Vsi se verjetno strinjamo, da sta promocija in tolmačenje dosežkov znanosti za vzpostavljanje “na znanju temelječe družbe” zelo pomembni dejavnosti. Država prav zato s proračunskim denarjem aktivno podpira ozaveščanje javnosti o dogajanju na področju znanosti na način, da bi bili znanstveni dosežki čim bolj razumljivi najširši publiki. Zanimivo je zato pogledati, kdo so trenutno največji prejemniki državnih sredstev v ta namen.

Na zadnjem razpisu za promocijo znanosti v letu 2015 sta daleč največ sredstev prejeli (rezultati razpisa):

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podeljuje tudi koncesije za promocijsko dejavnost na področju znanosti. Za obdobje sedmih let (2015-2020) so koncesijske pogodbe sklenili z naslednjimi organizacijami (1 FTE pomeni polno letno financiranje enega zaposlenega oziroma cca 21.000 EUR na leto, če so podatki v razpisni dokumentaciji pravi) – rezultati razpisa:

Leta 2007 smo na Kvarkadabri razkrili, da je Ministrstvo za znanost poskušalo preko razpisa za promocijo znanosti financirati dejavnosti nekaterih organizacij, ki z znanostjo niso imele veliko skupnega: Kdo so po ministru Zupanu najboljši promotorji znanosti? Morda je sedaj pravi trenutek, da ponovno premislimo, če so organizacije, ki trenutno prejemajo največ sredstev, dejansko tiste, ki  za promocijo znanosti tudi največ naredijo?

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

7 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
HB
HB
8 - št. let nazaj

Resno? Doživljensko spremljanje preživelih od raka v
otroštvu in mladosti ter Upravljanje ter vzdrževanje merskega skenerja spada pod promocijo znanosti?!

Jure Zupan
8 - št. let nazaj
Odgovor na  HB

Zakaj raje ne podelijo vsega denarja (ali pa dajo vec Hisi eksperimentov in GZM)?

MK8591
MK8591
8 - št. let nazaj
Odgovor na  Jure Zupan

kaj je to GZM?

Janja Hojnik
Janja Hojnik
8 - št. let nazaj
Odgovor na  MK8591

Iz zgornjega zapisa izhaja, da gre za Gibanje znanost mladini 😉

M.
M.
8 - št. let nazaj
Odgovor na  MK8591

Gibanje znanost mladini sodi pod ZOTKS (https://www.zotks.si/), ki organizira cel kup tekmovanj za osnovnošolce in srednješolce (od logike, modelarstva, biologije, kemije do raziskovalnih nalog) in najboljše vozi tudi na mednarodne olimpijade. Nekaj denarja napraskajo tudi iz donacij, kotizacij za sodelovanje na tekmovanje in razpisih ministrstev (kjer pa denar zamuja cca 12-15 mesecev). Vse to vem, ker kot še armada drugih njihovih sodelavcev sestavljam naloge, zbiram naloge, stavim pole, popravljam rezultate, vozim mularijo na olimpijade, science faire ipd. To pomeni, da vsak mesec decembra dobim nekih 150 evrov “potnih stroškov”. Če preračunam to na ure, znese manj kot 1 evro na… Beri dalje »

M.
M.
8 - št. let nazaj
Odgovor na  M.

POPRAVEK: To pomeni, da vsako LETO decembra dobim nekih 150 evrov “potnih stroškov”, da ne bo kdo narobe razumel.

Anonymiss
Anonymiss
8 - št. let nazaj

Če kdo ve, mene res zanima, kaj dela Slovenska znanstvena fundacija.

Meni izgleda kot dobro omrežen osebni projekt z zastarelo vizijio, tistih par dogodkov pa daje občutek, kot da je to neka velika pomembna organizacija.