Na Kemijskem inštitutu smo lahko prisluhnili zanimivemu virtualnemu predavanju nizozemske mikrobiologinje Elisabeth Bik, ki se ukvarja z odkrivanjem manipulacij s slikami v znanstvenih publikacijah: Double Trouble: Inappropriate Image Duplications in Biomedical Publications.

Na predavanju je opisala svojo metodo za preučevanje slik in grafov v znanstvenih člankih. Njen pristop temelji na iskanju ponavljajočih se vzorcev, ki bi lahko kazali na namerno ali nenamerno ponarejanje podatkov. Predstavila je nekaj primerov očitnih in manj očitnih manipulacij, ki jih je razkrila v svoji bogati karieri.

Njene ugotovitve, ki temeljijo na pregledu slik v več deset tisoč člankih, so presenetljive. Ugotovila je, da vsebuje približno 4% objavljenih člankov napake v slikah in grafih. Zaskrbljujoče pa je, da je po njenem mnenju polovica teh napak namernih, saj niso mogle nastati kot posledica nepazljivosti.

Zgolj na osnovi analize slik tako ocenjuje, da vsebuje namerno potvorjene podatke približno 2% objavljenih znanstvenih člankov. Vendar opozarja, da ima najverjetneje prirejene ali lažne podatke bistveno več objavljenih člankov (med 5 in 10 %), pri čemer se ta delež močno razlikuje glede na posamezno znanstveno področje. Kot je povedala se matematika, na primer, ponaša z najmanj potvarjanja in zavajanja, saj je v matematičnih razpravah menda težje goljufati.

Ko Elisabeth Bik zazna napako v članku, svoje ugotovitve posreduje uredniku revije, v kateri je bil članek objavljen. Kljub njenim prizadevanjem pa je odziv s strani revij pogosto slab in počasen. Na žalost kar dve tretjini člankov z manipuliranimi slikami in grafi ostane nespremenjenih, pogosto pa se umik zgodi šele več let po prijavi. V svoji karieri je Bikova revijam javila probleme s slikami v skoraj 7000 člankih.

Posebej opozarja, da manipulacija slik ne predstavlja samo etičnega problema, ampak lahko pripelje tudi do potencialne nevarnosti za ljudi. Lažni ali zavajajoči rezultati raziskav lahko vplivajo na odločanje in zmanjšajo zaupanje javnosti v znanstvene ugotovitve.

Elisabeth Bik je ob koncu predavanja poudarila, da morajo vsi vpleteni sodelovati pri odkrivanju in preprečevanju lažne in zavajajoče znanosti. O teh problemih moramo javno govoriti, ne smemo jih pometati pod preprogo.

Glej tudi članek Detektivka z ostrim pogledom, ki razkriva “zločine” v znanosti, ki ga je za N1 napisala Lea Udovč.

Bik, E. M., Casadevall, A., & Fang, F. C. (2016). The Prevalence of Inappropriate Image Duplication in Biomedical Research Publications. mBio7(3), e00809-16. https://doi.org/10.1128/mBio.00809-16

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments