Na znanstveni crowdfunding platformi Experiment je slovenski projekt zbral skoraj 6000 USD

V zvezi z mojim prejšnjim prispevkom so me kolegi opozorili, da je vsaj en slovenski raziskovalni projekt že julija lani uspešno zbral predvideno vsoto denarja na znanstveni crowdfunding platformi Experiment. Gre za projekt dr. Špele Gorički iz Jamskega laboratorija Tular v Kranju z naslovom Through a glass darkly: assessing population size of an endangered cave salamander from samples of spring and cave water.

Ocenjevanje številčnosti populacije človeške ribice (Proteus anguinus) s konvencionalnimi ekološkimi metodami, kot je lov-označevanje-ponovni ulov, je zaradi težke dostopnosti kraških jam drago, zahtevno in nevarno. Dr. Gorički bo v svojem projektu populacijo človeške ribice zato skušala oceniti s pomočjo okoljske DNA (eDNA), prisotne v jamski in izvirski vodi njenega areala. Vzorčenje in laboratorijske analize so bile izvedene letos spomladi, rezultati pa bodo prinesli vpogled v uporabnost te metode za dolgoročni monitoring in varstvo populacije človeške ribice ter drugih jamskih živali.

Zbiranje denarja za projekt dr. Gorički je potekalo v okviru izziva na temo podzemnih vod in jam. Najboljši projekt, financiran znotraj vnaprej razpisanega izziva, prejme nagrado v vrednosti 500 USD, drugi in tretji najboljši projekt pa vsak po 200 USD. Projekt dr. Gorički je tako uspel zbrati 5946 USD ali 107 % predvidene vsote. Med drugimi so ga podprli sodelavci Jamskega laboratorija Tular, raziskovalci z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter podjetje Postojnska jama d.d.

Naslovna fotografija: Javier Ábalos Alvarez (Creative Commons BY-SA 2.0)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
marie stranks
marie stranks
4 - št. let nazaj

Zdravo, moje ime je Marie Stranks zasebni investitor. Pripravljen sem financirati vse vrste projektov, hvala, da se obrnete na mene na naslednji naslov: [email protected]