Osamosvojitev

  … izpod “starševskega jarma”, namreč. Eurostat je prejšnji teden objavil poročilo o življenjskem slogu mladih v Evropi, kjer je med drugim povedna povprečna starost, do katere mladi živijo v skupnem gospodinjstvu s svojimi starši.

  Na eni strani razpona sta Francija in Nizozemska, kjer moški v povprečju živijo pri starših do dobrega 24. leta starosti in ženske do dobrega 23., na drugi strani pa Slovaška in Slovenija, kjer se moški od staršev v povprečju odselijo pri 31 letih in pol, ženske pa pri slabih 30.

  P.S. Stota objava na Kvarkadabri! Človeka kar ima, da nekaj časa ne bi napisal nove…

  3 KOMENTARJI

  1. Zanimivo bi bilo to tabelo primerjati s podatki o razmerju cene stanovanj proti povprecni (zacetniski) placi.

   Saj nekaj pove verjetno tudi ze druga prilozena tabela, kjer smo Slovenci prav tako vodili – v stevilu zaposlitev za dolocen cas.

   Ne znam pa razloziti fenomena Bolgarije… imajo sluzbe, v veliki vecini za nedolocen cas, pa se vseeno raje ostanejo v domacem gnezdu.

  2. Absolutno, imate povsem prav. Razpoložljivost oziroma relativna cena stanovanj je za marsikaterega mladega v zahodnem svetu magična razlika med finančno lagodnim in nelagodnim življenjem.

   So pa (na splošno gledano) tudi drugi dejavniki, od stereotipnih predstav o družinski povezanosti Špancev (mimogrede, vsak četrti med 30 in 54 leti ima tudi tam pogodbo za določen čas) do organizacije in geografskih značilnosti študija ter še česa. A kakršnikoli so že posamezni dejavniki, končni rezultat je poveden.

  3. Ha, zelo zanimivo: Slovenci smo bolj mammoni* od Italijanov. 😀

   shrink

   *mammone (it.) Otrok ali odrasel, ki je pretirano navezan na mater.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.