Pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO bo v septembru 2018 organizirana mednarodna konferenca Zgodbe staranja. Koncept konference temelji na pripoznanju, da je k temeljnim pojmom, kakršno je staranje, mogoče pristopiti samo interdisciplinarno, s povezavo različnih področij, ki osvetljujejo tematiko z različnih zornih kotov.

Proces staranja lahko opišemo s perspektive biologije kot napredujoče in splošno pešanje telesnih funkcij živega bitja, ki povečuje verjetnost za smrt. A sodobno dojemanje staranja je bistveno povezano tudi s kulturno in družbeno percepcijo: smo stari, ko prvič opazimo simptome procesa staranja, ko jih opazijo drugi, ko pričnejo ovirati naše samostojno delovanje v družbi ali preprosto, ko pridemo v leta, ki jih v družbi povezujemo z vidneje izraženimi simptomi staranja? Različni pristopi k staranju se povezujejo – če umanjka eden, je okrnjeno tudi razumevanje ostalih.

Na konferenci bodo nastopili vodilni tuji in domači strokovnjaki s področja znanosti o staranju, filozofije staranja in prikazovanja staranja v literaturi. Tako bo med drugimi Tom Kirkwood, častni profesor in izredni dekan za staranje Univerze v Newcastlu, predstavil biološko razumevanje staranja in svojo evolucijsko razlago pojava procesa staranja. Zvezdan Pirtošek, predstojnik katedre za nevrologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, bo spregovoril o starostnih boleznih. Gregor Majdič, prodekan za znanost in mednarodno sodelovanje ter predstojnik Centra za genomiko živali Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, pa bo spregovoril o možnostih, ki jih razvoj znanosti še prinaša ta razumevanje in usmerjanje procesa staranja. Ingrid Tomkowiak, raziskovalka s področja popularnih medijev in literature z Univerze v Zürichu, se bo posvetila analizi prikaza starosti in medgeneracijskih odnosov v kultnem švicarskem delu Heidi, hkrati pa sledila prenosu teh motiv v druge medije – npr. v različne filmske adaptacije. Valentina Hribar Sorčan, raziskovalka s področja etike s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pa se bo posvetila vprašanju dostojanstva in avtonomije starejših. Vsi nastopajoči so izjemni komunikatorji svojega znanja, ki bodo svoje strokovno znanje predstavili širši publiki, pa naj gre za strokovnjake z drugih področij ali zainteresirano javnost.

Strokovna predavanja bodo dopolnile tudi predstavitve dobrih praks s področja medgeneracijskega sodelovanja in osveščanja o staranju. Zgodbe staranja tako predstavljajo tudi podlago za povezovanje in prenos informacij o uspešnih lokalnih projektih in praksah: na spletni strani konference je objavljen poziv za predstavitev različnih projektov in praks, ki je odprt do 1. 8. 2018.

Poleg konference bodo potekali tudi različni spremljevalni dogodki. Med drugim okrogla miza spletena okoli Skrivnih dnevnikov Hendrika Groena, nizozemske literarne uspešnice, ki (na videz) sproščeno odpira tabuizirane aspekte staranja, in delavnica za najmlajše z nemško ustvarjalko slikanic Antje Damm na Vodnikovi domačiji Šiška.

Konferenca bo poteka 13. in 14. septembra v Cetral hotelu v Ljubljani, spremljevalni dogodki pa v septembru na različnih lokacijah v Ljubljani. Vse informacije najdete na spletni strani, ki je vseskozi dopolnjevana z novimi informacijami. 

Zgodnje prijave potekajo do 20. 6. 2018 (na elektronski naslov [email protected], več na spletni strani).

Prisrčno vabljeni!

Tina Bilban, vodja projekta Zgodbe staranja

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments