Novi dokumenti o informiranem doktoratu

  O doktoratu na temo “spomina vode” (pdf) smo že veliko pisali. Vendar do sedaj nismo imeli dostopa do izvornega negativnega poročila komisije za zagovor doktorskega dela in teme doktorske disertacije. Dokument, ki nam ga je posredoval prof. dr. Peter Maček, ki je bil tudi predsednik komisije za zagovor na Biotehnični fakulteti UL, sedaj objavljamo.

  Nekatera pomembna formalna vprašanja odpira tudi nedavna rektorjeva “Odločba o zavrnitvi dostopa do informacij javnega značaja”. Zahtevo prof. Mačka, da bi uradno pridobil strokovna poročila, na osnovi katerih je bil doktorat na ravni Univerze potrjen, je uprava UL zavrnila.

  Stari zapisi na blogu:
  Kolobocije okoli informiranega doktorata
  Saga informiranega doktorata se nadaljuje
  Informirani doktorat
  Informirani doktorat visi med univerzo in fakulteto
  Informirani doktorat na nacionalni TV
  V Dnevniku.si še o informiranem doktoratu
  Odziv prof. dr. Petra Mačka na pismo rektorja Univerze v Ljubljani zaposlenim in študentom

  Novi dokumenti:

  10 KOMENTARJI

  1. Na podlagi tega ne bi nikoli nikomur priporočal vpisa na dokt. študij UL.

   Še vedno ostaja vprašanje, kako je disertacija lahko prišla do zagovora, če je res toliko narobe z njo. Univerza je naredila kar je naredila (in po mojem mnenju pravilno) in sedaj se gre zgolj še za to, kdo ima večjega.

   • rx170,
    Ali lahko razložiš kaj je Univerza v primeru doktorata o informirani vodi po tvojem mnenju naredila pravilno.

    • Po mojem je pravilno ugotovila šlamastiko na BF, kjer je po mnenju akademskega establišmenta “neprimeren” doktorat prišel do zagovora naloge.

     • Univerza v Ljubljani ima resen problem, saj nekateri njeni profesorji odkrito propagirajo psevdoznanost, pa jih zaradi tega ne doletijo nobene sankcije. Ne samo informirano vodo, tudi astrologijo…

      • Jaz o tem ne morem soditi, ker nisem kompetenten za področje doktorata. Dejstvo pa je, da je doktorat prišel do zagovora. Torej so morala že biti prej napisana pozitivna mnenja.

      • V bistvu ni ravno tako.

       Kakor jaz razumem, kaj se je zgodilo, doktorat ni “prišel do zagovora”, ampak so ga ustavili v trenutku, ko je bil oddan. Če smo čisto pošteni, prej noben senat ne odloča o doktoratu, vse, kar naredi, le potrdi predlagano temo. Morda je bila že takrat storjena napaka, po drugi strani pa v trenutku, ko je tema predlagana in potrjena, nihče ne ve, kakšni bodo rezultati.

       In šele ko je bil doktorat oddan, komisija presoja, ali je ustrezen. Ugotovila je, da ni bil. Od tam naprej pa…

      • Senat odloča na podlagi napisane ocene, ki mora biti pozitivna. Ravno tako morajo biti napisane pozitivne ocene že o temi.

      • Ni jasno, kaj poskušaš povedat? Po tvojem mnenju mora torej vsak, ki enkrat začne z doktorsko raziskavo in mu odobrijo naslov teme, to tudi uspešno zaključiti, ne glede na to, kaj vmes počne in kaj napiše v disertacijo?

      • Tega očitno nisem napisal ampak, da tema oz. naloga, s katero je po mnenju establišmenta toliko narobe (jaz o tem pač ne sodim) sploh ne bi smela priti do zagovora.

  2. Dnevnik, 6. junij 2016: »Univerza je dopustila neverjetno neprofesionalnost in neakademskost,« ponavlja profesor Maček. »Rektor je s podelitvijo doktorata ’povozil’ komisijo in senat naše fakultete. To je zelo narobe.« Maček pravi, da so na biotehniški fakulteti že od vsega začetka sumili, da je doktorat napačno zastavljen. »Toda če bi ga zaustavili še pred začetkom raziskovanja, bi nam lahko očitali, da zaustavljamo napredek v znanosti,« pravi Maček. Mentor Verdelove iz inštituta Bion, profesor Igor Jerman, nam je sicer zatrdil, da drugi znanstveniki ne razumejo njenih raziskav, saj da gre za doslej slabo raziskane »kvantne lastnosti vode«. A kaj, ko o kvantni teoriji v doktoratu Verdelove sploh ni govora.
   Etična komisija ljubljanske univerze do zaključka preverjanja informacij o primeru ne daje. Naši pogovori s poznavalci ozadij pa pričajo, da je celotna zadeva za univerzo »precej mučna«.

   https://dnevnik.si/1042740466/slovenija/doktorat-o-informirani-vodi-na-univerzi-se-nadaljuje-iskanje-meja-znanosti-na-res-mucnem-primeru

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.