Tule je povezava na delovni osnutek Izhodišč za pripravo Strategije Univerze v Ljubljani 2012 – 2020 (19. junij 2012) in na Analizo vseh področij delovanja Univerze v Ljubljani (maj 2012).

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

7 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj

Upam, da se bodo držali:
4.2.1. Kot pogoj za sklepanje trajnejših delovnih razmerij z učitelji in raziskovalci bo postavila enoletno izobraževanje, usposabljanje ali delo na tuji visokošolski ali znanstveni ustanovi oziroma v praksi.

Kolesar
Kolesar
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Take zahteve so na prvi pogled seveda super, ampak po drugi strani sem skeptičen do postavljanja raznih formalnih pogojev za dvig kvalitete na univerzah. Dva primera: 1. Že sedaj morajo kandidati za redne profesorje nekaj časa prebiti v tujini. Samo kaj, ko poznam vsaj dva primera (to je kar velik procent tistih, ki jih poznam, da so v zadnjem času dobili redno profesuro), ko so šli ljudje v tujino (eden z MF v Trst, drugi s FF v Celovec) samo zato, da bi izpolnili formalne kriterije. Saj mogoče je bolje imeti rednega profesorja, ki vsaj nekaj dni na teden prebije… Beri dalje »

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

Se strinjam s Kolesarjem! Zagovorniki vrednotenja preko točk in formalnih pogojev pravijo, da se v naši mali deželici itak vsi poznamo in vsebinsko vrednotenje zato ni mogoče, kar seveda ni res. Problem v tem, da je treba pri vsebinskem vrednotenju za odločitev prevzeti odgovornost in jo argumentirati.

Anonimni
Anonimni
11 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonimni

So se hujsi primeri kot to, da se nekdo vozi v Trst ali Celovec. Na eni od clanic UL je bilo nekaj primerov, ko so ljudje dobili lazna potrdila iz Zagreba ali Sarajeva, da so bili tam na izpopolnjevanju, pa Ljubljane oziroma SLovenije niso zapustili niti za en dan…

Jure Zupan
11 - št. let nazaj

Formalizirati bi bilo dobro tudi postopek kontra-ponudbe, ko sodelavec UL dobi ponudbo od drugod. Ce se zeli dober kader zadrzati, potem bi moral imeti rektor UL nacin, da v trenutku odreagira, recimo s promocijo, povisanjem place, itd. Vse skupaj navadno poteka zelo hitro (v mojem primeru sem se moral odlociti v dveh tednih, na FMF pa so mi na zalost lahko ponudili le zelo meglene obljube, menda kljub pogovoru z rektorjem). Pri kadrovanju bi bilo dobro tudi razmisliti, kako omogociti "start-up" pakete. Poleg tega bi bilo potrebno tudi vpostaviti fundacijo UL, ki bi lahko financirala raziskave, pa tudi zgoraj omenjene… Beri dalje »

AnzeZ
AnzeZ
11 - št. let nazaj

Se strinjam s Kolesarjem, megleno postavljeni formali kriteriji (nekaj let v tujini) ne bodo doprinesli prav nicesar. mnogo vecji napredek bi bil, ce bi univerza in njene clanice (enako velja tudi z ostale entitete v slovenskem visokosolskem/raziskovalnem prostoru) vsaj priblizno poskusala pridobiti in obdrzati dober kader. To bi moralo vsebovati povsem odprte mednarodne razpise (do sedaj na npr. NatureJobs nisem nasel se nobenega razpisa za raziskovalno mesto v Sloveniji, zahodne drzave in npr Ceska, Slovaska, Grcija, Kitajska, Savdska Arabija pa jih imajo mnogo), brez brezveznih omejitev (kot je predhodna izvolitev v nek naziv), jasna merila znanstvene in uciteljske odlicnosti (ne… Beri dalje »