Danes sem v pogovoru z ustvarjalci oddaje Ugriznimo znanost izvedel, da jo želi vodstvo RTV SLO ob spreminjanju koncepta popoldanskega programa preoblikovati iz zdaj dokaj posrečene pretežno studijske variante, v formo javljanja s terena. Če bo do te transformacije res prišlo – danes naj bi menda zadnjič snemali v zelenem ovalnem studiu – bo verjetno trajalo kar dolgo, da se bo spet nova oblika ustalila in si pridobila gledalce. Z oddajami, ki naj bi pokrivale znanost, naša javna televizija v preteklosti v večini primerov ni imela pretirane sreče, zato se mi zdi toliko bolj žalostno, da se spreminja oblika, ki se je končno prijela.
Če oddaje ne poznate, si lahko vse pretekle oddaje ogledate preko spleta v arhivu oddaj. Prilagam pa je še kratko predstavitev koncepta in voditeljev:

V Izobraževalnem programu TV Slovenija nastaja tedenska oddaja Ugriznimo znanost, ki na poljuden, sproščen in duhovit način razlaga znanost. S temami o sodobni znanosti in raziskavah prikazuje, da je znanost sestavni del vsakdanjega življenja ter da je še kako zanimiva in vznemirljiva.
Voditelja Anja Čuček in Matic Jerman se z znanstveniki in raziskovalci pogovarjata in z njimi tudi raziskujeta v studiu in na terenu. Teme oddaj so povezane z dosežki slovenskih znanstvenikov, znanstvenim dogajanjem na svetovni ravni in aktualnimi dogodki.
Oddajo si lahko ogledate vsak torek ob 17.30 uri na prvem programu Televizije Slovenija.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

3 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
shrink
shrink
11 - št. let nazaj

To je zelo slab obet. Obstoječi format je bil odličen in res ne vem, zakaj ga sedaj želijo pokvariti.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Jaz sem večni optimist. Obstoječi koncept ni bil tako dober, da se ga ne bi dalo izboljšat. Javljanja s terena si sicer ne predstavljam, a počakajmo.

Pri dosedanji oddaji me je zelo motila nedorečenost ciljne publike – na eni strani želja predstavljati "vrhunsko" (slovensko) znanost, na drugi strani zahteva biti tako poljuden, da te razume vsaka gospodinja in osnovnošolec.

Mislim, da bi si znanost poleg poljudne oddaje za najširšo javnost zaslužila tudi resnejšo večerno oddajo, namenjeno izobražencem, s krajšimi intervjuji, prispevki o mednarodnih dogodkih, poročili o dosežkih…

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Se strinjam, da bi bil večerni termin za resnejšo oddajo o znanosti primernejši…samo, če je še za to komaj kaj posluha na rtvju, dvomim, da bojo šli v kaj takega. Ta oddaja je pač na sporedu pozno popoldne in če hoče preživet, jo mora nekdo gledat..in to so tudi gospodinje in upokojenci in študentje in dijaki…za osnovnošolce je pa še vseeno malo prehudo..se mi zdi..