Spomin vode – kaj rabi homeopatija in kaj ponuja sodobna znanost?

  Acta Chimica Slovenica prinaša dva strokovna prispevka z odgovori na »informiran« doktorat.

  Marta Klanjšek Gunde v pogovoru z Dušanom Hadžijem poskuša razumeti slovenski izum – »infopatijo« to je novejšo obliko alternativnega zdravilstva. Pregled »informiranega« doktorata ji namreč ni pomagal razumeti »infopatije« niti potrditi ali ovreči »zapisa« informacije v vodo.

  V prispevku izvemo marsikaj o vodi, med drugim tudi, da bi imela voda fazne prehode pri podobnih temperaturah kot metan (tališče –182,5 °C; vrelišče –161,6 °C), če bi se molekule vode ne vezale med seboj na specifičen način preko vodikovih vezi; kako pomembno vlogo ima voda pri omakanju biomolekul; da se sodobna znanost zaveda pomena raziskav, ki bi še bolje razložile medmolekulsko dinamiko vode in vodnih raztopin ter, da se na področju raziskav vode tudi trenutno veliko dogaja. Nadvse pa je poučna utemeljitev zakaj spomin vode v sodobni fiziki in kemiji nima ne mesta ne potrebe po dokazovanju.

  Zaključno vprašanje in odgovor v članku:

  Kaj menite o »spominu« vode?
  No, to naj bo sklep najinega pogovora. Torej, voda je dinamična tekočina, v kateri so molekule vode povezane v skupke, ki spreminjajo obliko in število udeleženih molekul, pri čemer se vezi med molekulami trgajo in ponovno tvorijo. Ti procesi potekajo v času od nekaj sto femtosekund do 2 pikosekund. To pomeni, da sistem ne more niti zabeležiti niti zadržati ureditve, ki naj bi predstavljala strukturne značilnosti topljencev – nekakšen njihov negativ. Naj dodam še malo premišljanja, ki se mi vsili v zvezi s prizadevanji za prikazovanje spomina vode. Razumem Hahnemanna, da je z »vis vitalis« reševal že laiku neverjetno doktrino, da zdravilna moč raste z redčenjem učinkovine (potenciranje). Vsakdo ve, da bo limonada manj kisla, če je razredčena z več vode. Ne morem pa razumeti denimo fizika, ki dobro pozna lastnosti vode, da verjame v učinkovitost pripravka, ki vsebuje morda le še kakšno molekulo učinkovine. Najbrž ima prav angleški filozof Stephen Law, ki uvršča homeopatijo med verstva.

  Marija Bešter Rogač v študiji z naslovom Ageing of Water or Dissolution of Glass: An Electrical Conductivity Study, predstavi rezultate konduktometričnih meritev »starane« vode. Naj opomnimo, da je v članku natančno opisana metoda, ki je kot »metoda MBR« omenjena v »informiranem« doktoratu. A zaključek študije staranja vode je tu povsem drugačen. Poučimo se, da povečanje prevodnosti »starane« vode lahko razložimo z raztapljanjem stekla oz. izluževanjem ionov iz stekla. »Informiran« doktorat pa izluževanje ionov iz stekla zanemari pri čemer za razlago rezultatov vpelje nerazumljiv pojem kot je »avtotiksotropija« vode – voda z lastnostmi gela.

  13 KOMENTARJI

  1. Infopatijo je izumil v 21. stoletju zasebni raziskovalni inštitut BION v slovenskih Stegnah, ki ga vodi znanstveni vodja prof. dr. Igor Jerman, univ.dipl.biol. Država in fakulteta plačujeta za raziskovanje mladih raziskovalcev v Bionu. Tudi nova doktorica znanosti, ki je napisala infopatski doktorat je to počela v Bionu z denarjem davkoplačevalcev. (http://www.bion.si/sl/o-nas/o-institutu).

   (op. ne vem, zakaj je v naslovu homepatija, ki jo je izumil v 19. stoletju Hahnemann. Homeopatska zdravila so v obliki granul, ki nimajo nič s spominom vode; če pa so v obliki tekočine, pa to ni voda. Poglejte si opis priprave zdravil v Evropski ali slovenski farmakopeji.)

  2. Tega res ne smete zamuditi – "Vabljeni na seminar v okviru programa Infopatija: ČUDEŽNA VODA, HOMEOPATIJA, INFOPATIJA

   -Zakaj je voda tako zelo posebna in čudežna snov ter kako jo uporabljamo v zdravilstvu?
   -Voda – preprosta, skrivnostna in bogata!
   -Kako njene čudežne lastnosti uporabljamo v zdravilstvu
   -Metoda BionEvapo® –– odkriva edinstveno 'dušo' vsake vode in v vodi specifične odtise duhovnih informacij zdravilca in zdravilnih prostorov
   -Infopatija – zdravilska smer 21. stoletja, rojena v Sloveniji – kako deluje, pripravki in učinki.
   https://sl-si.facebook.com/Akademija.za.zdravilstvo

   Za tiste, ki nimate 140 evrov, pa organizirajo brezplačno delavnico:
   VODA JE VEČ KOT VODA – Praktična brezplačna delavnica, v petek, 12. decembra od 17.00 do 18.30 na Akademiji za zdravilstvo, Stegne 21, Ljubljana.

   V uvodnem delu nekaj besed o vodi;
   Voda je ena sama – Voda je več kot voda

   Naučili se boste sami informirati vodo za svoje vsakdanje potrebe.

   S seboj prinesite barvice in papir, lahko tudi vam ljubo poezijo.

   Zaradi omejenega števila mest prosimo prijave
   na naslov [email protected]

   • Ne razumem. Ali ste prebrali prvi prispevek v tem sklopu?
    Za nekoga ki razmislja s svojo glavo je to dovolj.
    Ne vem zakaj bi hodil na voodoo predavanja o vodi,
    morda zaradi zabave ok naj bo.

  3. Iz Facebook profila Zdravilske akademije, kjer predava tudi redni profesor dr. Igor Jerman :

   "Na predavanju pred nekaj dnevi mi je prijatelj na prijazno vprašanje o zdravju potožil, da se mu ponavljajoča se vnetja v sinusih selijo v ušesa, zaradi česar čuti pritisk v glavi, motnost v zavedanju, občasno glavobol. Ker imam v torbici (skoraj) vedno kakšne infopatske kapljice za lastno uporabo, sem mu posodila svoj vnetan (infopatske kapljice za podporo telesu pri premagovanju vnetnih stanj) in krepilan (za podporo imunskemu sistemu) in mu razložila, kako naj ju zaužije. Prijatelj je kmalu po zaužitju takoj čutil razliko, na bolje. Prijetno presenečen. To bi redno jemal, pravi. Že prej je vedel, da infopatske kapljice obstajajo, a lastna izkušnja je vedno najbolj prepričljiva.

   Kaj je infopatija? Zakaj na Akademiji za zdravilstvo pravimo, da gre za 'farmacijo nove dobe'? Kakšne znanstvene podlage ima ta lepa slovenska zdravilska metoda s skoraj 20-letno tradicijo?
   Kako delujejo infopatske kapljice? Za kakšna stanja vse so primerne? Kako z redno uporabo infopatskih kapljic okrepiti in oplemeniti svoj biopotencial?

   Ker sem vedno znova deležna podobnih vprašanj,
   vas vabim na PREDSTAVITEV programa iz INFOPATIJE,
   ki bo ta petek, 24. oktobra, ob 16.30, na naslovu Stegne 21, Ljubljana.

   Ob 17.30 bo sledilo predavanje o BIOPOLJU, ki bo brezplačno
   za tiste, ki želite dobiti izkušnjo našega rednega programa infopatije.

   Predaval bo prof. dr. Igor Jerman, strokovni vodja znanstvenega Inštituta Bion, ki se posveča raziskavam biopolja, bioelektromagnetike in vode.

   Predavanje je sicer del seminarja »Biopolje in bioelektromagnetika« v okviru rednega programa in se ga je možno udeležiti tudi samostojno. Verjamem, da vam bo odprlo nova obzorja spoznanj in vas tako pritegnilo, da se boste morda želeli udeležiti tudi nadaljevanja seminarja v soboto. Najbolj dragocena je lastna izkušnja.

   Prijazen pozdrav, Vesna Periček Krapež,"

  4. Zakaj bi plačeval in izgubljal čas, a ni tako da napišem le besedo "vnetan" na papir in nanj postavim kozarec vode pa imam kapljice? Ali pa le rečem vodi v kozarcu "pozdravi me" in ko spijem vodo bom zdrav. Hmmmm Enostavno, a ne – ne rabim ne zdravnika in ne "infopata", ki bi mi zarčunal.

   • NE, SEVEDA NE. Vendar če hočeš, da bo res delovalo, rabiš nekaj, kar je bistveno več – VERO.
    Hadži pravi takole:
    "Najbrž ima prav angleški filozof Stephen Law, ki uvršča homeopatijo med verstva."

  5. Vsi, ki v to verjamete, hitro povišajte koncentracijo arzena v vaši razstopini, na kemijsko zaznaven nivo. Garantirano boste dvignili povprečno inteligenco v državi! Ta recept je zastonj, moj dar človeštvu.

  6. Seveda, arzen je znana sestavina homeopatskih pripravkov!
   Če se trdno oklepate zanemarljive količine v pripravku, pa dajte vsaj MOČNO povečati količino pripravka – da bo kaj delovalo se je vendar treba potruditi!

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.