ARRS bo financirala izdajo 9 astroloških knjig

  Preverite sami, če ne verjamete: ARRS – Rezultati Javnega razpisa za sofinanciranje izdajanja znanstvenih monografij v letu 2015 (pdf). Vse knjige so ocenjene z maksimalnim številom 30 točk!

  Dodatek 7.10.:
  Danes smo na radiu snemali oddajo o Nobelovih nagradah, ki bo na sporedu jutri. Ob tem so me novinarji prosili, da dam kratko izjavo za poročila glede astroloških monografij. Sem povedal, da povsem zaupam ARRS, da bodo ustrezno odreagirali, hkrati pa sem opozoril, da gre v tem primeru zelo verjetno za preveliko zaupanje algoritmom pri odločanju, kar je pri nas postal velik problem. (Je psihološka astrologija znanstvena disciplina, ki zasluži sofinanciranje iz javnih sredstev? :: MMC RTV Slovenija)

  ARRS je o tem zapletu objavila tudi sporočilo za javnost: 

  Pri primeru rezultatov Javnega razpisa za sofinanciranje izdajanja znanstvenih monografij v letu 2015 so v informacijski bazi SICRIS znanstvene monografije zavedene, niso pa verificirane. ARRS ne bo izplačal sredstev za objave, ki niso verificirane.
  Seznam odobrenih vlog je bil pripravljen na podlagi kriterijev, objavljenih v razpisni dokumentaciji. Preden bomo izvedli plačila, bomo pri vseh prejemnikih s seznama sofinanciranih znanstvenih monografij preverili, če so verificirane pod kategorijo 2.01 Znanstvene monografije. Če se bo izkazalo, da katera od monografij s seznama rezultatov javnega razpisa ni znanstvena monografija, ARRS plačila ne bo izvedla.
  V medijih izpostavljeni primer pokaže, da je pri razpisih, ki sledijo pretežno kvantitativnim načelom, potrebno nujno vpeljati možnost presoje strokovnih teles, kot so na primer Znanstveni sveti posameznih ved. Za razpis v letu 2016 bomo to storili. (Vir: ARRS ne bo izplačal sredstev za objave, ki niso verificirane)

  Dodatek 8.10.:
  Pravkar sem dal še izjavo za POPtv (posnetek: 24ur.com – Namesto stroke izbira računalnik). Povedal sem dvoje:

  • da je pri takšnih opozorilih ključno predvsem, kako se na to odzovejo inštitucije. Po mojem mnenju se je ARRS ustrezno odzvala;
  • pri tej zgodbi je pomembno tudi zavedanje, kam lahko pripelje slepo zaupanje algoritmom, številkam in računalnikom pri odločanju. Zdi se, kot da stroka pri nas še posebej pri vrednotenju lastnega dela ne zaupa sama sebi. Če se podre hiša, inženirju niti na pamet ne pade, da bi se skliceval na računalniški program, ki mu je domnevno podal napačne parametre za izbiro jeklene konstrukcije. Enaka logika bi morala veljati tudi za druge strokovne odločitve.

  12 KOMENTARJI

  1. To je pa ja povsem razumljivo. Če imamo na UL doktorat iz spomina vode, res ne vem, zakaj ARRS ne bi sofinancirala astroloških knjig.

  2. ARRS – SICRIS računalniška ocena A1 za Matjaža Regovca za obdobje zadnjih petih let je 3,95. V ocenjevalnih kriterijih razpisa je določeno: če je A1 > 3 je ocena 25 točk, 5 točk pa je vlagatelj pridobil na podlagi ocen recenzentov, ki sta založbo M. Regovca IPAL ocenila za odlično. Razpis tudi določa, da v kolikor število točk posamezne vloge preseže 21, je monografija 100% financirana. Tako, da se ni za bati, da v prihodnje na razpisih ARRS ne bo uspešen.

   M. Regovec pa je očitno zelo resno vzel svetovni trend »publish or perish« (produciraj ali »crkni«) in zelo hitro producira. V letu 2014 je objavil 12 strokovnih (skupaj 1500 strani) ter 6 znanstvenih monografij ( 490 strani). Letos je izšlo še 6
   njegovih znanstvenih monografij s katerimi zaokrožuje opus znanstvenih del o
   psihoanalizi zodiakalnih znamenj. Strokovna monografija je po SICRIS kriterijih
   ocenjena s 50-imi točkami, znanstvena monografija pa z 80 točkami kar pomeni 12
   x 50 + 12 x 80 = 1560 točk (podlaga za izračun A1 ocene). Zanimivo je tudi pogled na naslove monografij, posamezni strokovni monografiji ustreza znanstvena monografija z identičnim naslovom. Zanimivo je tudi to, da so znanstvene
   monografije krajše in ob njih zapis, da gre za razširjeno izdajo. Hmm, morda je
   uporabljen manjši font ali pa gre za bolj zgoščen tisk, ali vendarle tudi za
   drugačno vsebino. Morda bi dvome razjasnil komentar avtorja, Matjaža Regovca.

   Primer:
   Strokovna monografija:
   26. REGOVEC, Matjaž. Lev, samocentrični intuitivec, (Zbirka
   Zodiakalni psihološki tipi). Ljubljana: Hermes IPAL, založba Instituta za
   psihološko astrologijo in psihoanalizo, 2014. 142 str., ilustr. ISBN
   978-961-6967-04-4. ISBN 978-961-6967-12-9. [COBISS.SI-ID 276410624]
   kategorija: SU (S)
   točke: 50,

   Znanstvena monografija:
   8. REGOVEC, Matjaž. Lev, samocentrični intuitivec.
   Razširjena izd. Ljubljana: Hermes IPAL, založba Instituta za psihološko astrologijo
   in psihoanalizo, 2015. 96 str., ilustr. ISBN 978-961-6967-17-4. [COBISS.SI-ID 277326336]
   kategorija: 2B (Z); tipologija ni verificirana
   točke: 80

  3. Mene pa zanima zakaj se tokrat še niso oglasili OSICi, ki bi naj v COBISSu verificirali vsako znanstveno “tipologijo”, saj niti ena od prej omenjenih “znanstvenih” monografij nima potrjene tipologije in zato ne razumem če je upoštevanje takšnih “nepreverjenih” točk v razpisu sploh legitimno.

  4. “Po mojem mnenju se je ARRS ustrezno odzvala”
   Menim, da je odziv vodstva ARRS zgolj kratkoročno spretno izmikanje odgovornosti za popolnoma neprimerne razpise. vendar ima ARRS že nekaj povsem drugačnih napotkov, udi od eminentnih oseb naše znanstvene politike. Tak primer je Usmerjevalna skupina, ki je svoje delo končala že aprila 2015, torej še pred objavo tega razpisa (15.5.) in razpisa za brezposelne doktorje znanosti (5.6.). (https://www.arrs.gov.si/sl/agencija/us/)
   V sklepnem poročilu dela Usmerjevalne skupine je pomembna stran 9, kjer so navedeni “Ukrepi III. prioritetnega področja (Vstopni pogoji v okviru javnih razpisov in vloga bibliometrike)”
   Kdaj bo rezultat temeljitega in obsežnega dela 13 pomembnih oseb, ki so sodelovali v usmerjevalni skupini, vsaj malo upoštevan v delu ARRS? Ali smo (že spet) priča “zapletenemu a popolnoma transparentnemu postopku”? Psi lajajo (sedaj že tudi kar pomembni psi), a karavana gre dalje.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.