Zveza potrošnikov Slovenije je skupaj s švedsko zvezo potrošnikov opravila test “magnetnih” kroglic, ki naj bi izboljšale pranje perila le z vodo in nadomestile pralni prašek. Rezultati niso presenetljivi:

1. Madeže do neke mere odstranimo že, če peremo kar v čisti vodi. Rezultati strokovnjakov niso presenetili, običajni potrošniki pa niti ne pomislijo, da se že z namakanjem v vodi in z nekaj drgnjenja (mencanja) s tkanin odstrani umazanija, ki je topna v vodi.
2. Rezultati pranja s kroglicami in oreščki so v povprečju celo slabši kot rezultati pranja s čisto vodo. Pravzaprav na testu ni bilo velikih razlik v učinkovitosti pranja s kroglicami in z vodo. Izjema je bila kroglica Ecozone (Ecoballs 150), ki resda bolje odstranjuje madeže, vendar vsebuje sestavine, ki jih za boljši učinek pranja dodajajo tudi pralnim praškom, zato boljša ocena za te kroglice ne preseneča in rezultat ni primerljiv s preostalimi kroglicami na testu.
3. Pri pranju perila z dodanimi kroglicami/oreščki se je pokazala še težava glede umazanije, ki se med pranjem odstrani s tkanine, vendar se ne obdrži v kopeli, ki ne vsebuje pralnega praška, zato se ponovno usede na tkanino. Posledica je, da je po večkratnem pranju, predvsem tkanin bele barve, videti, kot da bi tkanina »posivela«. V pralnih sredstvih so namreč kemikalije, ki odstranjeno umazanijo zadržijo v vodi, česar pa kroglice in oreščki ne vsebujejo, ali pa vsaj ne dovolj.
4. Z dodajanjem pralnega praška postajajo kroglice na videz učinkovitejše. Čim več je dodanega pralnega sredstva, boljši so rezultati pranja.
5. Najboljše rezultate smo po pričakovanju izmerili pri pranju s pralnim praškom, ki za zdaj, kot kaže, nima prave konkurence.
Zato :
1. Glede na rezultate preizkusa uporabe kroglic, pa tudi oreščkov, ne moremo svetovati. Če v pralno kopel ne dodamo praška, je učinek skromen, nič boljši, kot če bi perilo prali samo z vodo. Nič bolj učinkoviti niso pralni oreščki.
2. Če ni učinka, je vsaka cena, ki jo plačamo za t. i. alternativo pralnim praškom, previsoka, njihova proizvodnja pa je neupravičena.
Zanimiv detajl je, da je eno od eko-krogličnih podjetij pred časom Kvarkadabri celo grozilo s tožbo zaradi kritike učinkovitosti kroglic.
Na 24ur.com imajo zgodbo o tem objavljeno tukaj. Ne vem zakaj so morali naslov spremeniti v vprašanje “Ali pralne kroglice sploh perejo?”. Verjetno le zato, ker so raziskavo ZPS skobminirali z odgovorom enega od uvoznikov. Lepo bi bilo, če bi namesto splošnih trditev uvoznika o “preverjeni” učinkovitosti raje kaj napisali o “priznanem italijanskem laboratoriju”, ki so ga bojda uporabili pri uvozniku.
Hvala shrinku, za link.
-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

2 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimni
Anonimni
12 - št. let nazaj

Zanimivo se mi zdi, da si je zveza potrošnikov upala objaviti to reč. A mislite, da bodo tudi njim grozili s tožbo?

(zdravapamet)

shrink
shrink
12 - št. let nazaj

Naj si raje omenjeni uvoznik ogleda rezultate testa italijanske potrošniške organizacije (Altroconsumo):

http://www.altroconsumo.it/vita-privata-famiglia/nc/news/biowashball-senza-detersivo-e-si-vede

na katerem so kroglice prejele isto število točk (24) kot navadna voda.