Mestna občina Kranj je v teh dneh očitno sprožila resna pogajanja za ustanovitev t.i. gorenjske univerze, ki bi se oblikovala okoli kranjske Fakultete za organizacijske vede. Z njo naj bi se v novi univerzi združevale še nekatere obstoječe gorenjske visoke šole:

V novo univerzo naj bi se sicer najprej vključile FOV, Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled, pridružena članica pa bi bila Visoka šola za gradbeno inženirstvo Kranj. (Delo, 23.2.2012)

Po poročanju današnjega Dnevnika naj bi o tem že zelo kmalu odločal Državni zbor:

Če bo šlo vse po gorenjskih načrtih, bodo letos spomladi poslanci v državnem zboru odločali o gorenjski univerzi. … “Najprej mora ustrezen odlok o ustanovitvi predlagati vlada, tega ne morejo storiti poslanci. Sam sem tudi član odbora za gorenjsko univerzo in ocenjujem, da ne bi smelo biti posebnih težav. Gre za razvoj pokrajin in za prednosti, ki jih univerza prinaša na področju znanja, izobraževanja in razvoja vse regije,” je dejal poslanec SDS Branko Grims, sicer Kranjčan in predsednik parlamentarnega odbora za šolstvo. (Dnevnik, 23.2.2012, str.9)

Pustimo ob strani bistveno, torej vsa stvarna vprašanja: vsakomur je jasno, da zgolj regionalni prestiž v “velikanski” Sloveniji ne more biti prvi razlog za novo univerzo. (Vsakomur, razen kranjskem županu:

 Kot je na novinarski konferenci povedal župan Mohor Bogataj, je čas, da Gorenjska dobi to kar je bilo zapisano v sklepu vseh gorenjskih županov že pred leti. Poudaril je, da je Gorenjska zadnja dobila dokončano avtocesto, da ni uspela s škofijo in še vedno nima Univerze in je skrajni čas da jo dobi. (*) )

Povsem na načelni ravni imam velik problem s tem, da se pod imenom  univerza ustanavlja visokošolski zavod, ki bo po svoji sestavi – vsaj kakor je nakazana sedaj – precej daleč od univerzalnosti.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

6 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Konec koncev sta tudi univerzi na primorskem koncu še daleč od univerzalnosti; da njunih začetkov pred dobrim desetletjem niti ne omenjam (pomorska fakulteta pa je še vedno pod okriljem UL).

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

In tudi ne pozabiti, da se je novogoriška dolgo imenovala Politehnika in je postala univerza šele pred kakšnimi petimi leti.

Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Luka, ne vidim pretirano nove ravni: UP ob ustanovitvi 2003 ni imela naravoslovno-tehniške veje (FAMNIT je bila ustanovljena šele 2007), humanistika pa je bila še sveža (FHŠ-2000).

Anonimni: Ja, dolgo je bila praktično ena fakulteta s tem imenom.

FinPeriskop
12 - št. let nazaj

Hehe, tale izbrskana gorenjska nebuloza "škofija, univerza in avtocesta" se pa sliši kot "voda, struja i sendviči" iz nekega drugega časa. Če je bila kanglerijada na meji dobrega okusa, je tole že abotno. Manjka samo še pristavek, da bo pogoj za prihodnjega učitelja na tej inštituciji, da ima stalno bivališče v eni od gorenjskih občin…