kraja_knjig

Kako deluje elektronska zaščita pred krajami v trgovinah in knjižnicah?

Kraje povzročajo trgovinam in knjižnicam velikansko škodo, zato prizadeti vlagajo velika sredstva v razvijanje učinkovitih metod zaščite proti iznajdljivim tatovom. V zadnjem času se je močno razširila elektronska zaščita prodajnih artiklov, kjer posebne etikete v obliki majhnih nitk ali pa večjih belih gumbov pritrjene na najrazličnejše izdelke od hlač do knjig in CDjev, izzovejo alarm, če jih ne deaktiviramo, preden odidemo iz trgovine ali knjižnice.

Glavni elementi alarmnega sistema so že omenjene zaščitne etikete ter pri vratih nameščeni sprejemniki in oddajniki radijskih valov, ki sprožijo alarm ob prehodu etikete skozi mejno področje. V večini sistemov starejše generacije, ki se nekje še uporabljajo, je varovalna etiketa vsebovala polprevodniško diodo, ki je preoblikovala (modulirala) mikrovalovni signal iz oddajnika ob vhodu in z odgovorom sprožila signal za alarm. Vendar jo je lahko že vsak malo bolj iznajdljiv tat prevaral tako, da je ukradene predmete preprosto zavil v kovinsko folijo. Tudi lažni alarmi so se pri tem sistemu radi prožili, kar je bilo za trgovine velikokrat zelo neprijetno. Nakupovalci so namreč velikokrat sprožili alarm s svojimi elektronskimi napravami (ure, mobitel…), ki so na trenutke delovale enako kot diode v varovalnih etiketah.

Nova generacija varovalnih etiket je zasnovana na akustomagnetnih principih in deluje v pazljivo izbranem in zelo ozkem pasu dolgih radijskih valov. V tem frekvenčnem pasu skorajda ni drugih oddajnikov, zato so lažni alarmi skorajda izključeni. V teh sistemih je v varovalno etiketo vgrajen resonator iz amorfne magnetne kovine ravno prave dolžine in debeline, ki ga radijski valovi iz oddajnikov pri vratih vzbudijo. Resonator takrat začne nihati z enako frekvenco in tako oddajati enako valovanje, kot ga je prejel. Če sprejemnik ob vratih zazna takšen “odmev”, sproži alarm. Podobno kot sistemi komuniciranja med podmornicami, ki temeljijo na podobnih signalih dolgih radijskih valov, lahko tudi elektromagnetni valovi uporabljeni pri zaščiti trgovin prodrejo skozi kovinske obloge. Vendar lahko zaščitne etikete potencialni tatovi še zmeraj odtrgajo ali poškodujejo, zato so začele nekatere tovarne vgrajevati zaščito že kar v izdelke. Nekateri ovitki za CD plošče ali pa navadne kavbojke že vsebujejo vdelane varovalne etikete.

Vendar to še ni višek razvoja etiket na izdelkih. Nekateri proizvodi bodo že kmalu vsebovali “pametne” čipe, na katere bomo lahko pisali ali brali z njih na daljavo preko radijskih valov. Tako bo lahko vsakdo, ki bo imel pravo aparaturo razbral, kje si recimo kupil suknjič in čevlje. Če boš tako hotel reklamirati kupljene copate, bo tvoje potrdilo o nakupu shranjeno kar v podplatu čevlja.

Komentar k sliki:

  1. Stojalo pri izhodu iz trgovine vsebuje oddajnike za 58 kHz pulze radijskih valov (modri pulzi).
  2. Ko nesemo resonator, ki je vgrajen znotraj zaščitne etikete, skozi prostor med stojali, začne vibrirati s frekvenco 58 kHz, ki je enaka oddajni frekvenci.
  3. Sprejemnik na enem izmed stojal se vklopi vsakih 11 milisekund in poskuša zaznati odmev (rdeči signal), ki ga oddaja etiketa. Če zazna signal z etikete vsaj štirikrat zapored, sproži alarm.
  4. Magnetni trak, ki leži pod resonatorjem skrbi za to, da so resonančni valovi res frekvence 58 kHz. Posebna naprava na blagajni lahko deaktivira resonator tako da razmagneti ali drugače namagneti trak, kar povzroči da etiketa ne resonira več na pravi frekvenci.

vir: Scientific American maj 1997

(Sašo Dolenc)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments