Novi dokumenti o informiranem doktoratu

O doktoratu na temo “spomina vode” (pdf) smo že veliko pisali. Vendar do sedaj nismo imeli dostopa do izvornega negativnega poročila komisije za zagovor doktorskega dela in teme doktorske disertacije. Dokument, ki nam ga je posredoval prof. dr. Peter Maček, ki je bil tudi predsednik komisije za zagovor na Biotehnični fakulteti UL, sedaj objavljamo.

Nekatera pomembna formalna vprašanja odpira tudi nedavna rektorjeva “Odločba o zavrnitvi dostopa do informacij javnega značaja”. Zahtevo prof. Mačka, da bi uradno pridobil strokovna poročila, na osnovi katerih je bil doktorat na ravni Univerze potrjen, je uprava UL zavrnila.

Stari zapisi na blogu:
Kolobocije okoli informiranega doktorata
Saga informiranega doktorata se nadaljuje
Informirani doktorat
Informirani doktorat visi med univerzo in fakulteto
Informirani doktorat na nacionalni TV
V Dnevniku.si še o informiranem doktoratu
Odziv prof. dr. Petra Mačka na pismo rektorja Univerze v Ljubljani zaposlenim in študentom

Novi dokumenti:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

10 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
rx170
rx170
8 - št. let nazaj

Na podlagi tega ne bi nikoli nikomur priporočal vpisa na dokt. študij UL.

Še vedno ostaja vprašanje, kako je disertacija lahko prišla do zagovora, če je res toliko narobe z njo. Univerza je naredila kar je naredila (in po mojem mnenju pravilno) in sedaj se gre zgolj še za to, kdo ima večjega.

Ursa OK
8 - št. let nazaj
Odgovor na  rx170

rx170,
Ali lahko razložiš kaj je Univerza v primeru doktorata o informirani vodi po tvojem mnenju naredila pravilno.

rx170
rx170
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Ursa OK

Po mojem je pravilno ugotovila šlamastiko na BF, kjer je po mnenju akademskega establišmenta “neprimeren” doktorat prišel do zagovora naloge.

xy320
xy320
8 - št. let nazaj
Odgovor na  rx170

Univerza v Ljubljani ima resen problem, saj nekateri njeni profesorji odkrito propagirajo psevdoznanost, pa jih zaradi tega ne doletijo nobene sankcije. Ne samo informirano vodo, tudi astrologijo…

rx170
rx170
8 - št. let nazaj
Odgovor na  xy320

Jaz o tem ne morem soditi, ker nisem kompetenten za področje doktorata. Dejstvo pa je, da je doktorat prišel do zagovora. Torej so morala že biti prej napisana pozitivna mnenja.

Robert
Robert
8 - št. let nazaj
Odgovor na  rx170

V bistvu ni ravno tako.

Kakor jaz razumem, kaj se je zgodilo, doktorat ni “prišel do zagovora”, ampak so ga ustavili v trenutku, ko je bil oddan. Če smo čisto pošteni, prej noben senat ne odloča o doktoratu, vse, kar naredi, le potrdi predlagano temo. Morda je bila že takrat storjena napaka, po drugi strani pa v trenutku, ko je tema predlagana in potrjena, nihče ne ve, kakšni bodo rezultati.

In šele ko je bil doktorat oddan, komisija presoja, ali je ustrezen. Ugotovila je, da ni bil. Od tam naprej pa…

rx170
rx170
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Robert

Senat odloča na podlagi napisane ocene, ki mora biti pozitivna. Ravno tako morajo biti napisane pozitivne ocene že o temi.

vprašanje
vprašanje
8 - št. let nazaj
Odgovor na  rx170

Ni jasno, kaj poskušaš povedat? Po tvojem mnenju mora torej vsak, ki enkrat začne z doktorsko raziskavo in mu odobrijo naslov teme, to tudi uspešno zaključiti, ne glede na to, kaj vmes počne in kaj napiše v disertacijo?

rx170
rx170
7 - št. let nazaj
Odgovor na  vprašanje

Tega očitno nisem napisal ampak, da tema oz. naloga, s katero je po mnenju establišmenta toliko narobe (jaz o tem pač ne sodim) sploh ne bi smela priti do zagovora.

kvarkadabra
7 - št. let nazaj

Dnevnik, 6. junij 2016: »Univerza je dopustila neverjetno neprofesionalnost in neakademskost,« ponavlja profesor Maček. »Rektor je s podelitvijo doktorata ’povozil’ komisijo in senat naše fakultete. To je zelo narobe.« Maček pravi, da so na biotehniški fakulteti že od vsega začetka sumili, da je doktorat napačno zastavljen. »Toda če bi ga zaustavili še pred začetkom raziskovanja, bi nam lahko očitali, da zaustavljamo napredek v znanosti,« pravi Maček. Mentor Verdelove iz inštituta Bion, profesor Igor Jerman, nam je sicer zatrdil, da drugi znanstveniki ne razumejo njenih raziskav, saj da gre za doslej slabo raziskane »kvantne lastnosti vode«. A kaj, ko o kvantni… Beri dalje »