Vlada je danes sprejela pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) o podelitvi statusa pridružene članice. Slovenija bo najprej postala pridružena članica, nato pa v petih letih polnopravna članica organizacije.

“Z vključitvijo v Cern imamo na področju znanosti dostop do raziskovalne infrastrukture in tehnoloških projektov, pa tudi neomejen dostop do izobraževalnih programov, še posebej na področju inženirskih strok, doktorskih študijskih programov, poletnih šol, šol za izobraževanje najmlajših in izobraževanje učiteljev,” je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica. (Primorski)

Reportaža novinarke Maje Kos, ki je lani obiskala Cern:

Evropska organizacija za jedrske raziskave (Cern) je bila ustanovljena leta 1954 v Ženevi in predstavlja osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev. Glavni namen je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture-pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov. Cern sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij.
Pridruženo članstvo in posledično polnopravno članstvo v Cern bo Sloveniji prineslo razširitev in poglobitev sodelovanja slovenskih raziskovalcev v projektih Cern, oblikovanje vrhunske mreže slovenskega znanja na področju fizike delcev, možnost sodelovanja v izobraževalnih programih ter možnost pospešenega razvoja in dostopa do novih svetovnih trgov slovenskim partnerjem, predvsem visokotehnološkim podjetjem.
Tako vlada uresničuje tisto, kar Slovenija načrtuje že od leta 1992, formalne dejavnosti glede članstva Slovenije v Cern pa segajo v leto 2009. Avgusta lani se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič srečala z generalnim direktorjem Cern prof. dr. Rolfom Dieterjem Heuerjem, ob njegovem obisku v Ljubljani na 27. mednarodnem simpoziju o fiziki delcev Lepton Photon, kjer je prišlo do obnovitve pogovorov o možnostih članstva Slovenije v Cern. Ministrstvo za izobraževanje, znanosti in šport (MIZŠ) je s strani Cern še isti mesec prejelo osnutek Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) o podelitvi statusa pridružene članice kot predfaze k članstvu v Cernu. Vlada pa je septembra imenovala pogajalsko skupino za članstvo v Cern, pod vodstvom ministrice dr. Maje Makovec Brenčič.
Slovenska delegacija je novembra obiskala Cern. Obisk je bil namenjen ponovnim pogovorom o kratkoročnih in dolgoročnih koristih in pozitivnih učinkih članstva države na znanstvenem, gospodarskem in izobraževalnem področju, kar je podlaga za nadaljevanje procesa in vseh potrebnih postopkov za pridobitev statusa Republike Slovenije kot kandidatke za članstvo v Cern.
(Slovenija na poti k članstvu v Cern | MIZS)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments