Teden dni pred začetkom razglasitev pravih Nobelovih nagrad v Stockholmu že tradicionalno na drugi strani oceana, na Harvardski univerzi, razglasijo  dobitnike antinobelovih nagrad – IgNobelov. IgNobelovci naj bi s svojimi izsledki in dejanji izzvali najprej smeh, a nato tudi vzpodbudili razmišljanje. Znanstveno raziskovanje v svoji najbolj prvinsko odštekani verziji… In kdo so letošnji dobitniki?

  • nagrada za veterino/medicino: Catherine Douglas in Peter Rowlinson z Newcastle University’s school of agriculture sta si razdelila nagrado za preboj na področju kmetijstva z odkritjem, da krave, ki jih poimenujemo, proizvedejo več mleka. Liska bo tako v povprečju bolj produktivna kot anonimna “mlekarica” iste pasme. “To je vrhunec moje kariere” je dejala Douglasova. “Izsledki so zabavali javnost, a raziskava sama se je lotila resnega problema, namreč počutja živali. Kažejo tudi na to, kako lahko enostavno zmanjšamo stres pri govedu.
  • nagrada za mir: Dobili so jo Stephan Bolliger in sodelavci z Univerze v Bernu za raziskavo o tem, ali je bolje, da vas po glavi mahnejo s polno ali prazno steklenico piva. “Prazna steklenica piva je trdnejša”, so ugotovili raziskovalci. “Vendar pa vam tako prazna kot polna steklenica teoretično lahko počita lobanjo.”
  • nagrada za javno zdravstveno varstvo: Dobitnica je Elena Bodnar iz Hinsdale, Illinois, ker je patentirala nedrček, ki ga lahko spremenimo v par plinskih mask – ena za lastnico in ena za dodatnega srečneža. “Idejo sem dobila zaradi Černobilske jedrske nesreče. Na ta način so plinske maske na voljo v vsakem primeru,” je povedala Elena Bodnar, sicer priseljenka iz Ukrajine.
  • nagrada za medicino: Gre Donaldu Ungerju iz Thousand Oaks, Kalifornija, ki je 60 let dnevno pokal členke na levi roki, a nikoli na desni, da bi preveril ali pokanje s členki povzroča artritis. Triinosemdesetlenik je dejal: ” Po 60 letih pokanja s členki leve roke ni niti sledu artritisa. Pogledal sem k nebu in dejal: Mati, motila si se, motila si se, motila si se.”
  • nagrada za kemijo: Delijo si jo Javier Morales in sodelavci z Universidad Autónoma de Nuevo León iz Mehike ker so pretvorili tekilo v diamante. O tem pomembnem dosežku smo tedaj poročali tudi na Kvarkadabri (https://kvarkadabra.net/article.php/Diamanti_iz_tekile)
  • nagrada za fiziko: Za podrobno pojasnilo zakaj se nosečnice ne prevrnejo jo prejme Katherine Whitcome z University of Cincinnati in sodelavci. Whticomeova je pojasnila, ” Nosečnost predstavlja velik izziv za žensko telo. Izkazalo se je, da sta povečana ukrivljenost in okrepitev spodnjega dela hrbtenice glavna dejavnika, ki omogočata običajno okretnost med nosečnostjo.
  • nagrada za biologijo: Prejela jo je skupina raziskovalcev Fumiaki Taguchi, Song Guofu in Zhang Guanglei s Kitasato University graduate school of medical sciences in Japan, ki je dokazala, da lahko do 90% zmanjšamo količino kuhinjskih odpadkov z uporabo bakterij, ki so jih izločili iz pandinih iztrebkov. Taguchi predvideva, da so bakterije, ki jih najdemo v pandinih iztrebkih, zato tako uspešne, ker pomagajo pandi razgrajevati bambus.
  • nagrada za matematiko: Prejme jo Gideon Gono, guverner centralne banke Zimbabveja, ker je omogočil ljudem vsakodnevno srečevanje s celo množico števil. Gono je namreč ukazal, naj natisnejo bankovce z denominacijami od enega centa do sto milijard dolarjev.
  • nagrada za literaturo: Dobila ga je kar celotna policija Irske, ker je več kot 50 prometnih prekrškov izstavila enemu samemu človeku, očitno najbolj vztrajnem kršitelju na Irskem, gospodu Prawo Jazdy. Nerodno je le, da Prawo Jazdy po poljsko pomeni “vozniško dovoljenje”. Preiskava je pokazala, da so policisti napačno prepisali podatke z vozniških dovoljenj poljskih voznikov.
  • nagrada za ekonomijo: Prejeli so jo direktorji in revizorji islandskih bank: Kaupthing bank, Landsbanki, Glitnir bank in Central Bank of Iceland, ker so “dokazali da lahko majcene banke na hitro spremenijo v ogromne banke in obratno, in ker so pokazali, da lahko nekaj podobnega storijo s celotnimi ekonomijami držav.”
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments