Anomalija v meritvah leptonske univerzalnosti

  Kolaboracija BaBar je minuli mesec predstavila rezultate meritve leptonske univerzalnosti pri razpadih B mezonov. Leptonska univerzalnost pomeni da se vse tri generacije leptonov enako močno sklapljajo z  nosilci šibke interakcije (to je, tako elektron kot mion in tau čutijo enako elektrošibko silo). Leptonska univerzalnost je osrednji del simetrične strukture standardnega modela in je bila izmerjena z natančnostjo približno 1 proti 1000 v procesih s prvima generacijama kvarkov.

  Rezultat kolaboracije BaBar se razlikuje od ostalih meritev ker gre tu za procese s tretjo generacijo kvarkov. Meritev kaže, da je v tem primeru razpad v končno stanje s tau leptonom bolj pogost, kot bi pričakovali v standardnem modelu. Do tega bi lahko prišlo zaradi kvantnih korekcij pri izmenjavi virtualnih novih stanja, npr. pozitivno nabitega delca (lahko iz dodatnega higgsovega delca, ki ga ni v standardnem modelu).

  Menda lahko danes pričakujemo izjavo za javnost od SLAC (Stanfordski center za linearni pospeševalnik). Prvi teoretični članek o rezultatu je spisala Ljubljanska skupina (vključno z mojim prispevkom). Članek je na voljo tukaj. Zanimivo bo izvedeti, kaj bo o meritvah imela povedati konkurečna kolaboracija Belle na Japonskem (z velikim prispevkom slovenskih eksperimentalcev).

  Dodatek: Izjava za javnost SLAC je na voljo tukaj.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.