Dajmo razumet nekaj: predstojnik inštituta za slovenski jezik, ki odloča o tem, katerim stvarem pri slovenščini namenimo približno milijon evrov na leto, ob svojem delu šteje registrske tablice s kraticami mest bivše juge in potem v parlamentu ob aplavzu državnih svetnikov širi sovražni govor. Oglejte si cel klip, je vredno.

Posted by Simon Krek on Saturday, December 10, 2016

Prisluhnite kratkemu odlomku iz razprave o javni rabi slovenščine, ki so jo 8.12.2016 pripravili Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. O nedržavotvornih registrskih tablicah razpravlja akademik in predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. V celoti si lahko javni posvet ogledate na spletni strani Državnega sveta RS: Javna raba slovenščine: stanje, zakonodajne rešitve in strategija, razpravo o avtomobilskih tablicah pa najdete približno na 55. minuti posnetka. (Vir odlomka: Simon Krek – Dajmo razumet nekaj…)

Tule je še pojasnilo glede uporabljene metodologije: »Tega štetja sem se lotil tako, da sem v Tivoliju na parkirišču pogledal sto tablic parkiranih avtomobilov. Sto takih tablic, ki so imele kombinacijo dveh črk. Potem sem to primerjal s seznamom registrskih oznak nekdanje Jugoslavije in rezultat je bil 30 proti 70. 30 tablic je imelo tak pomen, 70 pa ne.« Kot je pojasnil dr. Snoj, »obstaja spletna stran z registrskimi oznakami nekdanje Jugoslavije in če odštejemo tiste, ki so bile tričrkovne in če odštejemo slovenske, jih ostane 108. Verjetnost, da se kaka od teh kombinacij na naših tablicah pojavi slučajno, je torej 19-odstotna, jaz pa sem takih primerov našel 30, kar je statistično pomemben odmik.« (Vir: Svet24.si)

5 KOMENTARJI

  1. Kateri LJBG kreten je imel tale referat? Strinjam se da bi morali že enkrat začeti v Sloveniji uporabljat slovenščino, toda…. Kje on najde problem. Naj pride v Novo Gorico raje zganjat državotvornost. V lokal Fabrika npr kjer imajo jedilnike v italijanščini npr… in potem naj dlakocepi naprej! Budalo na kvadrat ops.. Budalo na BG2

  2. Razpravljavec pravi, da je razlika 10 odstotnih točk pomembna.
    No, statistično gledano je na meji. Širina intervala zaupanja za 95% gotovost je pri vzorcu velikosti 100 in točkovni oceni za delež 30 približno +/-10 odsotnih točk. Če je torej delež dvočrkovnih oznak s pomenom dejansko 19 odstotkov, je še vedno znotraj vzorčne napake, da najdemo vzorec 100 tablic, kjer jih ima 30 tovrstni pomen.

  3. Tale s črkovnimi kombinacijami je neverjetno otročja.
    Me pa pri tablicah že od nekdaj moti da manjkajo naše črke Č, Š, Ž. OK, res je, da ustvarjajo zmedo v mednarodnem prostoru, toda zakaj hudiča pa moramo tlačiti na tablice X in Y??

PUSTITE KOMENTAR

Vpiši svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.