Sredi oktobra prihaja v kinematografe film Odiseja (L’Odyssée), ki govori o izjemno zanimivem življenju Jacques-Yvesa Cousteauja, francoskega oceanografa, pustolovca, izumitelja, znanstvenika, fotografa, snemalca, pisatelja, naravovarstvenika… Film so lani jeseni snemali tudi na hrvaških otokih, v glavnih vlogah pa nastopajo Lambert Wilson, Pierre Niney in Audrey Tautou.

Jacques Cousteau je skupaj z Émilom Gagnanom v letih 1942/43 skonstruiral potapljaško opremo, tim. aqualunge (vodna pljuča), s katerimi je postavil temelje sodobnega potapljanja. Podvodna raziskovanja je kot komandant ladje Calypso ovekovečil na filmskem traku v več TV-dokumentarnih filmih in serijah (Podvodni svet Jacquesa Cousteauja) in s tem javnosti omogočil pobliže spoznati morski svet in njegove skrivnosti. Za filma “Svet tišine” (Le monde du silence, 1956) in “Svet brez sonca” (Le monde sans soleil, 1964) je prejel Oskarja za najboljši dokumentarec. Novembra 1988 je postal član Académie française. Umrl je v Parizu za posledicami srčnega infarkta leta 1997, pokopan v družinski grobnici v rojstnem kraju Saint-André-de-Cubzac. (Vir:Jacques-Yves Cousteau – Wikipedija)

O filmu Odiseja (L’Odyssée, 2016):

1948. Jacques-Yves Cousteau, sa femme et ses deux fils, vivent au paradis, dans une jolie maison surplombant la mer Méditerranée. Mais Cousteau ne rêve que d’aventure. Grâce à son invention, un scaphandre autonome qui permet de respirer sous l’eau, il a découvert un nouveau monde. Désormais, ce monde, il veut l’explorer. Et pour ça, il est prêt à tout sacrifier.

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments