Vpogled v profesorjevo pošto – primer iz ZDA

  Verjetno si pri nas (zaenkrat še) težko zamislimo, da bi kaka politična stranka lahko univerzo zaprosila za vpogled v službeno e-pošto kakega profesorja, ki ji dela preglavice s svojimi javnimi stališči. V ZDA je to kot kaže mogoče. Imajo namreč zakon (Wisconsin’s Open Records Law), ki omogoča vpogled v službeno korespondenco javnih uradnikov, in po neki čudni logiki spadajo v ta krog tudi profesorji na državnih univerzah.

  Akademski svet v ZDA pravkar pretresa afera, ki se je začela s kritičnimi stališči uglednega profesorja zgodovine Williama Cronona z University of Wisconsin do dogajanja v lokalni politiki. Cronan je na svoje blogu in v časopisnih komentarjih kritično pisal o nekem desničarskem združenju, ki ima velik vpliv na spreminjanje zakonodaje. Ker so bili komentarji zelo odmevni, so se v republikanski stranki odločili, da ga utišajo.

  V ta namen so izbrali že večkrat preizkušeno metodo, da človeka diskreditirajo s pomočjo kake malenkosti, ki jo bodo verjetno brez težav našli, če jim univerza res dovoli vpogled v pretekle profesorjeve maile. Zaenkrat vse kaže, da jim bodo vpogled dovolili.

  Podobno taktiko so pred časom uporabili recimo proti klimatskim znanstvenikom v slavni aferi Climategate, s to razliko, da so tam maile ukradli.

  Podroben opis dogajanja najdete tule: Abusing Open Records to Attack Academic Freedom | Scholar as Citizen.
  O aferi pa v svoji zadnji kolumni piše tudi Paul Krugman: William Cronon and the American Thought Police – NYTimes.com.

  PUSTITE KOMENTAR

  Vpiši svoj komentar!
  Prosimo vpišite svoje ime

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.