Ali lahko s sončenjem za navadnim steklom potemnimo?

Odgovor je hkrati da in ne. Odvisno pač od debeline stekla za katerim se sončimo pa tudi od dolžine izpostavljanja soncu. Predno se lotimo absorbcije UV svetlobe v steklu malce podrobnejše, pa naj za primerjavo povem, da bi se morali za približno enako obarvanost za centimeter debelim navadnim steklom sončiti približno petkrat dlje kot na prostem.

Ključno za to, kako močno bomo obarvani po sončenju za steklom, je namreč količina UV svetlobe, ki prodre skozi steklo. Ultravijolična svetloba obsega valovne dolžine od 280 nm do 400 nm. Krajše valovne dolžine, ki ustrezajo svetlobi z bolj energetskimi fotoni, se v atmosferi skoraj popolnoma absorbirajo še predno dospejo do zemeljskega površja, medtem ko je svetloba z daljšimi valovnimi dolžinami že v vidnem področju spektra(vidimo jo kot vijolično). Svetloba z valovnimi dolžinami med 280 in 320 nm povzroča opekline, medtem ko tista med 310nm in nekako 400 nm najbolj učinkovito povzroča temnenje polti. S selektivnim filtriranjem svetlobe lahko tako losijoni za sončenje omogočajo hkrati zaščito pred opeklinami in obarvanje.

Podobno kot losijoni za sončenje tudi navadno steklo filtrira UV svetlobo in sicer bolj močno, krajše valovne dolžine kot je svetloba. Pri tem kolikšna je absorbcija, je ključnega pomena tudi debelina stekla. V snovi, ki absorbira svetlobo, se bo gostota energijskega toka j enobarvne svetlobe zmanjševala eksponentno

 

kjer je j0 gostota energijskega toka vpadne svetlobe in absorbcijski koeficient. Za UV svetlobo z valovno dolžino okoli 350 nm je le ta zelo približno okoli 2 cm-1, vendar pa se drastično spreminja med različnimi vrstami stekla.

Gornja enačba ob podatku, da absorbcijski koeficient za krajše valovne dolžine v atmosferi večji, nam tudi razloži, zakaj je možnost opeklin in obarvanja manjša dopoldne in popoldne kot opoldne. Dopoldne in v popoldnevu namreč žarki prepotujejo daljšo pot skozi atmosfero, kjer se tako večji delež UV svetlobe absorbira ali siplje. Vendar pa se je vseeno veliko pametneje sončiti ravno dodpoldne in v popoldanskem času, saj je tedaj veliko manjši delež UV svetlobe s krajšimi valovnimi dolžinami (spomnimo se, ta se bolj absorbira). Relativno je torej tistega dela sončnega spektra, ki obarva kožo tedaj več. Ob enakem obarvanju bomo imeli manjšo možnost opeklin. S sončenjem zjutraj in popoldne ob enaki obarvanosti veliko manj škodujemo koži!

(Jure Zupan)

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments