Seznam najuspešnejših znanstvenih inštitucij leta 2015

Revija Nature je objavila seznam najuspešnejših znanstvenih inštitucij v letu 2015. Znanstveno produktivnost posameznih univerz in inštitutov so izračunali s pomočjo indeksa Nature: “The Nature Index is a database of author affiliation information collated from research articles published in an independently selected group of 68 high-quality science journals.”

Na globalni ravni je presenetljivo na prvem mestu Chinese Academy of Sciences, ki je prehitela Harvard University in druge inštitucije z dolgo tradicijo raziskovanja, ki so bile običajno na vrhu takšnih seznamov.

  1. Chinese Academy of Sciences (CAS), China – Weighted fractional count (WFC): 1357.82
  2. Harvard University, United States – WFC: 772.33
  3. French National Centre for Scientific Research (CNRS), France – WFC: 699.45
  4. Max Planck Society, Germany – WFC: 655.67
  5. Stanford University, United States – WFC: 530.83
  6. University of Tokyo, Japan – WFC: 487.03
  7. Massachusetts Institute of Technology, United States – WFC: 483.62
  8. Helmholtz Association of German Research Centres, Germany – WFC: 413.71
  9. University of Oxford, United Kingdom – WFC: 398.38
  10. University of Cambridge, United Kingdom – WFC: 390.54

Vir: Nature Index: Ten institutions that dominated science in 2015

Lestvica Nature Index trenutno za Slovenijo temelji na napačnih podatkih oziroma napačnih povezavah objav z inštitucijami, je pa še vedno na voljo na spletni strani indeksa: Slovenija | Institutions | Nature Index. Inštitucije bodo tudi za Slovenijo pravilno razporejene po posodobitvi indeksa. Že sedaj pa je mogoče novo razporeditev videti tule: Institution outputs for Slovenija | Nature Index

How the Nature Index works: Since 2012, every paper published in 68 top-tier journals has been included in the Nature Index database. The index ranks the contribution of research institutions to these articles, by a metric called weighted fractional count (WFC), which divides credit for each article by the affiliations of contributing authors. This measure is weighted to account for the disproportionate number of astronomy articles in the index.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

1 komentar
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Zupan
7 - št. let nazaj

Kolikor ga razumem Nature Index preferira vecje institucije, saj je kumulativen: prestejejo stevilo clankov, ki so bili objavljeni v 68 izbranih revijah, nato to stevilo razdelijo med avtorje oz. njihove institucije (in nato napravijo korekcijo za astronomijo in astrofiziko). V tem smislu je vse skupaj se znantno slabse kot ARRS tockovanje. Da ne omenjamo, da je njihova datoteka sumljive kakovosti. Recimo, Chinese Academy of Sciences (CAS) ima 114 institutov in kar 48,500 raziskovalcev (IJS za primerjavo okoli 350). Ker steje totalna produkcija, sicer kakovostnih clankov, bo seveda vecja institucija skoraj zagotovo zmagala. Nadalje, clanek v Nature steje toliko kot JHEP.… Beri dalje »