Kopija celotnega sporočila za javnost:

DOVOLJ imamo institucionalizirane korupcije ter neresnega odnosa ARRS do raziskovalk in raziskovalcev!

(Skupna izjava VSS in SVIZ za javnost in poziv ministru za izobraževanje, znanost in šport k zavrnitvi predloga novega-starega direktorja ARRS)

Ljubljana, 5. februarja 2020 – Minuli četrtek, 30. januarja, je Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (UO ARRS) sprejel škandalozno odločitev in še za en mandat na mestu direktorja izbral dr. Józsefa Györkösa. Izbira novega-starega direktorja kaže na to, da se je UO ARRS s to izvolitvijo odločil za vzdrževanje »statusa quo« na področju raziskovalne dejavnosti. Predvsem se je zavestno odločil za neizpolnjevanje svoje pristojnosti, ki je skrb, da Agencija deluje v javnem interesu, in za nadaljevanje docela netransparentnega upravljanja z javnimi sredstvi za raziskovanje, s čimer se uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS, tj. financiranje odlične znanosti, še naprej odmika v nedoločeno prihodnost.

V preteklih petih letih, ko je Agencijo vodil dr. Györkös, so raziskovalke in raziskovalci ob številnih priložnostih argumentirano opozarjali na mnoge pomanjkljivosti v delovanju ARRS: denimo na pomanjkljivo evalviranje raziskovalnih projektov in programov; na nedodelane pravilnike, ki zanesljivim kadrom dopuščajo veliko svobode pri podeljevanju javnih sredstev; in predvsem na površne in neustrezne recenzije prijav na vsakoletnih projektnih razpisih. Nad takšnimi recenzijami tudi formalno ni nobenega pravega nadzora, ki bi omogočal popravo ali izločitev dokazano nestrokovnih recenzij, ki temeljijo na očitnih (stvarnih oziroma postopkovnih) napakah. To načenja tudi vprašanje smotrne porabe proračunskega denarja, glede na to, da ARRS honorira vse recenzente ne glede na raven strokovnosti in količino napak v njihovih recenzijah. Raziskovalke in raziskovalci so se bili obenem prisiljeni navaditi na neresen odnos Agencije do načrtovanja njihovega poklicnega dela in predvsem do njihovega prostega časa. Razpisna obdobja za ključne projektne razpise je ARRS pod vodstvom Józsefa Györkösa v preteklih petih letih praviloma umeščala v čas počitnic in praznikov, pri tem pa se v razpisnem postopku nikoli ni držala lastnih časovnic. Tako so bili rezultati razpisov kot po pravilu objavljeni z večmesečno zamudo, pri čemer je nato med objavo rezultatov o izboru financiranja in začetkom izvajanja projektov lahko minil le en sam vikend (kot npr. leta 2018). Še bolj nerazumni časovni zamiki so pri reševanju pritožb. Ob neresnem in podcenjujočem odnosu vodstva ARRS-a, ki ovira smotrno načrtovanje raziskovanja, pa so se bili raziskovalke in raziskovalci prisiljeni soočiti tudi z elementi institucionalizirane korupcije. S prirejanjem kriterijev domnevne znanstvene uspešnosti (famozni A3) so nekatere programske skupine z dobrimi zvezami v strukturah ARRS izjemno povečale obseg pridobljenih raziskovalnih ur. Še več, z umeščanjem »pravih ljudi« v ustrezna telesa agencije so posvečeni izbranci izjemno povečali svojo uspešnost na vsakokratnih projektnih razpisih. Je mar res naključje, da je član Znanstvenega sveta agencije, dr. Roman Jerala, na preteklih dveh razpisih kot vodja ali sodelavec uspešno kandidiral s kar 12 prijavami? Pri čemer je v svoji funkciji člana najpomembnejšega strokovnega telesa lahko vplival na to, da je mednarodne recenzente prispelih projektnih prijav izbirala njegova bivša podrejena sodelavka.

Če želimo ustaviti množični odhod mladih nadarjenih znanstvenikov in znanstvenic v tujino in dokazano padanje kakovosti znanstvenega dela, je potrebno institucionalizirani korupciji in neresnemu odnosu reči DOVOLJ!

Iz tega razloga pozivamo ministra dr. Jerneja Pikala iz vrst Socialnih demokratov, naj v tem politično negotovem času ne potrdi imenovanja novega-starega predsednika ARRS. V primeru imenovanja bo namreč soodgovoren za nadaljevanje nesprejemljivih praks, ki so se uveljavile v preteklih petih letih direktorskega dela dr. Józsefa Györkösa.

Visokošolski sindikat Slovenije, dr. Marko Marinčič, predsednik

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Branimir Štrukelj, glavni tajnik  

Vir: DOVOLJ imamo institucionalizirane korupcije ter neresnega odnosa ARRS do raziskovalk in raziskovalcev!

-
Podpri Kvarkadabro!
Naroči se
Obveščaj me
guest

8 - št. komentarjev
z največ glasovi
novejši najprej starejši najprej
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj
Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

Piscema predlagam, da pogledata mednarodne objave R.Jerala zadnji 5 ali 10 let NCBI PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=jerala+r., če že pustimo ob strani ERC projekta in iGem.
Zakaj bi kdo želel sodelovati z skupino, ki obvlada orodja moderne molekularne biologije, kot dokazujejo objave in patenti ? Razmislita. Mimogrede, projekti na področju biotehnologije pri katerih sodeluje Jerala, so 3.

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

ANONIMNO
Menim, da je komentar ”Šola TOČKE PRELOMA” glede narodnosti direktorja ARRS dr. J. Gyorkesa kot pripadnika madžarske manjšine, trgovanja in madžarošovinizma popolnoma nesprejemljiv in obsodbe vreden.Po analogiji bi to veljalo tudi za slovensko manjšino in njene predstavnike v Avstriji, Italiji, PA TUDI V MADŽARSKI.Čudi me, da tisti, ki redno spremljate Kvarkadabro, niste odreagirali na ta sramoten zapis.Sam sem to pravkar opazil.

Anonymous
Anonymous
4 - št. let nazaj

ANONIMNO Temelji takemu delovanju ARRS, na katerega opozarja VSS in SVIZ, so bili postavljeni že pred leti, ko še ni bilo sedanjega direktorja. Številna opozorila so bila dana, tudi v številnih časopisnih in TV medijih. Ker so pismeni in imajo ušesa, so bili s takim stanjem ministri gotovo seznanjeni, vsaj zadnja dva zagotovo. Pa nič, prav nič nista ukrepala !Čeprav mi ni v potankostih znano ”poslovanje ARRS”, že površen pregled vseh pravilnikov kaže, da je Agencija postavljena tako, da praktično nihče nima vpliva na njeno delovanje, razen nekaterih ”izbrancev”, ki vse niti držijo v svojih rokah in manipulirajo v korist… Beri dalje »

Raziskovalec
Raziskovalec
4 - št. let nazaj
Odgovor na  Anonymous

ARRS je objavila seznam tujih recenzentov za lanske razpise:

Recenzenti v letu 2019