše Opara že dalj časa nima nikakršnih finančnih sredstev iz domačih ali tujih raziskovalnih nalog ali od podjetij, torej je raziskovalna skupina dr. Urše Opara propadla –       dr. Urša Opara je opravljala v Bruslju recenzije za plačilo, ki ga je potrebovala za nakup in obnovo hiše v Murglah, kar ji je posledično jemalo… Beri dalje »

ASD
ASD
4 - št. let nazaj
Odgovor na  aaaa

Pismo nekaterih raziskovalk, predstavnikov študentov in upravnega odbora ni ravno reprezentativno. Podpisalo ga je okoli tretjina raziskovalk in pedagoginj, predstavniki študentov pa so se podpisali pod stališče o zavajanju in podobno brez podatkov o primeru. Nihče iz skupnih služb ni podpisal pisma, čeprav so bili pozvani. Glavna pobudnica je bila predstojnica katedre in članica laboratorija, kjer je dekan vodja laboratorija. Glede na to, da je dobila lepo pedagoško pozicijo z dosežki, ki so še slabši kot očitani (in res precej povprečni) dosežki UOP za obdobje 2015-2020, očitno res nima slabe izkušnje z dekanom in vodstvom. Glede izvolitve v naziv znanstvene… Beri dalje »

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj

Dr. Urša Opara Krašovec se sprašuje kako to, da sem bil partner na toliko ARRS projektih, katerih prijave nekaterih sem tudi večinoma tudi sam napisal (na tuje projekte je pri tem pozabila). Naj pogleda, svoje in moje objave v obdobju 2015-2020, citate del iz tega obdobja, število vabljenih predavanj, razne A točke od ARRS-ja i.t.d., pa ji bo mogoče pojav mogoče bolj jasen (lahko pa vpraša tudi mojo soprogo za dodatna pojasnila). Moji partnerji me sicer nimajo za parazita, pri UOK pa je zadeva očitno drugačna. Obstaja še nekaj projektov v tujini in iz vsega tega skupaj pač zagotavljam nekatera… Beri dalje »

aaaa
aaaa
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Dr. Urša Opara Krašovec ima tako visoko mnenje o sebi, da bi jo moral sindikat vsekakor predlagati za Nobelovo nagrado za kemijo. Če na hitro pobrskamo po SICRIS-u lahko za obdobje 2015-2020, ko je dr. Urši Opara uspelo, da je propadla njena raziskovalna skupina, najdemo naslednje podatke: Trenutne SICRIS točke:  Opara (286), Iglič (1212) Število čistih WoS citatov zadnjih 10 letih (C10):  Opara (1484), Iglič (2675) Število čistih WoS citatov za leta od 2015 do 2019 – po letih : Opara (142, 150, 158, 105, 126) Iglič (203, 273, 331, 348, 282) OBDOBJE 2015-2020: število 1A1 objav: Opara (4), Iglič (22) število A” objav: Opara (0), Iglič (4) vabljeno… Beri dalje »

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  aaaa

Hmm, zakaj pa ravno obdobje 2015 – 2020, čas spotikanja. Kaj pa presečno leto 2003 (moj prihod na FE)? Leta 2014 sem prekinila goljufivo prakso šefa, oziroma šefov na FE glede avtorstva na znanstvenih objavah. S podpisom dogovora (!) sem uveljavila mednarodno veljavna pravila vsaj za področje, ki sem ga in ga še vedno vodim. Le 3 mesece po podpisu dogovora, v maju 2014, je bilo to področje izključeno iz programskega financiranja. To mi je bivši šef, dr. M. Topič, sporočil kar po Skypu v času letnega dopusta. Pa naj se še kdo čudi zakaj razvoj materialov na FE za… Beri dalje »

rx170
rx170
4 - št. let nazaj

Saj ravno dejstvo, da obstajajo takšen sporazum in pravila je najbolj škandalozno.

ax_1
ax_1
4 - št. let nazaj
Odgovor na  rx170

Škandalozno je to, da dr. Urša Opara Krašovec dobiva plačo v 57. plačnem razredu za nič dela in za nagajanje vodstvu in vsem zaposlenim na FE.

rx170
rx170
4 - št. let nazaj
Odgovor na  ax_1

Tega ne komentiram ampak pač dejstvo, da FE ob očitni podpori dela akademskega osebja sistematično izvaja akademski parazitizem in krši vse mogoče standarde etike znanstveno raziskovalnega dela.

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  ax_1

Za nič dela? Pa kdaj bo konec s temi lažmi in zavajanji. Kot znanstvena svetnica sem uvrščena v 57. razred, to drži. Dejstvo je, da je moja plača na 60. mestu (!) zaposlenih na FE (to je podatek brez avtorskih honorarjev)! Nagajanje vodstvu? Kdo komu? Takoj naslednji dan po sklenjenem dogovoru z vodstvom FE o preklicu nezakonite odpovedi je stekla srmotna akcija agitacije vseh žensk na FE proti meni in v popolno podporo dekanu. Večina žensk (!) se pod ta pamflet ni podpisala, strokovne službe, ki so bile nagovorjene v prvi verziji dopisa so izpadle. Pa dajte no, podpisalo se… Beri dalje »

ax_1
ax_1
4 - št. let nazaj

Vse zapisano je dokaz, da je dr. Urša Opara Krašovec hotela legalizirati šlepanje v laboratoriju. Ona bi hodila na dolge dopoldanske izhode, za lepo dodatno plačilo v Bruselj itd., drugi bi pa za njo delali. Te namere lahko prepozna vsak dobronameren bralec.

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  ax_1

Vaše blebetanje ni noben dokaz temveč hujskaško zavajanje in širjenje podlih laži z željo ohranitve goljufivih praks na FE. Priponka – pisni dogovor podpisan 3.2.2014, podpisnika dr. Topič in jaz – je dokaz. Žal, sem na FE etične standarde uspela uveljaviti le za področje, ki sem ga vodila.
Očitno je pisec tudi zelo nevoščljiv, ker zaradi nekomepetentnosti ne more opravljati dela za Evropsko komisijo. Mimogrede, za Bruselj sem vedno koristila letni dopust, ali pa neplačan dopust, kar pisec zelo dobro ve! Torej namerno zavaja.

laz
laz
4 - št. let nazaj

Navedba “da je UL FE z imenom in referencami Urše Opara Krašovec nedavno pridobila milijonski evropski projekt” je gnusna laž. Kdo torej laže in zavaja?

Urša Opara Krašovec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  laz

Le kdo? “laz laže in zavaja”. Za dokaz, da sem na EU projektu za katerega je UL dobila skoraj milijon evrov, navedena med ključnimi osebami (z referencami) povprašajte vodjo projekta. To vam bo tudi on potrdil. Lahko pa povprašate senatorje FE, ki jim je bil ta del prijavne vloge predstavljen na seji prejšnji teden.

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

ANONIMNO
Aleš Iglič je lepo, jasno in razumljivo razložil celotno situacijo. Očitno sta z dr. Oparo člana iste fakultete. Oba se več ali manj strinjata s stanjem na ARRS. Na to je s svojimi prispevki že v preteklosti večkrat opozarjal Iglič. ”Vrhovni vodja VS na UL ” ,kot zapiše Iglič,nima kaj za pokazat na področju znanosti in raziskav.Tudi to je očitno res. Vse skupaj pa meče slabo luč na dogajanja na omenjeni fakulteti ter tudi UL. in ji načenja kredibilnost.

Anonimno
Anonimno
4 - št. let nazaj

Popolnoma podpiram mnenje prof. ddr. Aleša Igliča, še posebej pa v zaključnem delu, v katerem zelo upravičeno dvomi glede reprezentativnosti Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS).
Zato predsednika VSS prof. dr. Marka Marinčiča javno pozivam, da objavi uradne podatke, koliko visokošolskih sodelavk in sodelavcev ter visokošolskih učiteljic in učiteljev na slovenskih univerzah je včlanjenih v VSS.

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj

Pustimo ob strani čustvene izlive ob opisovanju znanstvenih dosežkov dr. UOK. Podpora zaposlitvi UOK na FE UL s strani sindikatov gasilcev, medicinskih sester i.t.d. ter drugih združenj ne more spremeniti dejstva, da ima raziskovalna skupina dr. UOK v obdobju 2015-2020, torej v obdobju samostojnega znanstvenega delovanja dr. UOK, v Cobiss-u zavedenih 5 znanstvenih člankov, ki so bili v WoS citirani približno 25 krat. Tako imenovano veriženje pogodb se rešuje na vseh uspešnih univerzah tako, da si v te pogodbe vpeti raziskovalci (tehniki, naravoslovci) na RAZPISIH sami poiščejo učiteljske službe na univerzah ali pa gredo v industrijo. Forsiranja pogodb raziskovalcem za… Beri dalje »

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj

Dr. Opara pravi, da lažem in podobno, hkrati pa za te trditve ne navede nobenih konkretnih argumentov. Moje pedagoške obveznostih so (in so bile) povsem enake kot so bile tiste od vseh mojih predhodnikov (ali sočasno zaposlenih profesorjev) na mojem delovnem mestu v vseh letih obstoja FE, pokrivam pač predavanja iz fizike v 1. letniku na FE – kar je razvidno iz urnika, ki je vsem dostopen. Vsekakor tudi ni v moji moči (niti nimam te želje), da bi drugim preprečeval pedagoške obremenitve na UL ali kje drugje. Vsak teden je na UL in drugih slovenskih univerzah ter fakultetah množica… Beri dalje »

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Če že govorimo o plači predsednika vlada, bi si le-ta s svojo plačo težko privoščil nakup in obnove hiše v Murglah, kar znese skupaj približno 400.000 do 500.000 EUR. Moral bi biti predsednik vlade vsaj kakšnih 30 let. Kar težko izvede predsednik vlade s svojo plačo, lahko UOK očitno naredi brez večjih težav. Čestitam, zelo sposobna raziskovalka (verjetno ni edina na UL)! Vsota cca 5.100 EUR na mesec, ki jih je Fakulteta za elektrotehniko (FE) plačevala za dr. Opara Kraševčevo (sedaj pa to dela UL), je zelo visoka cena za povprečno en članek na leto v reviji povprečne kvalitete, ki… Beri dalje »

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Na zapis dr. Opare : “V tem delu bi opozorila na evidentno neresnico, ki jo ddr. Iglič papagajsko ponavlja za dekanom FE, da smo raziskovalci le projektni delavci. Ddr. Iglič laže, saj dobro pozna način financiranja raziskovalnega dela v Sloveniji, in s širjenjem laži namerno zavaja nepoučeno javnost. Znanstvenike se financira poleg projektov tudi preko programov, ki so trajen institucionalni vir financiranja znanstvenoraziskovalnega dela. Projektna sredstva predstavljajo manj kot 20% proračuna ARRS. Tako tudi FE prejema 30 programskih FTEjev, sredstva s katerimi bi lahko vsak mesec pokrili 30 plač raziskovalcem, ki trenutno niso projektno financirani.” Ddr. Iglič odgovori: “Dr. Opara… Beri dalje »

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

Kdor želi biti vodja raziskovalne skupine mora biti sposoben pridobiti sredstva za raziskave. Še posebej če misli, da bi bil sicer hlapec nekomu drugemu, ki je ta sredstva dobil, kar je pred časom izjavila dr. Opara. Najbrž se spomnite kakšen kraval je leta 2016 zagnala v vseh medijih, da se ARRS ni prijavila na nek evropski razpis, čeprav sama očitno že veliko let ni bila sposobna pridobiti projekta. Očitno je lažje (in bolj donosno) recenzirati projekte v Bruslju kot pa pridobivati evropske projekte.

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

V zvezi z navedbami znanstvenice dr. Urše Opara Krašovec sprašujem, kako je mogoče:
1. da raziskovalna skupina na Fakulteti za elektrotehniko po odhodu tako »priznane« raziskovalke lahko dosega z manj ljudmi pomembno boljše rezultate (dokaz: objave v svetovnih revijah z najvišjimi faktorji vpliva, jabolko navdiha, številni mednarodni projekti itd.); v skupini ni več morečega vzdušja itd.
2. da je nova raziskovalna skupina dr. Urše Opara Krašovec kljub bogati popotnici propadla?

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

Veseli me, da je glavna žrtev, tj. prof. dr. Marko Topič, iz te zgodbe izšel močnejši, še bolj cenjen in uveljavljen znanstvenik in Človek. Do kod pa je nenehno večletno blatenje prof. Topiča vsepovprek – od medijev, institucij v Sloveniji in v Evropi, pripeljalo Dr. Uršo Oparo Krašovec, je evidentno. Kako je mogoče, da ji ob vseh dosežkih in vezah po Evropi, s katerimi se hvali, ni uspelo pridobiti projekta ne v Evropi, ne na ARRS in ne v industriji? Dr. Urša Opara Krašovec vsak mesec za brezdelje in blatenje fakultete po medijih in vsepovsod prejema 5100 evrov, ki bi… Beri dalje »

aaaa
aaaa
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonymous

Kaj pa porečete na to, da si predsednik Sindikata Univerze v Ljubljani (del Visokošolskega sindikata Slovenije) izplačuje 20 % iz ARRS programa k obstoječi najmanj 100 % plači (skupaj torej najmanj 120 %, če ima nadobremenitve pa še več), hkrati pa v zadnjih 5 letih ni objavil niti enega znanstvenega članka (podatki iz SICRIS-a)?

ASD
ASD
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonymous

Fakulteta za elektrotehniko ima dovolj denarja, da vsake dve leti prenovi avlo. Koliko od tega bi moralo iti za opremo za izboljšanje pedagoškega procesa. Kot je UOK zgoraj napisala, je imela projekt SPS v obdobju 2016-2019. Če sem prav razumel dekana, je problem zadnje leto. Kdor je bil kdaj samo na “soft money”, projektnem denarju, zelo dobro ve kako negotovi so ti viri financiranja. Še rektor sam je napovedal, da bo Univerza pripravila sredstva za primere prehodnega financiranja. Seveda je mnogo lažje srkati sredstva iz stabilnega financiranja kot so programske skupine in pedagoška mesta. Opazil pa sem tudi zanimivo korelacijo,… Beri dalje »

Aleš Iglič
Aleš Iglič
4 - št. let nazaj

glede ARRS ima dr. Opara v glavnem prav. Vse ostalo pa je v precejšni meri demagogija in zavajanje javnosti, ki ni seznanjena z načinom delovanja (resnih) univerz. Po doktoratu postane znanstvenik podoktorski študent (enkrat ali večkrat). Kasneje pa, če želi ostati na univerzi mora ustanoviti lastno raziskovalno skupino (n.pr. junior research group). Le tako se namreč pokaže, če je znanstvenik sposoben samostojnega delovanja in pridobivanja znanstvenih rezultatov brez drugega vodje raziskovalne skupine. Reference in citati iz časa sodelovanja v raziskovalni skupini nekoga drugega so namreč zaradi idej, mednarodnih kontaktov, projektov, raziskovalnega okolja i.t.d. v veliki meri zasluga vodje raziskovalne skupine… Beri dalje »

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Aleš Iglič

Ima pa dr.Opara zato dobro zaslombo v medijih, ki z velikim veseljem objavljajo škandale in kupijo vse kar jim dr. Opara proda, v sindikatih, katerim je kvalitetna znanost zadnja skrb in v svoji prijateljici dr. Gunde Klanjšek, ki so jo sindikati nastavili v Upravni odbor ARRS, da spravi dr. Oparo do mesta direktorja. Prikladen panel je tudi Kvarkadabra, kjer lahko cenzurira zapise, ki ji niso po volji.