Zelena mušnica (Amanita phalloides) je ena najbolj strupenih vrst gob na svetu. Zastrupitev z njo je običajno smrtna, saj vsebuje strup, imenovan α-amanitin, ki povzroči odpoved jeter in ledvic. Približno 90% ljudi, ki se zastrupijo z gobami, umre zaradi zaužitja zelene mušnice.

Zato navdušuje novica, da je kitajskim in avstralskim znanstvenikom uspelo odkrili kemično spojino, ki lahko prepreči vstop toksina zelene mušnice v celice. Spojina se imenuje indocianinsko zeleno barvilo in je že odobrena za medicinsko uporabo pri slikanju ožilja.

Znanstveniki so protistrup odkrili z uporabo tehnologije CRISPR-Cas9 za urejanje genov. Ustvarili so serijo človeških celic, pri katerih je imela vsaka mutacijo v drugem genu, in preverjali, katere mutacije pomagajo celicam preživeti izpostavljenost α-amanitinu.

Raziskava je pokazala, da celice, ki nimajo delujočega encima STT3B, preživijo izpostavljenost toksinu α-amanitin. Encim STT3B je del biokemične poti, ki proteinom dodaja molekule sladkorja. Prekinitev te poti prepreči vstop α-amanitina v celice in s tem prepreči, da bi jih toksin uničil.

V naslednjem koraku so znanstveniki pregledali približno 3 200 kemičnih spojin in iskali takšno, ki bi blokirala delovanje encima STT3B. Med preučevanjem so odkrili indocianinsko zeleno barvilo, ki ga je podjetje Kodak razvilo v petdesetih letih dvajsetega stoletja in se od takrat uporablja v medicini, na primer za vizualizacijo krvnih žil v očesu in pretoka krvi v jetrih.

Preizkušanje indocianinskega zelenega barvila na miših je pokazalo, da je umrlo le približno 50% miši, ki so bile zdravljene z indocianinskim zelenim, v primerjavi z 90% tistih, ki niso prejele protistrupa. To je prvi dokaz, da je mogoče s kemično spojino blokirati delovanje α-amanitina in s tem rešiti življenja živali ter morda tudi ljudi, ki se zastrupijo z zeleno mušnico.

Naslednji korak verjetno vključuje testiranje protistrupa na ljudeh, ki nehote zaužijejo smrtonosno gobo. Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da so ugodni učinki protistrupa opazili le pri miših, ki so zdravilo prejele štiri ure po zastrupitvi, ne pa kasneje. Večina ljudi, ki zaužije smrtonosno gobo, pride v bolnišnico šele 24 do 48 ur po zastrupitvi, ko je že jasno, da je njihovo stanje resno.

Več informacij:

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

0 - št. komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments